Generacija Z raste i to znači da će u narednih 5 do 10 godina oni biti glavna grupa koja koristi digitalne proizvode. Za sada su to još uvek milenijalci, ali smena generacija se bliži. Još 2019. broj zumera je nadmašio broj milenijalaca, pa se brendovi polako sve više okreću njima. Za developere, koji prave mobilne aplikacije, ovo znači da će biti puno novih izazova i posla.

Za sada je, još uvek, teško predvideti kako će generacija Z uticati na svet kada dođu njihove najproduktivnije godine života. No, ono što u ovom trenutku možemo videti je da se oni prilično razlikuju od svojih prethodnika. Njihove navike, potrebe i očekivanja su prilično drugačija. Zato ih treba dobro upoznati.

Oni nisu samo klinci koji ne ispuštaju telefon iz ruku i obožavaju društvene mreže. Oni takođe vode računa i o finansijama i ne kupuju impulsivno, već dobro istražuju proizvod pre nego što ga kupe. Zato, ako su vam oni ciljna grupa, obavezno bacite pogled na tekst koji smo nešto ranije napisali o tome kako treba dizajnirati sajt koji je Gen Z friendly. A sada je vreme da upoznamo i njihova očekivanja kada su mobilne aplikacije u pitanju.

Kako zumeri žele da izgleda njihovo iskustvo korišćenja neke mobilne aplikacije?

Brzina je ključ dobre aplikacije

Raspon pažnje zumera je jako kratak i to svi roditelji mladih, koji pripadaju ovoj generaciji, odlično znaju. Milenijalci imaju oko 12 sekundi raspon pažnje, dok je kod zumera on još kraći i iznosi svega 8. Dakle, ukoliko ih ne upecate sadržajem za tih 8 sekundi, gubite njihovu pažnju. Ova generacija je poznata po tome što žele sve i to odmah. Zadovoljenje potreba u sekundi je velika pretnja za ovu generaciju. Njihova želja za brzim zadovoljenjem potreba je i razlog zbog koga žele da aplikacije, na kojima provode vreme, budu brze. Sve što je njima potrebno da jedna aplikacija može je, pre svega, da brzo mogu da podele informaciju sa nekim, da se sadržaj brzo učita i da aplikacija ne baguje.

Kontrola digitalnih tragova (digital footprint) mora da bude na visokom nivou

Jedan od razloga zašto je Facebook postao globalna društvena mreža je taj što je omogućio svojim korisnicima da sadržaj dele sa širokom publikom. Kao rezultat toga, korisnici su počeli da dele svoje misli o svemu i svačemu i šta im se dešava u životu. Dakle, zumeri su porasli u svetu gde ne postoje jasne granice između javnih i privatnih informacija. Njima se to baš i ne dopada, pa se trude da što više istražuju kako se njihove informacije na mrežama koriste, ali i kako da ograniče zloupotrebe. To je i razlog zašto sve više napuštaju Facebook ili na njemu uopšte više i nemaju profil. Sa druge strane, mnogo više koriste aplikacije na kojima sadržaj ima kraći rok trajanja, jer smatraju da tako štite svoju privatnost bolje i čuvaju svoj lični brend.

Personalizovano digitalno iskustvo se podrazumeva

Nije samo da zumeri žele personalizovano iskustvo na aplikaciji, žele to i milenijalci. Međutim, za njih je ono samo plus, ako ga dobiju, a za zumere je ono obavezna stavka koja treba da se nađe u osnovnoj postavci aplikacije. Dakle, čuvanje log-in podataka i geolokacije nije opciono, već o tome mora da se razmišlja odmah pri kreiranju aplikacije. Šta još zahtev za personalizacijom iskustva znači za developere? Mašinsko učenje, naravno, kao i razvijanje algoritama koji će pratiti potrebe zumera. AI (veštačka inteligencija) postaje skoro pa obavezan deo razvitka aplikacija, tako da i njih treba uključiti u ovaj proces.

Zumeri žele mogućnost da ispolje svoju kreativnost

Subjektivni osećaj zumera je da su kreativniji od generacija pre njih. Čak 51% pripadnika generacije Z misli tako o sebi. Iako nam se možda čini da je ova samoprocena malo pristrasna, to je samo delom tačno. Zaista dosta zumera provodi slobodno vreme tako što se bavi nekim kreativnim hobijem. Naravno, u njihovom slučaju se ne radi o slikanju ili crtanju na platnu, odnosno papiru, već uz pomoć online alata. Takođe, dosta njih pravi mimove, gifove, Reels-e i TikTok videe ili edituju fotografije uz pomoć mobilnih aplikacija. Sve ove aktivnosti su njihov način da ispolje kreativnost, ali i da komuniciraju. Zato, ako kreirate aplikacije za ovu ciljnu grupu, obavezno ubacite alate koji će podstaći njihovu kreativnost i omogućiti im da je ispolje što bolje.

Aplikacije moraju da „govore njihovim jezikom“

Zumeri su navikli da se dopisuju porukama, koriste TikTok i da primaju push notifikacije. Kada pravite aplikaciju, za komuniciranje sa pripradnicima generacije Z, važno je da znate da oni dobro reaguju na push notifikacije i da vole takvu vrstu podsećanja. Notifikacije su brz, personalizovan i efikasan način komunikacije, koji im ne oduzima puno vremena, što je njima jako važno. Takođe, aplikacije treba da sadrže i sve ono drugo što zumeri vole u komunikaciji: mnogo smajlića, mnogo mimova, gifova i sl.

Zumeri su izazov kome treba doskočiti na jedinstven način, jer su i oni takvi

Nije lako osmisliti originalnu i kreativnu aplikaciju, koja će se dopasti zumerima, jer oni skidaju i testiraju nove aplikacije svakodnevno. Developeri moraju da pronađu novi način da dizajniraju aplikacije, koje će imati isti način „razmišljanja“ kao i njeni korisnici. Stari koncepti u ovome ne igraju nikakvu ulogu, pa je potrebno pratiti vodeće trendove za mobilne aplikacije ili još bolje- postaviti nove. Generacija Z ceni inovativnost i pametno korišćenje novih tehnologija, koje će im doneti neko novo iskustvo, ali i vrednost.