Dizajn igra važnu ulogu u oblikovanju sveta oko nas. On utiče na naše emocije, ponašanje, ali i percepciju stvari oko nas. On takođe utiče i na naš svakodnevni život- od proizvoda koje kupujemo do veb-sajtova koje posećujemo.

 Ključni element dobrog dizajna je tipografija, koja omogućava posetiocu sajta da lakše pročita tekst i brže dođe do informacija koje su mu potrebne. Istraživanja pokazuju da dobro odabran font može podići čitljivost teksta za 35%, a da čak 67% potrošača uzima font u obzir pri odabiru proizvoda.

 Ali, kako fontova ima mnogo i nije se lako snaći u svemu tome, da bi proizvod i brend bili i dalje aktuelni, važno je da prate trendove. Oni mogu biti dobra smernica za razmišljanje u kom pravcu brend treba da ide kada je tipografija u pitanju. Zato vas u nastavku čekaju neki od najaktuelnijih tipografskih trendova po našem izboru.

Šta je tipografija

Šta je tipografija?

 Samo ćemo, na početku, kratko da se podsetimo šta je tipografija. Tipografija je najvažniji element dizajna, koji igra jako važnu ulogu u vizualnoj komunikaciji i istovremeno ima važan uticaj na to kako kupac razume poruku brenda.

 Tipografija nisu samo fontovi i njihova veličina, već i prored između slova, reči i redova. Upravo sve ovo zajedno utiče na to koliko će određeni tekst biti čitljiv. Tipografija je tu da pomogne u uspostavljanju pravilne vizualne hijerarhije i doprinese poruci da dobije odgovarajuće značenje.

Zašto je važno koji font biramo

Zašto je važno koji font biramo?

Kako bi poruka bila prezentovana na pravi način, važno je koji ćemo font izabrati. Isto tako, važno je da iskustvo čitanja određene poruke ili teksta bude prijatno za čitaoca, pa je to i dodatni razlog da pažljivo biramo font. A ovo su i ostali razlozi…

 1. Povećanje čitljivosti– na digitalnim platformama, sans-serif fontovi se lakše čitaju od serif fontova. Isto tako, važno je koliki je prored između reči, pa ukoliko dobro podesimo sve ove parametre možemo biti sigurni da će tekst biti čitljiv.
 2. Uspostavljanje pravilnog tona i ličnosti brenda- moderna i upečatljiva tipografija mogu da nagoveste jačinu i inovaciju, dok klasičnija tipografija može da ukaže na tradiciju i eleganciju brenda.
 3. Snažna hijerarhija informacija– značaj određenih informacija može biti veći u odnosu na druge. Tipografija je tu da taj značaj naglasi, kako bi čitalac lakše razumeo šta je važno. Tako koristimo bold opciju za naglašavanje naslova i podnaslova.

A kako bi celokupno iskustvo posete sajta bilo baš onako kako ga zamišljaju kupci, evo naših top 3 saveta za dizajnere UX-a po meri posetilaca sajta. A ako dizajnirate sajt za zumere, onda će vam naš vodič za dizajniranje sajta koji je Gen Z friendly odlično poslužiti.

Top 10 fontova koji su najpopularniji na vebu u 2023

Top 10 fontova koji su najpopularniji na vebu u 2023.

Veb tipografija je umetnost i veština za sebe u kojoj se različiti fontovi postavljaju tako da omoguće posetiocu veb-sajta da lakše pročita određeni sadržaj. A kada je prikazivanje teksta na vebu u pitanju, jako je važno da on bude lako čitljiv, inače će posetilac vrlo brzo otići sa sajta. U nastavku delimo sa vama 10 popularnih fontova, koje i mi često koristimo u ovoj godini.

 1. Open Sans– ovo je sans-serif font koji je moderan i lak za čitanje
 2. Montserrat– geometrijski sans-serif font koji ima minimalistički izgled
 3. Roboto– još jedan sans-serif font modernog izgleda
 4. Lato– sans-serif font koji donosi topao, prijateljski vajb
 5. Playfair Display– serif font koji ima elegantan izgled
 6. Merriweather– još jedan serif font, koji je lak za čitanje i ima elegantan izgled
 7. Source Sans Pro– sans-serif font modernog i pročišćenog izgleda
 8. Poppins– geometrijski sans-serif font koji ima moderan i razigran izgled
 9. Georgia– spada u grupu serif fontova koji donose klasičan izgled
 10. Nunito– sans-serif font koji ima zaobljen oblik i donosi prijateljski vajb
5 kreativnih tipografskih trendova za 2023

5 kreativnih tipografskih trendova za 2023.

 I konačno, evo nas kod naših top 5 kreativnih tipografskih trendova, koji su nam se najviše dopali. Pola godine je taman prošlo, pa možemo reći na osnovu iskustva, koje smo to trendove u tipografiji najviše ispratili i rado koristili.

 1. Maxi tipografija

 Kao i u modi, koja je deo dizajnerske industrije, tako i u tipografiji- sve je poslednjih godina veliko i oversize. Maxi tipografija je trend koji podrazumeva predimenzioniranu tipografiju uz pomoć koje se stvara upečatljiv dizajn. Ovaj trend koristi velike fontove, koji zauzimaju centralno mesto na veb stranici, a kada se kombinuju sa jarkim bojama- nemoguće ih je ne primetiti.

 2. 3D tipografija

 3D tipografija, kao trend, podrazumeva kreiranje tipografskih elemenata koji izgledaju kao da su trodimenzionalni. Na vebu ovakva tipografija izgleda realistično, ali takođe donosi i izgled koji kao da je „izdignut“ u odnosu na površinu. Zbog toga izgleda skoro pa kao znak.

3. Bold Serif

 Iako su serif fontovi popularni već neko vreme, kao što možete videti iz našeg prethodnog segmenta, oni će u ovoj godini zasigurno zauzeti centralno mesto liste najpopularnijih. Na našoj listi 10 najpopularnijih fontova za 2023. serif fontovi ubedljivo vode.

 Ovaj trend podrazumeva korišćenje većih, hrabrijih serif fontova koji imaju određene delove podebljane. Uz pomoć ovakvih fontova lako je odmah uloviti pogled posetioca na sajtu i zarobiti njegovu pažnju na neko vreme.

4. Miks fontova

 Iako su prvo samo hipsteri voleli da pomešaju nekoliko fontova, sada to radi svi i mešanje fontova je postalo mainstream. Ovaj trend podrazumeva korišćenje različitih fontova na istom vizualu, pa tako kombinuje zaobljene fontove, rukom napisane fontove i san-serif fontove, za savršenu harmoniju. Pravila su jednostavna, biraju se dva ili najviše tri fonta koja se slažu dobro zajedno.

5. Tipografija u boji

 Ovaj trend je posebno popularan na vebu, jer odlično izgleda na ekranima (bilo manjim ili većim). Tipografija u boji, kako joj samo ime kaže, koristi tekstualne fontove u boji, za kreiranje vizuala koji privlače mnogo pažnje. Oni obično mogu da se primete u različitim bojama, mogu i sami biti višebojni, ali i da sadrže teksture, polutransparentne delove i sl.

 Za kraj, obavezno pročitajte naš blog o top veb dizajn trendovima za 2023. i pronađite inspiraciju za vaš sledeći sajt. A uz dizajn obavezno treba voditi računa i o bezbednosti sajta, pa kolegama koji se bave ovim segmentom, prosledite naš blog o tome kako da sajt bude bezbedniji u 2023.