Responsivni dizajn

Responzivni dizajn sajta

Različiti sajtovi imaju različite potrebe i stoga zahtevaju dodavanje odlika prilagođenih tim potrebama, u cilju postizanja veće uspešnosti sajta. Na primer e-commerce sajt koji prodaje proizvode mora da poseduje neku vrstu inventarske liste koja će osigurati da su ponuđeni predmeti dostupni na zalihama. Iako ključna za e-commerce sajtove ova odlika nema upotrebnu vrednost na sajtu računovodstvene agencije koja nudi svoje usluge preko neta, ali ne prodaje stvarne proizvode. Bez obzira na potrebe sajta jedna odlika je ključna za uspeh, a to je responsivnost.

Šta je to responsivni web dizajn?

Responsivni dizajn dozvoljava layout-u svakog sajta da se menja u skladu sa veličinom ekrana uređaja sa koga se tom sajtu pristupa. Široki ekran može da prihvati dizajn sa višestrukim kolonama sadržaja, dok mali ekran isti sadržaj predstavlja u formi jedne kolone sa tekstovima i linkovima prilagođenim pregledu u toj formi.

Evo četiri ključna razloga zbog kojih je responsivnost toliko bitna odlika za uspeh svakog sajta u današnje vreme:

  1. Podrška korisnicima različitih uređaja

Živimo u svetu u kome ne samo da se sajtovima pristupa sa mnoštva različitih uređaja, već i u kome jedan isti korisnik posećuje naš sajt koristeći te različite uređaje. Ovo znači da je najbolja podrška njihovom pozitivnom iskustvu korišćenja našeg sajta mogućnost da pristup sa bilo kog uređaja bude neometan. Isti sadržaj mora da ih dočeka bez obzira na način pristupa, to je ono što osigurava doslednost u dostupnosti informacija za kojima tragaju.

Ukoliko korisnik koji je u potrazi za određenim informacijama dođe na vaš sajt preko jednog uređaja, a zatim te iste informacije ne može da pronađe koristeći drugi uređaj, onda dolazite u situaciju u kojoj je veoma verovatno da će on otići negde drugo. To može da se desi samo zato što niste prilagodili svoj sajt aktuelnom trenutku. Osigurajte doslednost u pristupu informacijama sa svih uređaja, ali sa layout-om i korisničkim iskustvom prilagođenim svakoj veličini ekrana ponaosob, i učinili ste najbolju uslugu vašim korisnicima, izbegavajući uz to mogućnost da oni napuste vaš sajt usred pretrage.

  1. Jedan sajt pokriva sve

Održavati sajt apdejtovanim i relevantnim je teško samo po sebi. Pokušavati da se to uradi sa nekoliko verzija sajta odjednom je daleko veći izazov. Ovo je još jedan razlog zbog koga responsivni sajtovi imaju prednost nad odvojenim verzijama pravljenim za svaki uređaj posebno.

Pristup poznat kao „samo mobilni“ podrazumeva da vaš sajt detektuje da li mu korisnik pristupa sa mobilnog uređaja, i ukoliko je tako šalje ga na odvojenu verziju sajta optimizovanu za mobilne uređaje. Ovo je problematično iz mnogih razloga. Kao prvo, sada morate da apdejtujete dva sajta, što znači dupli posao. Kao dugo većina „samo mobilnih“ sajtova nudi samo deo sadržaja dostupnog na originalnoj verziji sajta. Kao što je već napomenuto ova razlika može da bude veoma frustrirajuća za korisnike koji sajtu pristupaju sa nekoliko različitih uređaja, očekujući da će uvek dobiti ono što ih zanima. Ako eliminišete nešto od ponuđenog sadržaja može vam se desiti da vaš sajt bude eliminisan iz korisničke browsing istorije.

Održavanje samo jednog sajta je daleko jednostavniji zadatak. Ukoliko svoj sajt pravite koristeći cloud based platforme kao što je Webydo i njihov Pixel Perfect Responsive Editor, moći ćete da centralizujete upravljanje sajtom i njegovo održavanje, uz totalnu kontrolu toga kako sajt izgleda na različitim ekranima.

  1. Poboljšano rangiranje sajta

Google je dugo preporučivao upotrebu responsivnih sajtova, ali su search engine-i ovu preporuku digli na novi nivo tokom prošle godine, kada je počelo dodavanje „Mobile Friendly“ oznake responsivnim sajtovima koji su se pojavljivali kao rezultat pretrage sa mobilnih uređaja.

I dok je ovakva pomoć bila zgodna za korisnike, Google je najavio da će ubuduće mobile friendly kriterijum postati značajan faktor za rangiranje sajtova. Od 21.04.2015. ovo je postalo realnost, i Google je počeo da pomera na niže pozicije sajtove koji nisu responsivni. Nagrađujući responsivne sajtove boljim rangiranjem Google je, uz kažnjavanje onih koji to nisu, napravio responsivnost jednim od ključnih faktora za SEO (search engine optimizacija) strategijske planove.

  1. Prilagodljivost budućim izazovima

Jedna od najboljih karakteristika responsivnih sajtova je to što vam oni pružaju najbolje šanse da se prilagodite uređajima koji će se tek pojaviti u budućnosti. Responsivni sajtovi su fluidni, rastegljivi i mogu da se prilagode ekranu uređaja sa koga se sajtu pristupa. Ovo znači da će, čak iako se novi uređaji pojave sa ekranima kakve nismo imali prilike da vidimo do sada, responsivni sajtovi moći da im se prilagode, nudeći nepromenjeno korisničko iskustvo.