Bez ikakve sumnje AI je promenio svet veb dizajnera i divelopera. Alati, koji su bazirani na upotrebi AI, mogu ubrzati i poboljšati proces rada dizajnera. Zato smo odlučili da u ovaj blog uvrstimo neke od najkorisnijih alata, koji mogu biti od velike pomoći svakom ko se bavi kreiranjem veb-sajtova.

A kako smo već pitali ChatGPT na koji način UX/UI dizajneri mogu da koriste veštačku inteligenciju, vreme je da saznamo isto to i za veb dizajnere. Svi znamo da pritisak velikog broja projekata istovremeno može da bude vrlo jak. On može uticati na to da se pogubimo kada su projektni menadžment i metodologija u pitanju.

Alati koji su kreirani uz pomoć veštačke inteligencije mogu pomoći u tome da se ovakvi izazovi umanje. Oni su tu da ubrzaju čitav proces, ali i da pomognu originalnoj ideji da ugleda svetlost dana. Bez njih vaš novi, čudesni dizajn može da se izgubi negde između dosadnih procedura i dopisivanja sa projektnim menadžerom.

Kako-je-veštačka-inteligencija-promenila-svet-veb-dizajna-i-divelopmenta

Kako je veštačka inteligencija promenila svet veb dizajna i divelopmenta

 Veb dizajneri se sve više oslanjaju na tehnologiju, kako AI postaje važan deo njihove svakodnevice. U prošlosti, veb dizajn je uglavnom bio odgovornost jednog dizajnera ili tima. Međutim, danas je uz pomoć veštačke inteligencije moguće kreirati veb-sajtove sa malo ili bez imalo angažovanja ljudi.

 U današnje vreme, razvijen je veliki broj alata koji mogu pomoći dizajnerima da budu efikasniji u svom radu. Ali oni ne pomažu samo u unapređenju dizajna, već i u vezi sa veb divelopmentom, UX dizajnom, testiranjem, zadacima u vezi sa kreiranjem sadržaja i sl.

 Sve ovo nas dovodi do zaključka da je budućnost veb dizajna u spajanju AI i dizajnera u jednu unapređenu celinu. Tako će veštačka inteligencija pomagati ljudima da oni budu što efikasniji u obavljanju svojih zadataka.

Šta-su-AI-alati

Šta su AI alati?

AI alati su softverske aplikacije koje treba da oponašaju ljudsku inteligenciju dok koriste algoritam i tehnike veštačke inteligencije. Da bi ovaj sistem funkcionisao složeni matematički sistemi i napredni računarski algoritmi su tu da omoguće mašinama učenje iz različitih podataka. Na osnovu tih podataka oni donose određene zaključke ili predviđanja.

 Uloga veštačke inteligencije u veb dizajnu je u tome da oponaša misaoni proces dizajnera, njegov način donošenja odluka i rešavanja problema. Ovi alati mogu da izvršavaju složene zadatke poput kreiranja dizajna za veb-sajt koji je potpuno prilagođen potrebama klijenta, generisanja sadržaja, analiziranja ponašanja posetilaca i sl.

Klasifikacija-AI-alata-za-veb-dizajnere

Klasifikacija AI alata za veb dizajnere

Najrazličitiji AI alati doprinose različitim aspektima procesa stvaranja dizajna za veb-sajt. U nastavku sa vama delimo 6 tipova alata, koji će vam sigurno biti od koristi kada krenete da ih istražujete.

Generatori sadržaja

 Sadržaj je svakako jedan od najvažnijih elemenata koji utiče na dizajn jednog sajta. On je tu da korisnicima sajta objasni kako da se kreću kroz sadržaj, zatim sadržaj u vidu blog objava mogu da donesu saobraćaj sajtu i generišu lidove.

 Stoga treba jasno reći da su alati za kreiranje sadržaja jako važni za njegovo stvaranje, jer omogućavaju da se on kreira brže i kvalitetnije. Pomenućemo samo neke:

 A za vizuelni sadržaj, koji je jednako važan i još lakši za razumevanje od tekstualnog, veb dizajneri mogu da koriste sledećih nekoliko alata.

