Ne vole svi statistiku, ne razumeju je i ne znaju da koriste njene podatke. Ali, mi nismo u toj grupi ljudi, jer smatramo da statistički podaci sa e-commerce veb-sajtova mogu da budu i te kako korisni.

Na osnovu praćenja ponašanja kupaca na web shopu, saznajemo šta treba promeniti i kako unaprediti rad sajta u skladu sa potrebama kupaca. Pored toga, ukoliko želimo povećanje konverzija, onda je praćenje statistika od velikog značaja, jer će doneti podatke na osnovu kojih ćemo znati kakve promene treba da napravimo kako bi se one povećale.

Prateći statistike na sajtovima našim klijenata, došli do nekih značajnih zaključaka koje želimo da podelimo sa vama u nastavku ovog bloga. Ovi zaključci će vas naterati da dobro razmislite i verovatno promenite neke navike zbog kojih niste zadovoljni rezultatima.

1. Skriveni troškovi dostave smanjuju stopu konverzije

Da liste ovo već primetili na Vašem veb-sajtu? Statistike kažu da približno 30% kupaca napušta e-commerce prodavnicu ukoliko im se na kraju kupovine pojave i neočekivani troškovi dostave. To automatski znači da nije došlo do konverzije, pa je važno ući u razloge takve odluke kupca.

Mi smo već pisali o tome kako da smanjite stopu napuštanja korpe, ali ćemo vas i u ovom blogu podsetiti na još neke razloge za napuštanje korpe, osim neočekivanih troškova dostave. Drugi razlozi su:

  • Pravljenje korisničkog naloga,
  • Nedovoljna sigurnost tokom procesa plaćanja,
  • Teško snalaženje na sajtu i nemogućnost pronalaska polja za ukucavanje kupona za popust.

A šta mislite da treba promeniti kako bi se ova situacija izbegla?

Kada su troškovi dostave u pitanju, njih treba na vreme predstaviti transparentno kupcima.   To je ono što svako od nas voli da sazna na vreme i planira troškove u skladu sa tim. Nije da kupci ne žele da plate ove troškove, samo žele da ih uračunaju na vreme u ukupan trošak kupovine.

Dakle, jasno i precizno pojasnite kada i pod kojim uslovima se plaća dostava. Važno je da kupci saznaju za ove dodatne troškove pre nego što dođu do poslednjeg koraka– plaćanja. Na ovaj način ćete uštedeti sebi i vreme i novac, jer će sa vama ostati samo oni kupci koji zaista žele vaš proizvod.

To je mnogo bolji pristup od netransparentnog dodavanja troškova u poslednjem koraku, čime dovodite do toga da vam kupac prođe kroz sve slojeve prodajnog levka i da odustane na poslednjem i svakako najvažnijem koraku.

2. Jasno istaknuta sniženja donose veći broj konverzija

Kupci često razmišljaju o cenama i ekonomišu, posebno kada su u pitanju skuplji proizvodi u koje žele da ulože novac. Da li se i na vašem web shopu dešava sledeća situacija? Kupci stave nekoliko proizvoda u korpu, više kao podsetnik na to šta žele i onda se ne vraćaju da ih kupe danima. Možda čekaju sniženje ili platu?

Ako čekaju sniženje, onda im morate jasno staviti do znanja (kada ponovo budu ušli na veb-sajt) kada su određeni proizvodi sniženi. Nekada je to 10 ili 20%, a nekada i više, ali svaka ušteda se računa.

Neka obaveštenje o popustu bude jasno istaknuto, najbolje nekom upečatljivom bojom i onda možete računati na to da će većina kupaca završiti kupovinu baš zbog toga. Prethodno ih obavestite kroz notifikacije ili putem imejla da je sada pravi trenutak za kupovinu i očekujte da će doći do konverzije. Nekako je baš taj trenutak, kada kupac uđe na sajt, presudan za kupovinu ukoliko uvidi da su određeni proizvodi koji su mu potrebni sniženi. Još ako, uz sve to, bude imao i dodatne pogodnosti i popust na nekoliko proizvoda- budite sigurni da će obaviti kupovinu. Niko ne može da odoli sniženju i osećaju da je nešto uštedeo i napravio pametnu kupovinu.

3. Mišljenje drugih kupaca utiče na više kupovina

Ako želite da steknete poverenje vašim kupaca, ali i da utičete na njihovu odluku o kupovini, onda je isticanje recenzija o proizvodima odličan put do toga. Statistike pokazuju da čak 50% kupaca se odlučuje na kupovinu upravo na osnovu mišljenja drugih kupaca. Za veliki broj online kupaca, ovo je pouzdan način da saznaju šta drugi kupci (koji su već kupili proizvod) misle o njemu.

Kada kupac svojim rečima opiše zbog čega je kupio određeni proizvod, to mnogo bolje prolazi kod onih koji razmišljaju o kupovini, nego što prolaze stranice i stranice stručnih objašnjenja. Recenzije su odličan način da „nagovorite“ buduće kupce da postanu vlasnici vašeg proizvoda, jer će osetiti povezanost sa „običnim“ ljudima.

Danas je broj onih koji pretražuju recenzije o proizvodima mnogo veći nego pre 5 ili 10 godina. Razlog tome je izobilje proizvoda na tržištu u kome nije lako da se prosečan kupac snađe. Pretražujući recenzije, budući kupac pokušava da pronađe što više podataka o nekom proizvodu, kako bi određenog proizvođača izdvojio u odnosu na konkurenciju i baš zbog neke recenzije kupio njegov usisivač, fen, peglu i sl.

I za kraj, ako volite da čitate o web shopovima i aktulenostima u oblasti internet prodaje, onda je naš blog odličan izvor informacija za vas. Podelite naše tekstove i sa vašim kolegama i prijateljima, ukoliko ste iz njih naučili nešto novo.