Brzina veb-sajta često može da bude razlog zbog koga posetioci odlaze sa njega i pre nego što kupe željeni prozvod. Na taj način broj konverzija se konstantno smanjuje, a vaš biznis gubi kupce i profit. Alarm za uzbunu treba da vam se uključi onda kada vidite da 90% posetilaca izlazi sa stranice bez ikakve interakcije ili kada imate svega nekoliko prijava na newsletter, a vodite kampanju koja ima za cilj upravo prijavu na isti. Takođe, pisanje bloga neće imati nikakvog efekta ukoliko je potrebno nekoliko minuta da posetilac sačeka pre nego što pročita prve redove.

I sada se vi verovatno pitate- u čemu je problem? Kako rešiti slabu posećenost i smanjiti broj odlazaka posetilaca sa sajta? Neki će se okrenuti drugim problemima i zanemariti brzinu kao važan faktor, dok će drugi ozbiljno shvatiti brzinu i učiniti nešto da reše ovaj problem. Ako se i vi pitate kako da ubrzate veb-sajt i povećate saobraćaj na njemu, onda odgovore na ta pitanja možete pronaći u nastavku ovog bloga.

Na koji način brzina učitavanja sajta utiče na poslovanje?

Jedan od najvažnijih kriterijuma za rangiranje stranice na Google-u je svakako brzina učitavanja sadržaja. Kako se kriterijumi za rangiranje, u okviru algoritma ovog pretraživača, stalno menjaju korisničko iskustvo postaje sve važnije. Jedan od najboljih indikatora iskustva boravka na sajtu je upravo i brzina kojom se učitava stranica. Ako je ona, po mišljenju posetioca, previše spora on će je samo napustiti i verovatno otići na konkurentski sajt.

A kako bismo vam dodatno ilustrovali koliko brzina utiče na poslovanje kompanije, ali i rangiranje na Google pretraživaču podelićemo sa vama i ove informacije:

  • Ako se stranica učitava duže od 3 sekunde, posetioci odlaze sa nje, što automatski znači da neće doći do konverzije,
  • Stope konverzije se smanjuju do 20% kada je sporo učitavanje stranice na mobilnim telefonima u pitanju, pa responsive veb dizajn treba da bude vaš prioritet,
  • Google više ne koristi desktop verziju veb-sajta za rangiranje, već to radi na osnovu mobilne verzije.

Kako da sami proverite brzinu učitavanja stranice?

Da biste proverili brzinu učitavanja vašeg sajta, potrebno je svega nekoliko minuta. S obzirom na činjenicu da većina svoj sajt optimizuje prema kriterijumima Google pretraživača i mi ćemo sa vama podeliti jedan besplatan alat koji dolazi iz njihove „kuhinje“. Reč je o Page Speed Insights alatu, koji donosi analizu parametara kako za desktop tako i za mobilnu verziju sajta. Kada budete saznali brzinu vašeg sajta, vreme je da nešto uradite po tom pitanju i unapredite njegove performanse. Za taj zadatak birajte samo profesionalce, koji će tačno znati na koji način da ubrzaju vaš sajt. Mi vam stojimo na raspolaganju i slobodno nas kontaktirajte kako bismo pronašli najbolje rešenje za vaš sajt.

Ubrzajte učitavanje veb stranice uz pomoć ovih saveta

Svaki sajt je priča za sebe, a ovo se posebno odnosi na custom-made sajtove, no ipak i pored toga neka generalna pravila o ubrzanju učitavanja veb stranice mogu da se primene na sve slučajeve. U nastavku su naši najbolji saveti na tu temu.

Šta ako nije do vas? Možda je do hostinga?! Promenite ga!

Jedan indikator može da vam pokaže da li postoji problem sa hostingom. To je TTFB, koji pokazuje koliko browser posetioca čeka da dobije prve bajtove podataka sa servera. Google preporučuje da TTFB treba da bude ispod 200 ms. Ako to nije slučaj, onda se verovatno dešava to da je pružalac hosting usluga stavio više korisnika na jedan server. Ovo utiče na brzinu sajta, ali i stalne zastoje. Zašto pružaoci hosting usluga to rade? Pre svega zbog uštede, a za vaš sajt to može značiti puno štete. Ako se desi da neko na vašem serveru bude hakovan, onda će i vaš veb-sajt postati ranjiviji nego pre.

A možda je i do WordPress-a?

Na brzinu utiče i dizajn stranice, ali i tema koju birate za nju. Ukoliko izaberete neku od najpopularnijih WordPress tema, verovatno nećete imati problem sa brzinom. A ukoliko vam se ne dopadaju ove teme, uvek možete da odaberete neku koja više odgovara vašem biznisu, a u tome vam mogu pomoći naši dizajneri. Koju god temu da odaberete budite svesni toga da dobro kodirana tema može da vas poštedi mnogo muka oko brzine veb-sajta.

A šta je sa velikim datotekama fotografija?

Svakako želite da se na vašem sajtu nađu kvalitetne fotografije, u kojima će posetioci uživati. Ali… to ne treba da znači da će zbog njih učitavanje stranice ići teže. Ovaj problem možete rešiti tako što ćete prestati da direktno sa fotoaparata postavljate fotografije na sajt. Ove datoteke su mnogo velike i bespotrebno opterećuju normalno funkcionisanje sajta. Cilj je da zadržite kvalitet fotografija i omogućite nesmetan rad sajta. Zato kompresujte te fotografije!

Instalirajte dodatak za cache memoriju

Ovaj dodatak će vam pomoći da svaki put kada neko poseti vašu veb stranicu, njemu se prikaže njena predmemorisana kopija. Zahvaljujući cache dodatku, koji upravo tome i služi- da napravi kopiju stranice na serveru, brzina vašeg veb-sajta će biti veća.

Razmislite o promeni fontova

Da, čak i oni mogu biti problem pri brzini učitavanja sajta. Posebno je to tako ako koristite Google fontove, jer je potrebno vreme da se povežu spoljašnje datoteke sa Google-a i browser. Zato, koristite sistemske fontove koji su već deo operativnog sistema, jer oni ne zahtevaju dodatno učitavanje.