Već znamo da je internet kupovina u Srbiji, ali i svetu, doživela neverovatnu ekspanziju poslednje dve godine čemu su znatno doprineli globalna pandemija koronavirusa, rad od kuće i lockdown. Za sada je odnos online i offline kupovine pola-pola, ali se očekuje da će do 2024. internet kupovina doživeti rast do 20 %. Kada je Srbija u pitanju, trenutno ima oko četiri miliona online potrošača, pa ove brojke ohrabruju i govore o potencijalu za dalji razvitak internet kupovine.

Godišnji promet kupovine na interentu u našoj zemlji porastao duplo u odnosu na period od pre dve godine. Porast broja kupaca doneo je i velike izazove, pa su vlasnici e-commerce biznisa shvatili koliko je važno ulaganje u sajtove u njihovu sigurnost. A da bi bili na vrhu, važno je da uvek prate aktuelne trendove u internet kupovini i da ih primenjuju. U nastavku bloga i mi delimo sa vama neke od najvažnijih aktuelnosti u oblasti internet prodaje.

Zadovoljiti i premašiti očekivanja kupaca

Do sada su već kupci dobro proučili online kupovinu i imaju velika očekivanja od sajtova koji se time bave. Sada je lestvica za uspeh podignuta još više, pa e-commerce biznisi zaista moraju da se potrude ukoliko žele da zadrže što više kupaca.

Ta očekivanja se odnose na to koliko brzo će biti isporučen proizvod, da li customer service radi 24 h ili su makar dostupni chat botovi za najvažnije informacije i da li je e-commerce biznis dostupan za komunikaciju i na društvenim mrežama.

Ovogodišnji trendovi u internet kupovini podrazumevaju da se kupcima obezbedi što bolje korisničko iskustvo na sajtu, tako im pojedini nude VR prikaze proizvoda ili mogućnost probanja šminke i garderobe uz pomoć AI. To je dodatna vrednost, koja kupcima znači puno i skraćuje im proces kupovine ili odlaska u prodavnicu kako bi probali neki proizvod. A ako vas zanima perspektiva kupaca i zašto je UX važan za e-commerce veb-sajt iz njihove vizure, onda obavezno pročitajte naš blog.

Ispričati priču o svakom brendu koji se nalazi na platformi

Kako bi se u 2022. izdvojili u odnosu na konkurenciju, prodavci moraju da imaju snažan brend identitet. To je osnova pre svega komunikacije, a zatim i mogućnost da naglase svoje posebnosti. Više od 50% kupaca obraća pažnju na vrednosti koje zastupa određeni brend i na osnovu toga se opredeljuju za kupovinu.

Njima je važno ukoliko brend vodi računa o održivom razvoju, reciklaži i odgovornom korišćenju resursa. Ali isto tako im je važno i kako se neki mali ili malo veći biznis odnosi prema svojim radnicima. Zato brendovi treba da istaknu svoju okrenutost ka vrednostima za koje se zalažu i da ih promovišu svakodnevno kroz različite priče.

Te priče mogu biti ispričane kroz zajedniče radionice, na kojima će brend zbližiti sa svojim najvernijim kupcima i pokazati im kako u praksi izgleda odbrana vrednosti koje su im bitne. Sve to može biti preneto drugima preko društvenih mreža. A na mrežama takođe može biti ispričana i priča brenda- sve od toga zbog čega je osnovan, kako su došli na tu ideju, do svakodnevnih izazova sa kojima se suočavaju. Na taj način se gradi snažna veza sa kupcima, jer i oni mogu da se poistovete sa tom pričom, koja im postaje bliska.

Live shopping experience

Ovaj trend nam dolazi iz Azije, gde su live prodaje i prezentacije proizvoda postale vrlo popularne u poslednje vreme. Koncept je zasnovan na starim dobrim „top shop“ i „television (tv) shop“ iskustvima, kada su harizmatični prodavci predstavljali određene proizvode. Kod nas to još uvek postoji na televiziji, a u Aziji su rešili da taj koncept pomere na aplikacije za streaming, društvene mreže, e-commerce veb-sajtove.

Zanimljivo je da neki svetski poznati brendovi, poput Avona, Tommy Hilfigera i sl, već nekoliko godina rade na razvijanju ovog koncepta. No, osim za velike brendove, sada je ova mogućnost dostupna i brendovima svih veličina. Postoji veliki broj mobilnih aplikacija koje su uvezane sa Shopify-em npr. preko kojih kupci mogu da prate live prezentacije i prodaju proizvoda. Dobra stvar je to da oni odmah mogu i da kupe proizvod, jer je link za kupovinu postavljen u okviru live-a.

Ovakav način prezentacije brenda dobar je pre svega za vidljivost i razlikovanje u odnosu na konkurente, posebno ako je reč o manjem brendu koji se predstavlja na većoj shopping platformi. Zatim, na ovaj način brend može da ostvari bližu vezu sa kupcima i izgradi dobar odnos sa njima. Na posletku, engagement može znatno da skoči ako brend učestvuje u ovakvoj vrsti predstavljanja i prodaje.

Kupac je uvek u pravu

Kao što smo iz ovog mogli da zaključimo, kupac je u centru pažnje brendova i e-commerce platformi i sve je apsolutno njemu podređeno. To je i glavna poruka trendova 2022. da se treba posvetiti kupcima, njihovim potrebama i što boljem korisničkom iskustvu.

A kada smo već kod korisničkog iskustva, da bi ono bilo na visokom nivou, važno je da vaš sajt za internet prodaju prave profesionalci koji dobro razumeju koliko je UX važan. Ukoliko je i vama potreban veb-sajt ili web shop, ne oklevajte da nas kontaktirate, a pre toga obavezno pročitajte naših 6 profesionalnih saveta za za bolji veb-sajt.