Black Friday, Crni petak ili najveći praznik kupovine, odlična je prilika za kupce da kupe dugo željeni proizvod po sniženoj ceni. Međutim, za nas koji radimo u marketingu i na web-shopovima, ovo je i odlična prilika da naučimo nešto novo. Kada se završe sve akcije, tokom nekoliko dana intenzivne kupovine, mi sabiramo utiske, analiziramo podatke i izvlačimo zaključke koji će nam pomoći da unapredimo klijentov sajt. O tome šta smo naučili ovog Crnog petka, o dizajnu web-shopova i onome što kupci vole da vide na njemu, čitajte u nastavku ovog bloga.

Popularne funkcije na stranici proizvoda

Period oko Crnog petka je najintenzivniji za sve nas koji radimo na pripremama i realizaciji kupovina na web-shopovima. Sve mora perfektno da funkcioniše, kako bi kupci lako izabrali i platili svoj proizvod ili više njih. Baš su zato momenti nakon velikih kupovina korisni za nas, jer tada shvatamo šta smo mogli bolje ili koje funkcije treba ubaciti na sajt, ne samo u periodu intenzivnog shoppinga, već i inače. Zato sa vama delimo 5 najpopularnijih funkcija, koje kupci obožavaju da vide na web-shopu.

1. Liste želja su jako korisne kupcima

Za svaki web shop koji želi da mu se kupci vraćaju i često kupuju na njemu, lista želja je jako važna funkcija koju treba da poseduje. Za sve one koji nisu sigurni da li bi odmah nešto kupili, čekaju neku prigodu ili veće sniženje– lista želja je nešto čemu će se vraćati.

Tu mogu da stavljaju proizvode koje možda ne mogu odmah sebi da priušte i koji će ih čekati i posle nekog vremena. Lista želja je i odličan način da tekst opisa proizvoda završite svojevrsnim CTA, gde ćete pozvati kupca da proizvod stavi na listu želja.

Kod nas većina stranica još uvek ima pravilo da samo registrovani korisnici mogu da prave liste želja. Međutim, kada su svetski brendovi u pitanju, sve se više ide ka tome da i neregistrovani korisnici mogu da ih prave. Ovo je odnosi na desktop verzije sajtova.

Logovanje u svojstvu gosta je vrlo poželjno za kupce, kada je kupovina, ali i pravljenje lista želja u pitanju. U suprotnom, kada toga nema, to je jedan od najvažnijih razloga za napuštanje korpe na web-shopovima. A o drugim razlozima i kako da smanjite stopu napuštanja korpe, čitajte na našem blogu.

Kada su mobilni veb-sajtovi u pitanju, uglavnom veći broj ne podržava pravljenje lista želja preko pametnih telefona, a takođe traže i logovanje korisnika u nalog kako bi napravio listu želja. Ovo je donekle i logično, jer većina brendova pravi mobilne aplikacije, pa im je kreiranje lista želja na mobilnom sajtu nepotrebno.

2. Recenzije kupaca

Ovo je negde i standard na web-shopovima i funkcija koju kupci vole da vide. Dodatno, ona je jedna od stvari koje imaju najveći uticaj na rast konverzija, o čemu smo pisali u jednom od prethodnih blogova.

Recenzije online prodavnici pomažu da izgradi odnos poverenja sa kupcima, jer više nisu dovoljne samo fotografije proizvoda i opis. Oni vole da pročitaju komentare drugih kupaca o tome koliko i kako su zadovoljni proizvodom, ali i na koji način su ga oni koristili, što im može biti od pomoći.

Naravno da ne mogu uvek svi komentari da budu pohvalni, ali i oni koji su malo lošiji mogu da budu korisni, jer ćete nakon njih znati šta treba da unapredite i poboljšate na proizvodu. Na kraju krajeva, svi komentari su dokaz da se vaš proizvod kupuje i koristi, što kupcima može da ukaže na to da je u pitanju popularan proizvod.

3. Prikaz sličnih proizvoda

Unakrsna prodaja sličnih artikala ili prikaz sličnih proizvoda onom koji ste prvi pretraživali, vrlo je korisna funkcija za kupce. Zamislite da se nalazite na nekom web shopu gde se prodaje garderoba ili sitnice za kuću. Naravno da će vas zanimati šta se slaže uz suknju ili pantalone koje ste izabrali isprva, a ako kupujete nameštaj, zanimaće vas koja se polica uklapa uz ugaonu garnituru koju ste izabrali za dnevni boravak. Preporuke proizvođača su zasnovane na algoritmu i prikazuju one proizvode koji su najprodavaniji u određenoj, sličnoj kategoriji. Naravno, postoje i drugi kriterijumi na osnovu kojih mogu da se prikazuju rezultati, ali poenta ovih preporuka je da kupci stave u korpu još nešto.

4. Kontakt sa korisničkim servisom

Na web-shopovima postoji konstantna potreba kupaca da postave neko pitanje korisničkom servisu. Zato je ovo i sve popularnija opcija na njima. Bilo da kupci žele da saznaju koliko brzo proizvod može biti na njihovim vratima, ili da li imaju drugu boju željenog proizvoda i ako je nemaju, da li je mogu nabaviti i kada- važno je da korisnička podrška radi profesionalno, brzo i efikasno i da kupac, što je pre moguće, dobije odgovor na pitanje. To će kompaniji obezbediti visok kredibilitet kod kupaca, a kupce će vezati za web-shop i ubediti da i dalje tu kupuju.

5. Otvaranje veće fotografije proizvoda ili čak videa

Moramo se složiti da je video danas broj jedan i da svi volimo više da pogledamo kako neki proizvod izgleda sa svih strana, nego da gledamo u nepomičnu fotografiju. I zato je dodavanje videa vrlo poželjna funkcija, kada se prikazuju proizvodi na web-shopu. A pored videa, kupcima je važno da mogu u odličnoj rezoluciji da vide svaki detalj proizvoda, pa je otvaranje fotografije proizvoda nešto što vole da vide i smatraju vrlo korisnim. To je i sasvim logično uzimajući u obzir činjenicu da kupujemo online, a ne u prodavnici, pa ne možemo da dodirnemo proizvod.

Za kraj, nadamo se da vam je ovaj blog bio koristan i da ćete neke od naših saveta primeniti na svom web-shopu. A ukoliko volite da čitate o internet trgovini, onda ne propustite blog o tome šta je ove godine aktuelno u oblasti internet prodaje.