Da li je nekad vaš sajt bio hakovan? Da, ovo može svakom da se desi i nije namenjeno samo poznatim sajtovima, news portalima ili sajtovima banaka. Ponekad je jako očigledno da vam je neko hakovao sajt, jer se na njemu pojavljuje sadržaj koji niste vi postavili.

Ako nemate iskustva sa ovakvim situacijama, prva reakcija je obično panika, što može da dodatno pogorša situaciju. Dobra vest je da ste detektovali problem i onda treba da krenete u rešavanje istog. Naravno, to treba da prepustite onima koji se bave bezbednošću sajtova.

Međutim, ponekad nije tako jednostavno shvatiti da je sajt hakovan. U poslednje vreme, hakere je sve teže uhvatiti, jer samo ostavljaju određeni kod koji pravi razne probleme na sajtu. Pretraživači mogu da detektuju ovakve kodove i zbog njih stave sajt i njegov sadržaj na crnu listu.

Hajde u nastavku da se pozabavimo najslabijim tačkama na sajtovima i načinima da učinimo sajt bezbednijim.

4 najslabije tačke na veb-sajtovima

Hakeri obično gađaju ove tipične slabe tačke na veb-sajtovima, kako bi ih uništili i iskoristili. Saznajte koje su to najčešće slabe tačke i kako da ih zaštitite.

1. Nedostatak obezbeđenja na serverima

Ako server, na kome se sajt nalazi, nije bezbedan onda ni sam sajt ne može da bude. Ponekad se dešava da drugi sajt, koji je na istom serveru kao i vaš, bude inficiran određenim virusom. Razlozi za to mogu biti različiti, ali hosting kompanija može da se odluči na drastične mere kako bi to rešila.

Ona će takav sajt ukinuti kako bi izbegla da se i drugi sajtovi, poput vašeg, inficiraju istim virusom. Vlasnik sajta koji je imao problem sa virusom, obično bude taj koji mora da finansira sanaciju štete. Zato je jako važno, kod izbora hosting kompanije, da birate paket koji uključuje odličnu korisničku podršku i povećan stepen bezbednosti.

2. Logovanje

Brute Force napadi su automatizovani i služe za razbijanje login podataka ili PIN-a. Kako bi uspešno došli do podataka, hakeri koriste softver koji nasumično pogađa slova i brojeve. Ranije je to značilo da prolazi kroz reči iz nekog rečnika i tako dolazi do onih koje se poklapaju sa lozinkom.

Doduše, ovaj način razbijanja šifri se sve manje koristi, jer tehnologije i softveri napreduju. Tako da je danas potrebno oko 2 sata da moderni softver otkrije šifru sa osam karaktera. To su obično komplikovane šifre koje se sastoje od kombinacije broja i velikih i malih slova. Ovo pogađanje kombinacija slova i brojeva se naziva Exhaustive Key Search.

3. Plugin-ovi

Website builderi i CMS platforme, kao što je WordPress, zavise od plugin-ova drugih kompanija. Oni su potrebni sajtovima koji koriste ovakve platforme kako bi imali sve moderne funkcionalnosti.

Kao primere tih funkcionalnosti možemo navesti kontakt forme, popup prozoršiće, različite plugin-ove za SEO i sl. Hakeri su usmereni na kodove unutar plugin-ova, jer na taj način najlakše uspevaju da uđu i razbiju strukturu sajta. Osim toga, mogu da ubace i neki virus ili kreiraju korisnički nalog za sebe.

4. CMS

Content Management Systemi kao što su Joomla, Drupal i pomenuti WordPress, ranjivi su i imaju slabe tačke. Njih hakeri napadaju bez obzira na to da li imaju plugin-ove ili ne. Preporuka je da CMS uvek bude apdejtovan i sadrži najnovije izmene koje unapređuju bezbednost na sajtu.

Za profesionalno kreiranje i održavanje sajtova, uvek pozovite ekipu sa velikim iskustvom. Potražite naše kontakt podatke i javite nam se ukoliko vam je potrebna izrada veb-sajta.

Kako da zaštitite sajt od hakera u 2023?

U nastavku delimo sa vama 6 proverenih načina da zaštitite veb-sajt od hakerskih napada u 2023. ali i u budućnosti.

  1. Osmislite jaku lozinku i nemojte koristiti istu na svim nalozima. Umesto toga koristite generatore lozinki, kao i alate za čuvanje svih lozinki, jer će vam to olakšati život.
  2. Pažljivo birajte plugin-ove i ekstenzije za veb-sajt. Jako je važno da dobro procenite kvalitet plugin-a pre nego što ga postavite na sajt. Pogledajte koliko neki plugin ima korisnika i šta oni o njemu kažu- to će vam pomoći da izaberete pravi.
  3. Apdejtujte sve plugin-ove i izbrišite one koje ne koristite. Gde god je moguće automatizujte ove procese. Svakako manja muka nastaje kada neki plugin radi apdejt nego kada se desi napad hakera.
  4. Posećujte sajt redovno. Obavezno jednom dnevno posećujte sajt.
  5. Svakodnevno skenirajte sajt u potrazi za virusima. Ima mnogo opcija, besplatnih i onih koje se plaćaju, a koje vam mogu poslužiti da skenirate sajt na dnevnom nivou. Svakako su one koje se plaćaju temeljnije, ali vi izaberite onu koja se najbolje uklapa u vaše potrebe.
  6. Firewall je dobro prepoznaje probleme. Ova veb-sajt aplikacija će otkriti potencijalne pokušaje upada na vaš sajt i zaštiti ga od neželjenih posetilaca.

Profesionalno održavanje sajtova je najbolja opcija za odbranu sajta

Naša agencija ima mnogo godina iskustva u radu sa klijentima iz raznih industrija i pravili smo i održavali veb- sajtove različitih veličina. Bilo da je reč o veb-sajtu koji se sastoji od samo jedne stranice ili ima web shop i bezbroj stranica- bezbednost je najvažnija. Zato, ukoliko vam je potreban pouzdan partner, u koga ćete imati poverenja i prepustiti mu vaš veb-sajt, mi Vam stojimo na raspolaganju.