Analiza konkurencije

Razumevanje vaše online konkurencije, i otkrivanje delova u kojima su oni bolji od vas i vašeg biznisa, predstavlja ključni sastojak u izradi uspešne digitalne marketinške kampanje. Identifikacijom vaših konkurenata na pretraživačima i društvenim mrežama, i detaljnim pregledom online ličnosti njihovih kljienata, poređenjem ključnih ranking signala i otkrivanjem njihovih offline strategija, dobijamo najdublji mogući uvid u tačke na koje treba obratiti najviše pažnje i uložiti najviše napora.

 

Identifikacija konkurencije

Prvi korak predstavlja obeležavanje vaših direktnih online konkurenata, oblasti u kojima deluju i ključnih reči koje koriste. Korišćenjem posebnog softvera analiziramo stotine, a ponekad i hiljade, ključnih reči i fraza, uz to pretražujući desetine hiljada sajtova, da bismo nepobitno ustanovili ko vam je stvarni konkurent.

 

Analiza konkurencije

Pažljivo obrađujemo najbitnije podatke o konkurentima, sakupljene tokom procesa identifikacije kompanija protiv kojih se takmičite. Ispitujemo gde se, zašto i na koji način obavljaju njihove konverzije, koji tip kreiranog sadržaja dovodi do konstantnog povećanja saobraćaja, i na koji način se navike njihovih potrošača poklapaju sa vašom strategijom.

 

Pobede i promašaji

Kada identifikujemo i analiziramo vaše konkurente, mi na ovaj način saznajemo i šta je to što ih dovodi do uspeha i promašaja. Ova dragocena saznanja onda možemo da uključimo u kreiranje vaše uspešne digitalne marketinške kampanje.

 

Kontinuirane analize i preporuke

Analiza konkuencije je kontinuiran proces koji se ne nadgleda samo nekoliko puta godišnje, već se njegovo praćenje neprestano sprovodi. Na ovaj način je moguće da naš tim, kao i naši klijenti, budu na vreme upozoreni na konkurentsko napredovanje, bilo u specifičnom regionu, bilo samo na polju upotrebe određene ključne reči.

Kako da otkrijete uspeh vaše konkurencije?

 

1.Kako popunjavaju pauze u svom portfoliju?

Istražite angažmane vaše konkurencije, pratite njihove uspone i padove, kao i pokušajte da razumete njihove kampanje. Motivisanost uzrokuje samopouzdanje, ozbiljnost uzrokuje pragmatizam, a konzervativni pristup impicira da se kompanija suzdržava od isprobavanja novih stvari. Pronađite obrasce za njihovo delovanje, kampanje i promene (česte promene znači da kampanja nije uspela, dok dozirane promene pokazuju da kampanja deluje)

 

2.Istražite akviziciju njihovih korisnika

Proverite i analizirajte nastup konkurencije na društvenim mrežama – koliko im je potrebno da odgovore korisniku, da li su njihovi postovi viralni, deljeni, lajkovani i da li promovišu svoje delatnosti kroz akviziciju korisnika.  Da pojasnimo – Firma XYC slavi 500+ korisnika i tim povodom će darovati svog 500 klijenta vaučerom od 100$

 

3.Koliko aktivno koriste društvene mreže i u koje svrhe?

Saobraćaj na društvenim mrežama je drugačiji i zavisi od toga da li je u pitanju Twiter, Facebook, Google +, Instagram ili Pinterest. Pokušajte da pronađete svrhu svake društvene mreže, kao i povezanost sa delatnošću konkurencije.

 

4.Analizirajte jedinstvenu vrednost konkurencije.

Pratite kako vaša konkurencija igra na tržištu, jer jedino tako možete da je sportski pobedite. Jedinstvena vrednost firme je bitna, jer baca akcenat na ciljnu grupu klijenata, na koje je konkurencija fokusirana.

 

5.Šta treba znati o konkurenciji?

Jako bitan deo – Za početak, bitno je odabrati pravu konkurenciju. Ako se bavite prodajom kozmetike, lokalna parfimerija vam neće biti konkurentna ukoliko nemaju svoju internet prodavnicu. Neka kompanija se može baviti istom delatnošću, ali njen nastup na webu može biti drugačiji. Uvek proverite i uzmite u obzir i nove igrače na tržištu. Koristite alate kao što su Google Alerts, Talkwalker, Mention, itd.

 

Dobro “snimite” vašu konkurenciju i njihovo delovanje na webu. Ali nemojte kopirati, jer vas upravo različit, jedinstven nastup može izdvojiti od konkurencije i tom jedinstvenošću možete pridobiti nove klijente.

 

Veb dizajn: 6 profesionalnih saveta za bolji veb-sajt

Veb dizajn: 6 profesionalnih saveta za bolji veb-sajt

Vaš veb-sajt je srce vašeg onlajn prisustva i predstavlja prvi i najvažniji utisak koji će vaš biznis ostaviti na novog kupca. Veb dizajn igra veoma važnu ulogu u tome da taj utisak bude što bolji. Ako sajt ima loš dizajn, on neće privlačiti lidove, već će oni...

Najbolje i najpopularnije WordPress svih vremena

Najbolje i najpopularnije WordPress svih vremena

Ako ste u potrazi za najboljom Wordpress temom, koja će se slagati sa vašim željama, misijom i vizijom brenda, a istovremeno će i učiniti sajt lepšim i funkcionalnijim- ovo je tekst koji bi trebalo da pročitate. Sa više od 10.000 tema na raspolaganju, za nekog ko je...