  • Khroma- pomaže dizajnerima da odaberu odgovarajuću kolor paletu,
  • DALL-E- generiše slike iz tekstualnih opisa,
  • Midjourney- pomaže veb dizajnerima da brzo kreiraju personalizovane slike proizvoda.

Automatizacija dizajniranja

AI alati već neko vreme unapređuju kreativnu industriju- od generisanja realističnih fotografija, preko pravljenja elegantnih komponenti za veb dizajn, zaključno sa davanjem odličnih UI ideja. Naš favorit je Adobe Sensei, zato što sjajno analizira, pruža odlične preporuke na osnovu kojih se brzo donosi odluka i štedi vreme.

Analiziranje ponašanja korisnika

Za monetizaciju nekog sajta najvažnije je dovesti a zatim i zadržati posetioce. Vrlo lako se desi da i pored ogromnog truda, kupci i dalje napuštaju korpu u veb šopu npr. Veb-sajt koji ima loš UX (a bi vaš bio odličan, primenite naša TOP 3 saveta iz bloga) može da ima i viši „bounce rate“, loš SEO itd. Sve su ovo faktori na koje treba obratiti pažnju, a koji se mogu poboljšati ukoliko se prati ponašanje posetilaca sajta. Sledeći AI alati mogu pomoći u tome:

  • Smartlook,
  • Pendo,
  • Microsoft Azure Cognitive Services.

Personalizacija

Kako prodaja preko interneta nastavlja da raste, mnogi biznisi postavljaju svoje proizvode onlajn i nadaju se uspehu. Iako se mnogima čini kao da je poslovanje na internetu jednostavno, mnogi se ne snađu. Ovo je posebno slučaj kada je izrada veb-sajta u pitanju.  Što je sajt prilagođeniji ciljnoj grupi i idelanom kupcu, to će i njegov uspeh biti veći. A u tome vam mogu pomoći sledeći alati:

  • Adobe Target,
  • Dynamic Yield,
  • Monetate.

Ovi alati se oslanjaju na prikupljanje podataka i mašinsko učenje. Dizajneri mogu da dobiju odličan uvid, na osnovu prikupljenih podataka, koji će im pomoći da kreiraju personalizovano iskustvo prilagođeno svakom korisniku.

Četbotovi

Quora, Snapchat, Bing i drugi su već integrisali četbotove u svoje veb stranice. Na osnovu toga možemo zaključiti da oni više nisu samo nešto što ćemo pronaći na sajtovima koji se bave internet prodajom.

Četbotovi koriste mašinsko učenje i programirane jezičke modele, kako bi prepoznali pitanja koja im postavljaju korisnici. Zatim oni, na osnovu već naučenih modela, daju odgovore koji su najsličniji onom što su ih korisnici pitali. Na taj način oni oponašaju ljude i lako komuniciraju sa kupcima.

Treba napomenuti i to da ne koriste svi četbotovi AI, ali da oni koji to rade su efikasniji i mnogo prirodniji u komunikaciji u odnosu na ove druge.

Optimizacija i testiranje

Testiranje i optimizacija veb sajta i njegovog sadržaja su deo procesa stvaranja sajta, koji se obavlja pre nego što on ugleda svetlost dana na internetu. Sajt mora da prođe kroz niz testova, kako bi se poboljšao UX i uredile njegove performanse.

Mnogo je alata sa AI tehnologijom koji mogu da pomognu u ovom zadatku. Mi predlažemo Google Optimize i Optimizely. Oni mogu pomoći oko provere nekoliko parametara: responzivnost, bezbednost i stabilnost određenih delova sajta.

AI-je-gamechanger-za-veb-dizajnere

AI je gamechanger za veb dizajnere

Kao što i u drugim kreativnim industrijama AI pravi pravu malu (ili veliku, procenite sami) revoluciju, tako je to i u veb dizajnu. Dizajneri koji integrišu ove AI alate u svoj svakodnevni proces rada, sigurno će povećati produktivnost i efikasnost.

Za kraj, ukoliko i vi volite da čitate o veb dizajnu, izradi veb sajtova i mobilnih aplikacija, onda obavezno pročitajte i naše ostale tekstove na blogu, jer ćete naći mnogo korisnog sadržaja i dosta saveta iz naše prakse.