Izrada web banera

Baner je najčešći vid reklamnog oglašavanja na sajtovima. To je grafički prikaz koji se postavlja na istaknuti deo sajta (najbolje pozicije su pri vrhu strane) i služi za reklamiranje određene stranice, firme, usluge ili proizvoda. Ta usluga se plaća vlasniku sajta. Cilj postavljanja banera jeste da privuče što više posetilaca. Klikom na baner, korisnik dolazi do vašeg sajta (ili neke druge strane po vašoj želji).

Postoji više varijanata banera, to može biti slika, u formatu JPEG, GIF, PNG, a može imati i multimedijalni sadržaj – takvog tipa je flash baner. Baneri sa video i audio animacijama privlače pažnju posetiocima sajta i povećavaju šansu da otvore i vaš sajt. Najefikasnije je postavljati banere na sajtove koji su poznati po zanimljivom sadržaju, a samim tim i velikoj posećenosti.

Web baner može biti različitih dimenzija, tipične su 88×31, 120×60, 120×600, 468×60, 728×90. Pored standardnih, postoje i nestandardne dimenzije. Na veći baner može stati više sadržaja. Koju ćete veličinu izabrati – zavisi i od sajta na koji se baner postavlja, od ciljne grupe koju želite da privučete, a, naravno, u svemu tome je najvažniji dizajn za koji se odlučite.

Mi vam nudimo vizuelno primamljiva rešenja, vaš baner će biti upadljiv i primećen, te će doprineti posećenosti vašeg sajta i poslovnom napretku.

  • Izrada statičnih banera
  • Izrada dinamičkih banera
  • Izrada i dizajn web oglasa.
Kao što možemo da primetimo, reklamiranje uz pomoć banera je jedno od najrasprostranjenijih načina za povećavanje profita. Međutim, ukoliko sama reklama nije realizovana pažljivo i sistematski, sam proces reklame često neće dati očekivane rezultate. Zato ćemo vam navesti nekoliko “trikova” koje i sami primenjujemo prilikom dizajna naših banera.

 

Koristimo standardne veličine

Baneri se mogu izrađivati u više veličina, zavisno od projekta. Jako je bitno, prilikom izrade banera, uzeti u obzir veličinu i prostor na sajtu na kome će baner biti postavljen, a većina sajtova koristi sličan set veličina. Najčešće veličine su: 728 X 90px (najčešće na dnu ili vrhu stranica), 300 X 250px (najčešće se postavljaju sa leve ili desne strane), 300 X 600px (za pola stranice) i 320 X 100px (mobilni baner).

 

Kreiramo hijerarhiju

Svaki baner treba da sadrži tri elementa: Informaciju o brendu, poruku i nešto što će ohrabriti korisnika da klikne. Jako je bitno kreirati prostu hijerarhiju svega toga – poruka treba da bude kratka i efikasna, da sadrži najmanje dve i najviše 10 reči. Informacija o brendu je najčešće sam logotip. Nakon svega toga, morate navesti korisnika da klikne na baner. Ukoliko imate neku akciju, popust, promotivni kod ili ukoliko želite da se korisnik prijavi da dobija vaš newsletter.

 

Jedan baner – jedna poruka

Poruka mora da bude najbitnija na baneru. Zato izbegavamo banere sa vise animacija i trepćućih poruka koje se smenjuju, jer se može lako desiti da nijedna od tih poruka ne dopre do krajnjeg korisnika.

 

Mislimo o pozicioniranju banera

Gde postaviti baner, nakon završenog dizajna? Ukoliko se postavljaju na sajtove poput google-a i ostale veće sajtove, onda nećete imati mnogo udela u samoj poziciji banera, ali ukoliko postavljate baner na određene sajtove, onda je jako bitno upoznati se sa dizajnom sajta, pre same izrade i postavljanja banera. Koristite boje koje su u kontrastu sa bojama dominantnim na sajtu. Čak i ukoliko vaša delatnost nije ista kao delatnost sajta na kome se reklamirate, kontrast će učiniti vaš baner vidljivim i ostaviće jak utisak na korisnika.

 

Dodajemo dugmiće i takozvani “poziv u akciju”

Koji je cilj banera? Da navedu korisnika da klikne. Zato je jako važno da na samom baneru postoji dugme koje će ga navesti da klikne na baner, koje će ga odvesti na vaš sajt, dodati na listu za slanje newslettera, poslati promotivni kod, predočiti popuste i akcije koje imate.

 

Ukoliko imate pitanja ili vam je potrebno više informacija o našoj ponudi izrade web banera, kontaktirajte nas.

Pišite nam

Pišite nam