U današnjem svetu, koji se u velikoj meri oslanja na digitalne resurse, kreiranje veb-sajta ili aplikacije koja nudi pozitivno iskustvo za korisnike ključni je korak za uspeh bilo kog biznisa. Dobro dizajniran korisnički interfejs može značajno da utiče na lojalnost kupaca, njihovu interakciju sa brendom i na kraju, njihovo ukupno zadovoljstvo.

Ipak, nije baš tako lako kreirati UX po meri posetilaca sajta. Potrebno je dobro poznavanje psihologije kupaca, njihovog ponašanja u odnosu na proizvod i svakako poznavanje dizajnerskih principa. Zato smo odlučili da u ovom blogu podelimo top 3  saveta za dizajniranje UX-a po meri posetilaca sajta. Oni će vam sigurno značiti ukoliko tek učite o ovom procesu.

1. Nemojte izmišljati rupu na saksiji

Nema potrebe da veb dizajner izmišlja nešto novo, već da razume suštinu. A ona glasi ovako: kada je UX u pitanju, engagement je najvažniji. Nema potrebe popravljati nešto što je već dobro, nego je potrebno fokusirati se na suštinu.

Sigurno da postoji razlog zbog kog svi uspešni sajtovi i aplikacije imaju sličnu ili istu strukturu. To je zato što takva sutruktura daje najbolje rezultate. A zašto je to tako? Jednostavno je- posetioci sajta su navikli na takvu strukturu na drugim mestima i žele da to vide i kod vas.

Ovde poznavanje psihologije kupaca igra značajnu ulogu. Zato je važno razumeti da je većina kupaca navikla na konvencionalni način prezentovanja sadržaja i nije otvorena za inovacije ili promene. Ne žele da se prilagođavaju nečem novom i gube vreme.

Obično ta tendencija dizajnera da „izmišljaju toplu vodu“ se ogleda u tome što koriste nekonvencionalne layout-e, čudne kolor palete, stavljaju pogrešne fontove na pogrešna mesta, koriste zbunjujuću navigaciju i sl.

Na ovaj način ne uspevaju da se izdvoje u odnosu na konkurenciju, već samo zbunjuju korisnike aplikacije ili veb-sajta. Većinu njih takav pristup otera, pa je zato najbolje koristiti drugačiji pristup. A to znači, okrenuti se već proverenim i sigurnim postavkama.

Na primer, nema potrebe prebacivati navigaciju za sajt u donji deo glavne stranice ili menjati način na koji posetioci koriste mobilnu aplikaciju. Bolje je čuvati inovativnost za one delove sajta gde je to zaista potrebno, kao što je npr. slučaj sa glavnom stranicom.

2. Jednostavnost je ključ uspeha

Drugi veliki problem, koji se često javlja kada je UX dizajn u pitanju, je više komplikovanja nego što je dobro. Ustaljeni elementi i postavke su tu, ali su „prenaglašeni“ u svakom pogledu i zbog toga dizajn ne izgleda dobro.

Kada nešto izgleda prenaglašeno, preterano ili kao da se neko previše potrudio- to odmah kod kupaca izaziva kontra efekat. Njihova reakcija je odlazak sa sajta, svaki put kada ih zaskoči prenaglašena tipografija i vizual sa previše nepotrebnih elemenata.

Zato je najbolje držati se jednostavnosti i što više ići na ruku posetiocima sajta i njihovim potrebama. Cilj je da zadržite fokus posetioca na onome što mu je potrebno sa sajta. Nemojte im postavljati prepreke na putu do onoga što ih zanima, pa ćete i vi ostvariti vaš cilj.

Evo kako izgleda praktičan UX kada se dizajner drži jednostavnosti kao osnovnog principa:

  • Svaka stranica ima precizno određenu svrhu– ako je u pitanju stranica za logovanje, onda se tu pojavljuje samo boks sa tim podacima i ništa više,
  • Jasno je čemu služi stranica bez dodatnog pojašnjenja svakome ko na nju dođe- na primer, korisnički interfejs ima jasno obeležene elemente za navigaciju,
  • Bilo koja dodatna, ali ipak ne toliko važna informacija, ide na dno stranice– primer može biti boks sa „možda će vam se svideti“ proizvodima.

3. Treba dobro da razumete potrebe i zahteve ciljne grupe

Iako ovo može da vam se čini kao vrlo bazičan savet, koji se podrazumeva, razmislite još jednom. Baš kao i kada je kreiranje bilo kojeg „proizvoda“ u marketingu u pitanju, ni UX ne može da napravi svoj „proizvod“ bez pravilnog razumevanja potreba onih za koje kreira veb-sajt.

Velika zabluda je da možemo napraviti funkcionalan veb-sajt, ako već neko vreme radimo u određenoj industriji, bez uzimanja u obzir konkretnih okolnosti i ciljne grupe brenda. Iako možda intuicija ponešto i pogodi, veći deo funkcionalnosti neće moći na taj način da se uradi. Zato manje pogađanja a više istraživanja potreba i zahteva kupaca.

Važno je postaviti nekoliko pitanja, kako biste na osnovu odgovora znali u kom pravcu treba da se kreće proces kreiranja sajta ili aplikacije:

  1. Ko su kupci brenda? Kakva je demografija ciljne grupe?
  2. Koje su potrebe kupaca? I na koji način možete izaći u susret njihovim potrebama?
  3. Da li ciljna grupa specifična na neki način i da li to zahteva posebne elemente na veb-sajtu?

Na osnovu ovih odgovora možete izraditi temelj UX koncepta za veb-sajt brenda.

Tajna kvalitetnog UX friendly sajta je u detaljima

Da, kada obratite pažnju na detalje i ono što je potrebno ciljnoj grupi, tada ćete znati tačno kako da koncipirate UX jednog sajta. Tajna je u tome da sajt bude funkcionalan kako za posetioce, tako i za vlasnike brenda.

U suštini, sajt sa dobrim korisničkim iskustvom se prepoznaje prema tome što posetioca vodi pravo do informacije koja mu je potrebna, bez ikakvog ometanja. Iako se čini da ovo ne može biti jasnije, način na koji treba stići do toga nije uvek svima jasan.

Zato smo sigurni da će vam naši saveti pomoći da kreirate korisničko iskustvo koje će biti u skladu sa potrebama ciljne grupe, što će veb-sajt učiniti dobro ocenjenim među posetiocima. A ukoliko volite da učite o UX-u i zanimaju vas moderni trendovi, onda obavezno pročitajte naš poslednji blog o tome na koji način UX/UI dizajner može da koristi AI. Takođe vam preporučujemo još jedan tekst o veštačkoj inteligenciji, gde smo pisali o 3 načina za korišćenje AI u razvoju mobilnih aplikacija