U današnjem konkuretnom onlajn okruženju, uspešnost veb sajta se ne meri samo na osnovu njegovog izgleda, već tu postoji još nešto. Da bi dizajner napravio veb sajt, koji ispunjava očekivanja korisnika i izlazi u susret njegovim potrebama, važno je da razume kako se on upušta u interakciju sa sajtom. U narednim redovima vas čeka priča o tome kakva je veza između ponašanja korisnika i veb dizajna. Pored toga, istražićemo i 10 najvažnijih elemenata na sajtu o kojima treba da vodite računa.

Kako ponašanje korisnika utiče na veb dizajn

Kako ponašanje korisnika utiče na veb dizajn

 Ako želite da kreirate efektivan veb dizajn, morate razumeti ponašanje korisnika i način na koji ono utiče na dizajnerski proces. Ponašanje korisnika uključuje način na koji on ima interakciju sa platformom, zatim njegova očekivanja, kao i to šta ga motiviše da se poveže sa sajtom. Motivacija za povezivanjem se traži u različitim psihološkim faktorima i osnovnim principima koji su povezani sa osnovnim ljudskim potrebama.

 Kako bi ovo bilo shvatljivije, pojasnićemo na primeru. Ako veb sajt targetira stariju populaciju, tipografija i specifične veb karakteristike moraju biti odabrane u skladu sa tim. To znači jednostavan stil i veći font. Ako su, s druge strane, u pitanju mlađi korisnici- dizajn treba da bude veseliji, a boje jače. Kada razumeju publiku i njene potrebe, dizajneri prave najbolja rešenja u skladu sa njima.

Razumevanje ponašanja korisnika i njegovih specifičnih odabira

Razumevanje ponašanja korisnika i njegovih specifičnih odabira

 Očekivanja i specifični odabiri kupca mogu da se promene u sekundi. Kako bi dizajner kreirao efektivan sajt, on mora da sprovede istraživanje i iz analize da zaključi šta korisnici žele. Ono što saznaju kroz istraživanje pomaže im da naprave dizajn koji zadovoljava potrebe ciljne grupe.

 Korisnici imaju određena očekivanja i afinitete kada je veb dizajn u pitanju. Evo još jednog primera koji to ilustruje- obično korisnici očekuju da se navigacija nalazi na vrhu stranice i vole sajtove kroz koje se lako kreću. Zadatak dizajnera je da kreira sajt koji je istovremeno i atraktivnog izgleda, ali i lak za korišćenje i pronalaženje informacija.

Kako se nositi sa uobičajenim frustracijama i barijerama na koje nailaze korisnici

Kako se nositi sa uobičajenim frustracijama i barijerama na koje nailaze korisnici

 Kada dizajner identifikuje uobičajene frustracije i barijere na koje korisnici nailaze, onda može da kreira dizajn koji otklanja te prepreke. To znači da će posetioci sajta uživati u boljem korisničkom iskustvu. Neke od strategija kako to postići su: dizaniranje intuitivne navigacije, stavljanje jasnog znaka za call-to-action, kratki i jasni tekstovi i možda najvažnije brzo učitavanje sajta. A kako možete da ubrzate rad vašeg veb-sajta, čitajte u jednom od naših prethodnih blogova.

 No, da se vratimo korak unazad i da identifikujemo koje su to najčešće frustracije. Dolazimo do odgovora da je to brzina, linkovi koji ne rade ili navigacija koja zbunjuje. Kada dizajnirate sajt, jako je važno da malim detaljima „kupite“ korisnika i stvorite dobar prvi utisak.

Motivišite korisnika da uđe u interkaciju sa sajtom

Motivišite korisnika da uđe u interkaciju sa sajtom

 Za uspeh sajta ovo je ključno. Ako još u razmišljanje o boljem korisničkom iskustvu uključite i ova 3 psihološka principa, vaš dizajn će biti lak za korišćenje a korisnici sajta će se zadovoljno vraćati na njega. Neke od ideja za motivaciju mogu biti i nagrade i izazovi, koji će držati pažnju posetiocima i učiniti im vreme na sajtu zanimljivijim.

 Primer bi mogao da izgleda ovako nekako. Kada korisnik uđe na sajt, čeka ga nekoliko zadataka i kada završi svaki od njih dobije nagradu i skuplja poene. Nešto kao igranje igrice, a može se povezati sa marketinškim aspektom priče pa da bude okrenuto ka skupljanju popusta.

Najbolji saveti za dizajniranje user-friendly veb-sajtova

Najbolji saveti za dizajniranje user-friendly veb-sajtova

 Kada su veb-sajtovi u pitanju najvažnije je da imate na umu ovih 10 ključnih elemenata:

  • Organizovanje- važan je način na koji je organizovan sadržaj, pa je idealno imati jasnu strukuturu.
  • Koristan sadržaj- proverite da li informacije na sajtu korisne ciljnoj grupi.
  • Navigacija- ona treba da bude intuitivna i da omogućava korisniku lak pristup željenim informacijama.
  • Svrha- važno je čemu je namenjen sajt i da li on ispunjava tu funkciju. Ako je veb šop u pitanju, da li je sa njega lako kupiti proizvod.
  • Jednostavnost- dizajn veb-sajta treba da bude pročišćen, bez suvušnih detalja, posebno ne svetlećih.
  • Čitljivost- ocenite koliko je lako pročitati i razumeti tekst na sajtu, da li su proredi kako treba i da li ste odabrali odgovarajući font.
  • Personalizacija- od velikog značaja je da sadržaj bude prilagođen svakom posetiocu, jer će tako ostati duže na njemu i pronaći preporuke za ono što je u skladu sa njegovim potrebama.
  • Lep na oko- ocenite da li izgled sajta prijatan oku i da li će posetioci uživati dok budu skrolovali po njemu.
  • Kredibilnost- kada posetilac dođe na sajt on odmah treba da mu se učini kao pouzdan i kredibilan. A o tome kako vaš sajt da bude bezbedniji smo već pisali.
  • Social proof- odličan način da povećate poverenje kupaca u brend i sam sajt. Dodajte ocene kupaca i recenzije.

Pratite reakcije kupaca i prilagodine sajt njihovim potrebama

 Psihologija ponašanja kupaca jako je važna za celokupnu oblast marketinga, a njen značaj sada možemo uvideti i kada je dizajn veb-sajtova u pitanju. Praćenjem i istraživanjem potreba kupaca saznajete na koji način oni gledaju veb-sajt i kako oni žele da im njegovo korišćenje bude što jednostavnije.

 Upravo je prilagođavanje kupcima ono što svaki uspešan brend čini takvim. Zato, i veb-sajt treba da prati celokupan trend kojem se prilagođava brend, pa i on treba u najvećoj meri da prati potrebe kupaca. Ako niste sigurni da li vaš sajt prati potrebe kupaca, možda je vreme da nas kontaktirate i zakažete sastanak kako bismo zajedno videli kako ga možemo unaprediti.