Hajde prvo da dobro definišemo o kojoj generaciji je ovde reč. Zumeri, gen Z ili generacija Z su mladi rođeni sredinom devedestih godina (dakle najstariji imaju 27) dok su najmlađi rođeni 2010. godine (što znači da imaju 12). Raspon od nekih 15 godina je između najstarijih i najmlađih, a ono što ih spaja je činjenica da kada su se oni rodili internet je već postojao, pa je njihovo čitavo detinjstvo obeleženo digitalnim okvirima.

Dakle, oni su „digital native“ generacija, koja je stasavala sa telefonom, tabletom ili laptopom u rukama. Internet komunikacija je za njih najprirodnija stvar i prvo tamo traže informacije koje ih interesuju.

Pošto se na internetu može pronaći neograničen broj informacija o nekom pojmu, ali je takođe i količina informacija koju svakodnevno konzumiramo jako velika- mladi iz generacije Z imaju najkraći mogući raspon pažnje. Kraći nego bilo koja generacija pre njih. Ako želite da saznate nešto više o generaciji x, y, z i alpha, bacite pogled na ovaj tekst i lako ćete steći sliku o njihovim potrebama.

Upravo je njihova pažnja i kratak raspon iste ono oko čega treba voditi računa kada je dizajniranje sajta u pitanju. Naš akcenat u ovom tekstu će biti stavljen na to i pokušaćemo da damo konkretne predloge kako privući pažnju zumera.

1. Verzija sajta za mobilne telefone je važnija od one za desktop računare

Zumeri se još uvek nalaze na školovanju, bilo da su u osnovnoj školi ili na postdiplomskim studijama, pa je glavno sredstvo komunikacije za njih mobilni telefon. To je verovatno tako, jer se na njemu nalazi sve što im je potrebno- aplikacije za komunikaciju sa kolegama, imejl, audio aplikacije preko kojih mogu da preslušavaju različite sadržaje i sl.

Kako se sve odvija baš tu- na mobilnim telefonima, od komunikacije, do kupovine- oni zahtevaju da njihovo iskustvo korišćenja nekog sajta bude takvo da mu se rado vrate. Drugim rečima, oni žele efikasan, brz i zabavan sajt, koji uz to nudi i proizvode koji su njima potrebni.

80% njih ima mobilne telefone i koriste ih više nego druge uređaje poput laptopa ili tableta. To znači da dizajn sajta treba da bude jednostavan i lišen elemenata koji zagušuju celokupni izgled. Svaki element treba da bude dobro promišljen, kako bi imao svrhu i kako bi se našao na mestu na kome će ga najveći broj korisnika pronaći i iskoristiti njegove pogodnosti.

2. Dobro dizajniran interfejs u okviru UX-a je MUST

Pošto zumeri sve gledaju kroz prizmu interneta, društvenih mreža i sl. važno je da shvatite koliko je izgled sajta bitan za njih. I ne samo to, izgled sajta je ono što će uticati i na formiranje njihovog utiska o brendu i kompaniji. Sajt je prvo ili drugo iskustvo, koje oni imaju sa vašim brendom, pa bi trebalo da investirate u dobro dizajniran sajt. U razumevanju ove teme će vam sigurno pomoći naših 6 profesionalnih saveta za bolji veb-sajt.

Kako mladi korisnici nemaju baš mnogo vremena da detaljno čitaju sadržaj sajta (setite se podatka o kratkom rasponu pažnje), već samo prolaze kroz njegov sadržaj što brže, skenirajući tekst i fotografije u potrazi za informacijom koja im je potrebna- rad sa veb dizajnerom na pravilnom postavljanju elemenata je jako važan. Vizuelna hijerarhija elemenata je tu kako bi informacije bile postavljene tako da ih posetilac lako uoči. To će dovesti do toga da posetilac bude zadovoljan jer nije protraćio previše vremena na sajtu i potencijalno do realizacije željenog cilja (kupovine proizvoda ili usluge).

3. Optimizacija veb-sajta za duge ključne reči ili fraze

Kada zumeri pretražuju neki pojam na pretraživačima oni to rade na isti način kao i kada izgovaraju određenu reč ili frazu. Dakle potrebno je što više proučiti način na koji oni govore i razmišljaju, kako bi i sadržaj na sajtu bio optimizovan u tom pravcu. Duge ključne reči i fraze su deo SEO strategije koji se često koristi, pa nije nepoznat. Poreg toga, pripadnici generacije Z često koriste virtuelne asistente na telefonima za pretragu (Alexa i Siri). Oni izgovaraju pitanja ili duže ključne reči, odnosno fraze, na osnovu kojih algoritam pronalazi relevantan odgovor na pitanje. Jako je važno ubaciti i često postavljana pitanja u sadržaj sajta, kako bi algoritam prepoznao da vaš sajt nudi odgovore na njih i prikazao ga u pretrazi.

4. Neka sadržaj u potpunosti odgovara sajtu i potrebama njegovih posetilaca

Jedno je sigurno, zumeri obožavaju personalizovani sadržaj i to je ono što će ih privući ili što će uticati na njihovu odluku da nikada više ne uđu na neki sajt. Čak polovina to i tvrdi- da ako sajt nije prilagođen njihovim potrebama, oni na njega nikada neće ni ući.

Ova informacija dosta olakšava posao veb dizajnerima, jer onda znaju kako treba da koncipiraju izgled sajta. Korišćenje alata za personalizaciju može doneti uspeh kompanijama koje žele svoje proizvode i usluge da reklamiraju zumerima.

Precizno targetiranje zumera na društvenim mrežama dovodi ih do sajta na kome mogu pronaći proizvode namenje iskuljučivo njihovim potrebama i interesovanjima, što je win-win situacija kako za brend tako i za pojedinca. Brend će prodati svoje proizvode zumeru, a zumer će kupiti baš ono što mu je potrebno bez potrebe da previše luta.

Za razliku od prethodnih generacija, gen Z više voli da istražuje o nekom proizvodu na YouTube-u, nego na Googlu, pa je važno iskoristiti ovaj podatak u marketinškoj strategiji i ponuditi im proizvode na taj način. Kada sa YT-a dođu na veb-sajt i uoče koliko je sve savršeno prilagođeno njima, postaće glavni fan vašeg brenda.

Cyclop design zna šta gen Z voli

Ako i vi imate zabavan, veseo, mladalački proizvod koji želite putem interneta da predstavite i prodate zumerima, ali baš i ne znate kako- tu smo mi, koji ćemo vam predložiti najbolju strategiju. Prvi korak na tom putu je svakako dizajniranje inovativnog, kreativnog i zabavnog sajta za TikTok generaciju, koji će već na prvi klik jasno pokazati da razume potrebe ovih mladih korisnika. Kontaktirajte nas i prepustite izradu sajta našem timu veb dizajnera, koji znaju odgovore na sva pitanja- od toga kako gen Z diše, do toga koje su najpopularnije WordPress teme svih vremena.