User Experience (UX) je ključ za zadovoljenje potreba kupaca. Kada je UX dobro urađen, posetilac veb-sajta se lako kreće kroz sistem, bilo da to radi na desktop računaru, mobilnom telefonu ili laptopu. Ključ svega je ponuditi pozitivno iskustvo posetiocu, kako bi on osetio povezanost sa brendom i izgradio poverenje u odnosu na njega.

 Dobar UX može da vam donese i prednost u odnosu na konkurenciju. I zato često primećujemo da sve više brendova obraća pažnju na korisničko iskustvo. Dok dobar UX može doprineti pozitivnom iskustvu posetioca veb-sajta, loše iskustvo svakako donosi mnogo problema.

 Ali, kako izbeći te probleme? Tako što ćete pratiti statistiku i trendove na sajtu i pažljivim analiziranjem videti šta treba da se promeni. U nastavku vam donosimo 6 najvažnijih UX statistika.

Da li ste znali da čak 88% kupaca se neće vratiti na sajt ako je UX loš

1. Da li ste znali da čak 88% kupaca se neće vratiti na sajt ako je UX loš?

Ovo je najvažnija UX statistika koju treba da zapamtite. Loš UX će oterati kupce, to je činjenica a ovaj procenat to jasno i potvrđuje. I to nije slučaj samo sa lošim iskustvom na veb-sajtu, već je isto i sa aplikacijama za telefone. Zato, obavezno uzmite u obzir naša top 3 saveta za dizajniranje UX-a po meri posetilaca sajta, jer vam mogu biti od velike pomoći.

Pozitivno iskustvo kupca na sajtu je posebno važno za sve e-commerce biznise. Statistika pokazuje da čak 70% njih se nikad ne vrate na shop ukoliko je UX loš. Uz ovaj važan savet, daćemo vam još jedan koji se odnosi na stopu napuštanja korpe na veb šopovima. Pročitajte naš blog i umanjite stopu napuštanja korpe uz naše savete.

Kupci će pre podeliti sa drugima loše iskustvo UX-a nego dobro

2. Kupci će pre podeliti sa drugima loše iskustvo UX-a nego dobro

Potrošači vole da dele svoja loša iskustva sa drugima, mnogo više nego dobra. Istraživanja pokazuju da čak 50% kupaca koji su imali neko negativno iskustvo na određenom veb-sajtu, to iskustvo podelilo sa najbližim prijateljima. Međutim, kada su pozitivna iskustva u pitanju, samo 44% bi to podelilo. Zaključak se sam nameće i jasno govori u prilog potrebi za kvalitetnim UX-om na vašem veb-sajtu.

Mali biznisi u čak 70% slučajeva zaboravljaju CTA

3. Mali biznisi u čak 70% slučajeva zaboravljaju CTA

CTA (Call to Action) je neizostavan deo svakog prodajnog veb-sajt teksta. Ako na kraju prodajnog teksta ne zatražite od posetioca da nešto konkretno uradi, kako mislite da prodate proizvod? Shvatite važnost CTA upravo kroz ovu statistiku od 70% onih koji ga nemaju, jer oni sigurno nemaju ni veliki broj konverzija a pritom se pitaju zbog čega je tako. A ako se pitate šta još utiče na rast konverzija, imamo jasan odgovor na to pitanje.

A kada smo već kod konverzija… sledeća statistika nam govori baš o rastu istih.

Bolji UX dizajn može da dovede i do 400% povećanja stope konverzija

4. Bolji UX dizajn može da dovede i do 400% povećanja stope konverzija

I ne samo to, već i bolji UI može podići stopu konverzija za 200%. Investiranje u korisnički interfejs, ali i dizajn korisničkog iskustva je neophodno ako želite veći broj konverzija. Kada uložite novac baš u ono što je kupcima najvažnije na sajtu, to se i vama isplati. Naravno, kada su kupci zadovoljni iskustvom to će ih onda podstaći da i dalje tu kupuju i budu vrlo lojalni brendu.

85% kupaca misli da bi mobilna verzija sajta trebalo da bude bolja od desktop

5. 85% kupaca misli da bi mobilna verzija sajta trebalo da bude bolja od desktop

Ovo naravno ne treba da bude iznenađenje, jer sve više ljudi pretražuje usluge i proizvode preko svojih pametnih telefona. Sloboda da pretražuju internet u potrazi za onim što im treba, gde god se nalazili u određenom  trenutku, je ono što kupci vole. Zato je optimizacija sajta za mobilne uređaje jako važna. Ako vaš sajt još uvek nije prilagođen pametnim telefonima, vreme je da kontaktirate nas i potražite pomoć naših veb dizajnera.

40% malih biznisa još uvek nema veb-sajt

6. 40% malih biznisa još uvek nema veb-sajt

Ako uzmemo u obzir prethodnu statistiku o kupcima koji kupuju preko interneta, a takvih je svakog dana sve više, onda je ovih 40% baš velika brojka. Razumemo da je izrada veb-sajta veliki i ozbiljan zadatak, da podrazumeva ulaganje i to ne samo kada se pravi, već i kasnije za održavanje.

No, svako ulaganje u biznis se isplati, jer ono znači da će kupci imati više informacija o proizvodima, baš onde gde je njima potrebno- na veb-sajtu. Takođe, treba da znate da je samo veb-sajt isključivo vaše mesto na internetu, koje vi uređujete prema svojim pravilima. Društvene mreže kontrolišu njihovi vlasnici, a vaš uspeh zavisi od algoritama i novca koji ulažete u promociju.

Ako poboljšate UX, napravili ste mnogo za vaš biznis

Sigurni smo da ste nakon čitanja ovog bloga i sami došli do ovog zaključka. Korisničko iskustvo posetilaca sajta i mobilne aplikacije je ono što ćeš ih ili zadržati ili oterati odatle. Zato je jako važno da uložite vreme u upoznavanje potreba vaših kupaca i da im kroz dobro korisničko iskustvo pokažete da brinete o njihovim potrebama.

Obično to znači da će im biti potreban sajt koji se brzo učitava i ima logičnu i brzu navigaciju. Kada im omogućite isti kvalitet usluge i preko desktop računara i preko pametnih telefona, njihovo poverenje u sam sajt i brend biće na visokom nivou. Ovo je prvi i najvažniji razlog da postanu lojalni brendu.

Ukoliko vaš brend još uvek ne nudi najkvalitetnije korisničko iskustvo na vašem sajtu, vreme je da to što pre promenite. Kupci će znati da cene dodatni napor koji ćete napraviti u cilju da oni budu zadovoljni i srećni dok kupuju kod vas.