Poslednjih godina, ne samo usled globalne pandemije koja je postala deo naše stvarnosti, već i zbog vidnog napretka modernih tehnologija- više vremena provodimo na digitalnim platformama i sa mobilnim telefonom u rukama. Prosečno ljudi svakih 5 minuta proveravaju notifikacije na svojim mobilnim telefonima, pa je to više od 300 puta dnevno. To znači da dobar deo dana provode na različitim mobilnim aplikacijama, dok kuvaju, jedu, hodaju, rade i sl.

Sa porastom popularnosti mobilnih aplikacija, kompanije ulažu novac u poboljšanje korisničkog iskustva, kako bi bili konkurentni na tržištu i dostigli željeni rast. UX dizajn trendovi se konstantno menjaju i svake godine svet mobilnih aplikacija sve više napreduje i raste. Zato je i jako važno pratiti trendove, kako bi bili u toku i znali kako da unapredite korisničko iskustvo. Zato hajde da se upoznamo sa onim što je aktuelno u ovoj godini.

1. Chatbotovi

Ne susrećemo se sa njima prvi put ove godine, ali se čini da ih poslednjih godina ima sve više i da je ovaj trend tu da ostane. Chatbotovi su važan alat za unapređenje korisničkog iskustva i obezbeđivanje najbolje usluge kupcima. Oni redefinišu postojeći način komunikacije, kako sa trenutnim, tako i sa budućim kupcima. Želje kupaca da imaju stalno dostupnu opciju komunikacije sa kompanijom, dovela je do toga da sve više industrija bira chabotove kao pomoćni alat u komunikaciji sa kupcima.

Chathbotovi su odličan način da kompanija uspostavi dugoročnu vezu sa svojim kupcima. A takođe pomažu i kod uspostavljanja poverenja, kako u brend, tako i u kompaniju koja stoji iza njega. Sa rastom popularnosti veštačke inteligencije, AI, kompanije mogu da imaju mnogo inteligentnije chatbotove, nego što je to do sada bio slučaj. Takvi, unapređeni, chatbotovi mogu još bolje da izađu u susret potrebama kupaca.

2. Asistent sa glasovnom podlogom

Ovo je tržište koje beleži najveći rast u poslednjih godinu dana. Samo u SAD-u ima preko 110 miliona korisnika ovih virtuelnih asistenata. Neka procene pokazuju da će, globalno tržište za samo dve naredne godine, porasti na 8.4 milijarde.

Asistenti sa glasovnom podlogom, zahtevaju superiorni interfejs za glasovne pretrage (VUI- voice user interface), koji će korisnicima omogućiti da komuniciraju sa sistemom samo uz pomoć glasovnih komandi. Google asistent, Siri i Amazonova Alexa, su tri najpoznatija i najviše korišćena asistenta. Najvažniji benefit korišćenja VUI sistema je u tome što ga korisnik, sa lakoćom, može upotrebiti bez gledanja u njega i bez korišćenja ruku.

3. Dark mode

Još jedan trend, koji je poznat korisnicima popularnih društvenih mreža, ali sada postaje sve potrebniji i kod drugih aplikacija za mobilne telefone. Inače dark mode je korisnički interfejs koji dominantno koristi tamne boje. Uz to koliko svakodnevno vremena provodimo na mobilnim telefonima- a tokom tog vremena naše oči su fokusirane na sadržaj koji gledamo na ekranima i oko se suši i postaje crveno i iritirano- nije ni čudo što je dark mode sve popularniji. Neki od najpoznatijih svetskih brendova uključili su light i dark modove u svoje aplikacije.

Pored toga što dark mode prija očima i čini ih odmornijim, on takođe produžava i ukupnu dužinu trajanja baterije, jer ne koristi u znatnijoj meri svetle piksele. Neki ovaj izgled ekrana smatraju atraktivnim i dramatičnim, što se odlično uklapa sa igricama za mobilne telefone npr, pa ih korisnici biraju jer im lako privuku pažnju. Ovakav izgled aplikacije donosi atraktivnost, elegantan izgled, ali dizajner mora biti i vrlo pažljiv pri dizajniranju, kako bi funkcionalnost aplikacije bila ista, kao i kada se koristi normalna bela pozadina.

4. 3D animacija

Iako 3D trend nije nov, u poslednje vreme postaje vrlo popularan. Već mnogo godina unazad veb-sajtovi i mobilne aplikacije su koristile 3D elemente. Međutim, njihovo korišćenje se dosta promenilo poslednjih godina. One nisu sada tu samo zbog vizuelnog dela, koji će dodatno ulepšati mobilnu aplikaciju, već imaju i jasnu funkcionalnu svrhu. Kako je hardver pametnih telefona tokom godina napredovao, 3D efekti, koje sada možemo da vidimo na njima, su znatno unapređeniji i sofisticiraniji nego što su ranije bili.

Iz perspektive kupca, trenutak kada mogu da vide proizvod sa svih strana, odnosno iz svakog ugla, je jako važan. A to se može postići dizajniranjem 3D modela proizvoda. Zato je preporuka za svakog 3D dizajnera, da kada dizajnira ovakave elemente u aplikaciji, obrati posebnu pažnju na funkcionalnost i interaktivnost, jer je ona ključna. Uz ovakav prikaz proizvoda, na ecommerce veb-sajtu ili aplikaciji, korisničko iskustvo za kupce će biti podignuto na sasvim nov nivo. To je sigurno i glavni razlog zbog kog veliki broj brendova sve više kreće ka korišćenju ovog principa.

5. Vizuelizacija podataka

Konverzija i engagement sa kupcima skaču kada se koristi ova metoda prikazivanja podataka. Ujedno, ovo je pravi put da olakšate kupcima razumevanje određenih podataka. Bilo da je u pitanju specifično prikazivanje biznis podataka ili takođe jednako osetljivo prikazivanje istorijskih podataka, vizuelizacija će pomoći u tome da postoji veće razumevanje.

Kada bilo ko od nas posmatra određene podatke ili korake koje treba da pređe do nekog cilja, nije ih uvek lako razumeti ili protumačiti. I baš zbog toga što su podaci predstavljeni kroz tekst mnogo komplikovaniji za razumevanje, nego oni koji su vizuelizovani, ovo je sigurna metoda koja donosi lakše razumevanje. Grafikoni, liste, ili neki drugi vizuelni elementi mogu mnogo lakše da se razumeju, nego nepregledne kolone ili redovi slova i brojeva.

Naš mozak funkcioniše tako da brže i efikasnije obrađuje podatke koji su vizuelno predstavljeni. Tačnije 60.000 puta brže razumemo vizuelno predstavljene podatke nego one koji su napisani. Zato je predstavljanje kompleksnih brojki i činjenica mnogo lakše kroz vizuelne elemente.

Veće zadovoljstvo kupaca, stopa konverzije koja raste i drugi benefiti koje donosi dobar UX dizajn

U ovom podnaslovu smo naveli samo neke od najvažnijih benefita UX dizajna za vaš veb-sajt, mobilnu aplikaciju i celokupan biznis. Sada kada znate koji su aktuelni trendovi u ovoj oblasti, obavezno se potrudite da i vaš brend prati trendove i ponudi kupcima ono što im je najpotrebnije, jer ćete tako dobiti njihovo poverenje.

Ukoliko vam je potrebna konsultacija o UX rešenjima koja bi bila najbolja za vaš biznis, stojimo vam na raspolaganju i slobodno nas kontaktirajte. A ukoliko dolazite iz industrije hrane i pića, onda će vas sigurno zanimati koji su glavni UX principi, primenljivi na vas.