Nova godina nam se bliži a sa njom i entuzijazam stručnjaka iz tech industrije raste, jer jedva čekaju da nam pokažu na čemu su radili u prethodnom periodu. Tu su neke nove tehnologije, zatim neke stare ali unapređene, a možda nas čekaju i neke do sada skrivene koje će ugledati svetlost dana. Sve u svemu, sigurni smo da će neke vrlo interesantne novine pronaći put do korisnika mobilnih aplikacija i zainteresovati ih.

Ako se setimo 2020. koja je promenila svet na mnogo načina, kada su mobilne aplikacije u pitanju, svet je tada postao mnogo zavisniji od njih nego ikad pre. Razvijene su neke nove aplikacije koje su promenile svet, ali su i neke do tada poznate, ali nedovoljno korišćene, dobile na popularnosti. Ovde, pre svega, mislimo na Zoom i Microsoft Teams aplikacije za zakazivanje i održavanje online sastanaka.

Čini se da je upravo tada otvorio novi svet mogućnosti za developere mobilnih aplikacija, ali i za vlasnike biznisa i na kraju za široke mase. Statistika beleži da je Google Play, do oktobra ove godine, punudio oko 3,5 miliona aplikacija svojim korisnicima. Dok je Apple App store na drugom mestu i oni su ponudili oko 1,6 miliona aplikacija.

Budućnost donosi odlične perspektive za svet mobilnih aplikacija, pa je baš zato i važno istaći se u ogromnoj konkurenciji. A kako bi se neki brend istakao u odnosu na konkurenciju, važno je da prati trendove. U nastavku bloga pišemo vam o najzanimljivijim trendovima za 2023.

1. AR i VR

Augmented i Virtual reality će imati ozbiljnu ulogu u svetu mobilnih aplikacija narednih godina. Obe nude neverovatno iskustvo korisnicima, koji se potpuno prepuštaju njihovim mogućnostima. Kada su u pitanju turizam, putovanja, zabava, gaming i live stream-ovi, AR i VR će biti nezamenljivi. A mlađe generacije su prve koje će otkriti novine, pa je zato važno da znate šta generacija Z želi od jedne mobilne aplikacije.

A kada razmišljamo o oblastima u kojima su AR i VR primenljive već sada, ne možemo a da ne uzmemo u obzir internet prodaju. Ovde su mogućnosti novih tehnologija najprimenljivije, jer na taj način kupci mogu da „vide“ kako se proizvodi uklapaju u njihov život. Pa tako za primer možemo uzeti IKEA Place aplikaciju, koja omogućava Android korisnicima da vide kako se određeni komad nameštaja uklapa u njihov dom. Pored industrije nameštaja, AR i VR se koriste i za sledeće proizvode:

  • Farbe za bojenje zidova,
  • Farbe za kosu i različite frizure,
  • Šminku,
  • Odeću,
  • Sunčane i naočare za vid.

2. AI i ML

Veštačka inteligencija (AI) i mašinsko učenje (ML) povećavaju brzinu kreiranja aplikacija dok se istovremeno smanjuje mogućnost ljudske greške pri njihovom razvoju. Aplikacije koje sadrže ove tehnologije postale su masovno popularne sa pojavom virutelnih asistenata Siri i Alexe.

Ali danas, funkcionalnost ovih softvera ima mnogo širu primenu od toga. Posebno kada je B2B u pitanju, inteligentne aplikacije su već postale standard u mnogim industrijama. Predvidljivi šabloni zasnovani na velikim bazama podataka (Big Data) mogu korisnicima da donesu personalizovano iskustvo, da automatizuju neke zadatke, poboljšaju bezbednost i još mnogo toga. Primenu ovih tehnologija vidimo u:

  • Chatbotovima,
  • Aplikacijama koje prepoznaju glas,
  • Logističkim aplikacijama,
  • Analitici za predviđanje preporuka u m-commerce aplikacijama,
  • Aplikacijama koje koriste prepoznavanje lica kako bi se izbegle prevare i unapredila bezbednost.

Ove pametne funkcije, u okviru aplikacija, čine ih nezamenljivim u današnjim uslovima. Aplikacije olakšavaju život korisnicima, bilo da su oni iz B2B sfere ili su u pitanju krajni korisnici. Uz AI i ML aplikacije postaju još pametnije i omogućavaju korisnicima još bolje iskustvo njihovog korišćenja. Sasvim je sigurno da će u narednim godinama veštačka inteligencija biti još više korišćenja za kreiranje aplikacija.

3. M-commerce

Sa porastom broja web shopova i kupaca koji sve više kupuju online i to preko svojih mobilnih telefona, sasvim je logično da raste i broj mobilnih aplikacija. Mobile commerce ili M-commerce osvojio je B2C tržište i sve one kupce koji više vole da kupuju direktno preko aplikacije, nego preko veb-sajta. A njih ima, prema procenama, više od 80%, dok se očekuje da će krajem ove godine oko 73% ukupne e-commerce kupovine ići preko m-commerce-a.

A zašto i vi treba da razmislite o mobilnoj aplikaciji? Pre svega zato što utiče na povećanje interkacije kupaca sa brendom, zatim zato što su konverzije preko aplikacija veće i na kraju sasvim logično i prihodi su znatno veći. Tako da je preporuka za sve velike igrače na tržištu koji se bave online prodajom da u 2023. lansiraju mobilnu aplikaciju, jer će ona doneti rast prodaje proizvoda i izdvojiće ih u odnosu na konkurenciju.

Za kraj…

Industrija mobilnih aplikacija svakog dana sve više raste i napreduje. Kada je konkurencija tako velika, kao što je trenutno situacija, kako se izdvojiti? Odgovori su jasni i sigurni smo da ih možete ih pronaći u našem blogu. A jedan od sigurno najvažnijih elemenata, koji će vam pomoći da se izdvojite, je dizajn. Obavezno pročitajte naš blog o dizajnu mobilnih aplikacija, jer ćete u njemu pronaći inspiraciju. Uskoro stiže novi trend report o dizajnu mobilnih aplikacija za narednu godinu, pa ćete moći da uporedite trendove iz ove godine i one koji će tek doći.