Poslednjih godina, veštačka inteligecija (AI) munjevito preuzima primat u tech industriji sa sve više kompanija koje se nadaju boljim rezultatima uz upotrebu ovih tehnologija. Do 2025. tržište AI će dostići cifru od 126 milijardi dolara, što je zaista neočekivana brojka ako znamo da je ovo tehnologija koja se tek od skoro koristi.

AI industrija nije jedina koja beleži rast, već se njoj pridružuje i sektor razvoja mobilnih aplikacija. Smatra se da će on zabeležiti rast do 2025. u vrednosti od 613 milijardi dolara. Zato ne čudi što su ova dva sektora pronašla zajednički interes za saradnju. A u ovom blogu, mi smo odlučili da detaljnije pojasnimo kako AI može da se koristi za kreiranje mobilnih aplikacija.

Potencijal upotrebe veštačke inteligencije u razvoju mobilnih aplikacija

Veštačka inteligencija osmišljena je tako da oponaša ljudski um kada je rešavanje problema i donošenje odluka u pitanju. U osnovi, zadatak veštačke inteligencije je da mnogo brže i preciznije od ljudi, donosi odluke i rešenja. Ona svoje odluke zasniva na velikom nizu podataka, zbog čega su to skoro uvek najbolja rešenja.

Ova nova tehnologija se već neko vreme koristi u različitim industrijama, poput zdravstva, maloprodaje, finansija, prodaje nekretnina, osiguranja i još mnogo drugih. Bezbroj je mogućnosti za ovu vrstu tehnologija u biznis sektoru i mobilne aplikacije nisu izuzetak od tog pravila.

Hajde sada da navedemo dve najveće prednosti koje upotreba AI tehnologije donosi mobilnim aplikacijama.

Poboljšano korisničko iskustvo

AI pomaže kupcima da njihovo snalaženje i interakcija sa aplikacijom bude što bolja i jednostavnija. Na ovaj način oni će imati personalizovanije iskustvo. Pametni algoritam će pratiti ponašanje kupca, čime će kasnije kreirati ponudu prilagođenu njegovim potrebama.

Povećana efikasnost

U najvećem broju slučajeva, mobilne aplikacije sa AI brže i efikasnije obave zadatak nego što to može čovek. Bilo da precesuira neke podatke, odgovara na upite korisnika ili rešava određenje dnevne zadatke- AI je desna ruka biznisa koja će im povećati efikasnost.

3 ključne upotrebe veštačke inteligencije u funkcionisanju mobilnih aplikacija

Bez obzira na to da li želite da aplikacija bude razvijena za Android ili iOS platforme, mobilne aplikacije pojačane veštačkom inteligencijom mogu da budu game-changeri za vaš biznis. Zato, hajde da vidimo kako AI tehnologija može da poboljša mobilne aplikacije i unapredi rad neke kompanije.

Chat automatizacija

Konkurencija među mobilnim aplikacijama je vrlo jaka, zbog čega je važno da korisnička podrška savršeno funkcioniše. Ipak, imati jednog ili dva operatera stalno na vezi sa korisnicima, nije tako jeftino. Posebno je to nepotrebno ako znamo da je na neka pitanja lako dati odgovor koji ne zahteva angažovanje ljudi.

To je trenutak kada u igru ulaze chat botovi zasnovani na veštačkoj inteligenciji. Oni mogu da odgovaraju umesto vas kupcima na najčešće postavljenja pitanja. I to neće zvučati „veštački“, već će rečenice biti formirane tako da zvuče „prirodno“. Sistem će jednostavno identifikovati problem i pronaći odgovor za njega u već pripremljenim skriptama.

Na ovaj način mogu da budu znatno umanjeni operativni troškovi kompanije. Dodatno nivo korisničke podrške će biti podignut na viši stepen i lojalnost kupaca može da ide samo naviše.

Digitalni asistenti

Virtuelni asistenti koriste tehnologiju za prepoznavanje glasa i govora, što im omogućava da prepoznaju šta je korisniku potrebno. Kupci će veoma ceniti ukoliko jednu ovakvu tehnologiju uključite u mobilnu aplikaciju, kako bi mogli bez klikova da dobiju ono što im je potrebno.

Kao što i sami možete shvatiti, virtuelni asistenti mogu da vam sačuvaju puno vremena. Posebno je to slučaj u onim situacijama kada su korisniku zauzete ruke, kao što je to recimo slučaj kada voze automobil. Uz virtuelnog asistenta, kome mogu da izdaju određenu komandu, problem će biti rešen.

Vredi naglasiti i da ukoliko želite da vaša mobilna aplikacija bude namenjena baš svima, onda bi bilo odlično da uvedete virtuelne asistente. Oni su odlična podrška osobama sa izvesnim zdravstvenim poteškoćama, kao što su npr. slabovide ili slepe osobe.

Bezbednost

Jedna od najvećih briga, kada je korišćenje mobilnih aplikacija u pitanju, je bezbednost. Ovo se posebno odnosi na sve aplikacije koje uključuju online transfer novca, poput mobilnog bankarstva ili online shopping aplikacija. Svi ovi procesi uključuju prikupljanje osetljivih informacija. Što je aplikacija sigurnija, to bolje, a i u tome AI može da pomogne.

Prikupljanjem velikog broja informacija neverovatnom brzinom, veštačka inteligencija može da detektuje potencijalne pretnje. AI može da ukloni cyber pretnju i pre nego što ovakva infomacija stigne do osobe koja se bavi time. Kako vreme prolazi, aplikacija će biti sve veštija u otkrivanju problema, s obzirom na to da machine learning algoritam uči iz prethodnih iskustava.

Uključite AI u pravljenje vaše sledeće mobilne aplikacije

Kompanije širom sveta već vide niz pogodnosti zbog uključivanja AI u kreiranje njihovih mobilnih aplikacija. A ovo je tek početak i veštačka inteligencija će se dodatno razvijati. Dakle, što pre uključite AI u razvoj vaših aplikacija, to ćete pre steći prednost u odnosu na konkurenciju.

Ako želite da saznate više o tome šta mobilna aplikacija može da učini za vašu kompaniju i njen rast, kontaktirajte nas i mi ćemo osmisliti najbolje rešenje koje će odgovarati vašim potrebama. Do tada obavezno pročitajte na koje trendove kada su mobilne aplikacije u pitanju treba obratiti pažnju u 2023. i pronađite inspiraciju za vašu kompaniju.