Umesto da učestvujemo u, sada već prilično deplasiranim, diskusijama tipa- da li će AI zameniti dizajnere i šta ćemo mi uraditi tim povodom- mi smo se odlučili za drugačiji, praktičniji pristup.

Ovih dana svi samo pričaju o ChatGPT-u (alatu koji koristi veštačku inteligenciju za generisanje odgovora), pa smo ga mi stavili na probu i postavili mu nekoliko pitanja. Istina je i više nego jasna, ovaj AI chatbot može biti odličan alat koji će vam pomogati u svakodnevnim zadacima.

Teme o kojima možete razgovarati sa njim će vas iznenaditi. Neke od njih ćete videti i u našem blogu, pa smo sigurni da će ovaj alat vrlo brzo postati deo vaše svakodnevice. Hajde da vidimo šta ChatGPT kaže na temu: 5 načina kako da ga koristite za obavljanje svakodnevnih zadataka.

1. Generišite copy za sekciju veb-sajta ili ceo sajt

Nema potrebe više da koristite „Lorem ipsum“, jer suočimo se sa tom činjenicom ne izgleda baš najbolje. Čak i kada je pravljenje primera sajta u pitanju, ovaj ispis ne izgleda dobro, a posebno to ne sme biti slučaj sa konačnom verzijom sajta koja je puštena na internet. Umesto toga, isprobajte mogućnosti ChatGPT-a. Evo jednog primera 👇

Nije loš, zar ne? Naravno, ne morate sve prekopirati od A do Š, ali svakako je mnogo bolje od generičkog teksta. Prilagodite tekst primeru i jeziku na kome će veb-sajt biti. Možete mu tražiti i da dodatno skrati tekst, ako vam je ovo predugačko.

Usput, kada smo već kod jezika, pročitajte ili prosledite naš blog o multijezičnim sajtovima kolegi kome može biti od koristi kada kreira jedan takav veb-sajt.

2. Pronađite najbolje alate a zatim naučite da ih koristite

Industrija u kojoj rade UX/UI dizajneri se često i rapidno menja. Nove tehničke mogućnosti su šansa za unapređenje alata koji će dizajnerima pomoći da budu konkurentni na tržištu.

Ako postavite pitanje AI chatbotu sigurno ćete dobiti odlične informacije od njega. No, budite svesni i njegovih limita, jer on ne daje super sveže informacije, već samo one do 2021. Evo šta je nama napisao za AR/VR alate. Ako želite da dobijete više od generičkog odgovora, onda morate postaviti i opširnije pitanje. Kao što vidite, mi nismo ovde ulazili u dublju analizu, već smo tražili što brži odgovor za ono što nas zanima.

3. Pronađite način da kompleksne dizajnerske termine objasnite članovima tima ili klijentima

Međusobno se odlično razumemo, ali kada je neko van „dizajnerske priče“ prisutan ne ide nam baš najbolje da objasnimo sve termine. Svakako uvek pomaže da klijent zna najčešće korišćene dizajnerske termine, ali kada ih ne zna moramo da primenimo drugačiju strategiju. Do sada smo to radili tako što smo koristili izvorne termine na engleskom jeziku ili smo ponekad morali i da nacrtamo pojam na koji smo mislili.

Uz ChatGPT sve je lakše, jer on može vašim kolegama ili klijentima da objasni dizajnerski žargon na način da oni to razumeju. Simplifikovanje određenih pojmova je mnogo lakše uz ovaj jezički model koji zna tačno koje reči treba upotrebiti kako bi te svi razumeli. Mi smo pitali ovaj alat da nam što više pojednostavi značenje korisničkog skustva i evo odgovora 👇

4. Potražite ideje za uspešnu prezentaciju

Znate onu situaciju kada istovremeno radite na nekoliko projekata i više ne znate „gde udarate.“ Upravo tada, kada vam ponestane inspiracije, možete potražiti pomoć od vašeg vernog prijatelja AI chatbota.

Pitajte ga da vam ispiše nekoliko ideja za intro, pa će vam on verovatno izlistati strukturu uvodnog dela i ideje koje mogu da se nađu u njemu. Sve u svemu vrlo koristan način da ne izgubite previše vremena u „mozganju“ već da se fokusirate na kreativni deo.

5. Generišite zanimljive poruke za stranice sa 404 greškom

Verovatno ovo nikome nije drag zadatak, jer niko ne voli da smišlja tekst za stranice na kojima se pojavljuje „404 greška.“ Ali, do sada ste morali to da radite. Zahvaljujući veštačkoj inteligenciji, sada možete njoj to prepustite, a vi možete da se bavite nečim drugim.

Na ovom primeru možemo videti da pojedine zadatke, koje ne volimo ili u kojima baš nismo najbolji, ne moramo mi da obavimo. Možda AI to može bolje od nas da uradi neke od njih, a pored toga svakao će to i brže učiniti. Evo kako je kreativno rešio „404 page not found“ zadatak.

Inspiraciju nije teško pronaći ako znate gde da je tražite

Nama se čini da je ChatGPT odličan alat koji može da nam pomogne u obavljanju različitih zadataka. Ne samo da je tu da umesto nas generiše neke kraće copy zadatke, već ga možemo koristiti i kao odličan izvor informacija ili edukacije.

Možete ga pitati šta god poželite i to na svim jezicima, čime je proces dodatno pojednostavljen. Recimo možete tako saznati koji su top UI, UX trendovi u 2023. mada smo vam mi već pisali o tome, pa to možete saznati i na našem blogu.

Takođe, neki su već pokušali da iskoriste njegovo znanje i za pisanje stručnih priručnika za održavanje i upotrebu kompjuterskih sistema. Kako ovo nije lak zadatak- treba pokriti tehničku specifikaciju, instalacione instrukcije, vodiče za korisnike i dr. relevantne informacije koje će biti korisne developerima i sistem adminitratorima- izgleda da je chatbot odlično uradio povereni zadatak.

Da zaključimo, na kraju, potencijal ChatGPT-a je veliki, ali samo ako znate da ga koristite kako treba. Ključ leži u postavljanju pravih pitanja, a ko to može bolje od vas?!