Da bi veb-sajt bio funkcionalan i dobro služio svrsi predstavljanja neke kompanije na internetu, on mora i da prati trendove, kako bi uvek bio aktuelan. Tehnički standardi, koji su iz godine u godinu sve zahtevniji, omogućavaju sajtu da savršeno funkcioniše na dnevnom nivou. Upravo su oni (tehnički standardi), pored vizuelnog dela, glavni deo trendovskih stremljenja, koje treba ispratiti svake godine. Zahvaljujući ovim trendovima, ciljna grupa će uvek moći da se osloni na vaš sajt i kupci će biti zadovoljni onim što će ih dočekati kada kliknu na njega. Zato, da ne dužimo puno, hajde da pređemo na neke od najznačajnijih web design trendova, koje ćemo videti u narednoj godini.

1. Interaktivni veb-sajtovi

Iako interaktivnost nije nov trend i, šta više, prisutan je već neko vreme među web design trendovima, ipak svake godine raste u nešto novo. Kako se moderne tehnologije razvijaju i ovaj trend se svake godine obnavlja i postaje još bolji, što veb-sajtovima omogućava da uvek budu inovativni i moderni.

Tako na primer, slajder meni ili mobile-friendly format su sada već deo standardne ponude, a nekada su bili deo trendovima. Na ovaj način vidimo kako trendovi postaju standard ili neki budu i zauvek zaboravljeni.

A kada je reč o interaktivnom sadržaju na veb-sajtovima, verovatno se pitate zašto bi vaš sajt trebalo da ga ima? Odgovor je jednostavan i povezan je sa očekivanjima kupaca. Marketeri kažu da interaktivni sadržaj privlači duplo više posetilaca na sajt od statičnog. Ovakav sadržaj ceni i Google, koji smatra da korisnici imaju dosta koristi od intuitivnog korisničkog iskustva.

Interaktivno korisničko iskustvo je postalo must-have alat u borbi za kupce, jer se uz pomoć njega može kreirati personalizovana komunikacija i povećati engagement. Upravo su ova dva zahteva- personalizacija i veći engagement ono što marketeri najviše traže u kampanjama namenjenim kupcima.

Na koji način možete ispratiti ovaj trend? Ubacivanjem nekih od sledećih malih ili velikih elemenata na sajt:

 • Animirani kursori,
 • Mikro animacije,
 • Apstraktni 3D elementi,
 • Gejmifikacija sajta,
 • Interaktivni ekran sa proizvodima.

2. Digitalni maksimalizam

Nekako se svima već smučila ona dosadna i već previše korišćena fraza „manje je više“, pa su web dizajneri odlučili da je se reše. Ne žele više da prave jednostavan dizajn, već da dopuste svojoj kreativnosti da izađe na videlo. A kako ima toliko novih tehnologija, na dohvat ruke, prosto je nemoguće da ignorišu sve te šanse da se pokažu u najboljem svetlu. Ovo je i razlog zašto se digitalni maksimalizam vratio na velika vrata i biće prisutan sledeće godine.

A šta ovaj trend donosi? Kod njega je najvažnije da sve bude veliko, odvažno, da vrište boje i zanimljivi elementi. Takođe je upotreba najnovijih tehnologija nešto što se podrazumeva kako bi se pomerile dosadašnje granice. I ako se pitate po čemu ćete prepoznati sajtove koji su urađeni pod uticajem ovog trenda, onda bi trebalo da pročitate sledeće smernice i lako ćete ih prepoznati:

 • Mešanje stilova iz različitih perioda i epoha,
 • Upotreba jarkih boja,
 • Korišćenje istih elemenata, oblika i šara kroz ceo vizual,
 • Igranje sa tehnikama, kontrastima i stilovima,
 • Prekomerno korišćenje grafičkih elemenata (posebno ravnih, debelih linija).

Ne treba zaboraviti glavno pravilo kada se koristi ovakav dizajn za izradu veb-sajta, a to je da sadržaj treba da se lako pročita, da bude responsive i mobile-friendly. Uz takav pristup sve će izgledati odlično, a posetioci će biti impresionirani izgledom sajta.

3. Estetika ‘90-ih i ‘00-ih

Estetika iz rane faze web-a je ponovo postala popularna među dizajnerima. Pojedini dizajneri vole da istražuju „brutalizam“ prvobitnog interneta i donose nam taj retro stil u novom ruhu. Bilo da se okreću samim počecima ‘90-ih ili nešto kasnijem dizajnu sa početka novog milenijuma, ove dekade su se svakako vratile „ u modu“ i dizajneri će ih iskoristiti kao inspiraciju za kreiranje sajtova sledeće godine.

Da bi ovaj trend primenili na najbolji način, potrebno je da dizajneri imaju veštine, ali i osećaj za balans između sirovog i modernog dizajna. Mnogo je načina da se ovaj trend izvede kako treba, ali hajde da počnemo od sledećih nekoliko stavki:

 • Pikselizovane desktop ikonice i dizajn,
 • Kolor blokovi u jarkim bojama, posebno kada je meni u pitanju,
 • Drečavi kursori u omiljenim neonskim nijansama iz ‘90-ih,
 • Sirov, ne previše obrađen materijal (fotografije pre svega),
 • Vizuali sa puno elemenata, koji su sve samo ne minimalistički.

Ovakvim dizajnom će se oduševiti Milenijalci i Gen Z sasvim sigurno, jer su oni veliki ljubitelji estetike sa kraja prošlog i početka novog veka. Iako su se neki tada tek rodili, neki su bili deca, a neki se čak nisu ni rodili, ova estetika je nešto čemu oni teže i vrlo im je bliska. A ako niste baš sigurni šta vole zumeri, a oni su vaša ciljna grupa, onda obavezno pročitajte naš vodič za dizajniranje sajta koji je Gen Z friendly.

Ostanite na vrhu uz web trendove za 2023.

Ako se odlučite za jedan od ova tri trenda, sasvim je jasno da ćete ubrzo videti kako vaš sajt napreduje. Možete očekivati da će njegov kredibilitet kod kupaca, ali i Google-a biti još bolji i da ćete se povezati sa ciljnom grupom na jednom sasvim novom nivou. Oni će vašu poruku o promeni razumeti i prihvatiti, što će kod njih dugoročno ostaviti jako dobar utisak.

Ipak ni slepo praćenje trendova nije najpametnija ideja, posebno ukoliko vaš brend ne može da se poveže sa digitalnim maksimalizmom ili estetikom sa kraja prošlog veka. U tom slučaju je klasičan dizajn najbolje rešenje. I zato, ukoliko ste u potrazi za pouzdanim partnerom koji će kreirati vaš novi veb-sajt, mi Vam stojimo na raspolaganju. Kontaktirajte nas i dozvolite našem timu da kreira najkreativnije i najfunkcionalnije rešenje za Vaš veb-sajt.