Svaki pojedinačan projekt koji radimo za klijenta predstavlja jedinstvenu priču za sebe. Ideje se ukrštaju, inovacije su važan deo ovog procesa a različite prespektive svakog od nas se međusobno prepliću i svaka donosi neku novinu koja će se sjajno uklopiti u celinu.

I ako vam ovo zvuči previše komplikovano, kao skup mnogo reči koje treba pojasniti, treba da znate da nijedan dizajnerski proces nije lak. Takođe, ne postoji „savršen“ dizajnerski proces. Različiti izazovi ili problemi znaju često da se ispreče tokom ovog procesa, pa svaki od njih zahteva drugačiji pristup.

Svaki dizajnerski tim ili pojedinac imaju drugačiji pristup pokretanju određenog projekta. To se odnosi i na sva pojedinačna pitanja, koja su deo ovog procesa, a koja treba da se reše kako bi određeni projekt na kraju dana bio urađen uspešno.

Mnogo je modela koje dizajneri koriste kada pokreću novi projekt:

  • Model duplog dijamanta,
  • Model usmeren ka korisnicima,
  • Model koji je baziran na iskustvu.

I još mnogo drugih, jer svako je izmislio neki svoj pristup. Tako smo i mi. Umesto da koristimo samo jedan metod, mi smo se odlučili za kombinovanje najboljih elemenata iz svakog od poznatih metoda. Ponekad je to najbolji način da se vodi projekt, jer daje niz mogućnosti da se postigne zacrtano. To ipak ne znači da držanje za neke od modela, koje smo spomenuli, neće doneti rezultate.

Hajde da vas upoznamo sa našim načinom rada i kako mi to radimo.

Korak broj jedan- Brainstorming sa klijentom

Korak broj jedan- Brainstorming sa klijentom

Pre nego što krenemo sa projektom, pokušavamo da dobijemo što više informacija od klijenta. Razgovaramo, postavljamo pitanja, razmišljamo u kom pravcu treba da krene projekat, šta je ono što će zadovoljiti kriterijume i potrebe klijenta itd.

Iako ovo može da se učini kao dug i nepotreban korak, on je sve samo ne to. Ovaj korak je neophodan, jer našim dizajnerima može da uštedi i do nekoliko nedelja vremena. Kada su okviri i osnove dizajna jasno definisani, onda je mnogo lakše raditi i postići uspeh sa rešenjem koje će biti predstavljeno. 

Komunikacija je jako važan deo dizajnerskog procesa i ako je ona jasna i precizna, onda će i krajnji rezultat izvesno biti u skladu sa očekivanjima klijenta. Kako bi komunikacijski jaz bio preskočen ova faza je jako važna.

Korak broj dva- Pronaći najbolje rešenje

Korak broj dva- Pronaći najbolje rešenje

Ovo je ona faza procesa u kojoj istražujemo i tragamo za najboljim rešenjem po meri klijenta. Često su potrebni dani kako bi se došlo do jedinstvenog rešenja koje će doneti benefite klijentu.

To je posebno slučaj kada je UX po meri posetilaca sajta u pitanju. Tada je važno uzeti sve aspekte u obzir i uraditi rešenje koje će na značajan način unaprediti iskustvo koje posetilac sajta ima kada se nalazi na njemu.

I baš kao što smo pomenuli na početku da je kombinacija metoda najbolje i u ovoj fazi je to najbolji put kojim možemo krenuti. Kombinujemo rešenja koja smo već imali prilike da isprobamo i primenimo u praksi, kako bi klijent dobio svežu, jedinstvenu ideju u skladu sa njegovim potrebama.

Korak broj tri- IA i wireframing

Korak broj tri- IA i wireframing

Informaciona arhitektura ili skraćeno IA, baš kao i wireframe-ovi umnogome mogu pomoći da se dizajn veb-sajta uradi brzo i efikasno. Zato u ovoj fazi, kojoj posvećujemo najviše vremena, radimo na jasnom postavljanju informacija u onaj red koji će posetiocima sajta doneti najviše benefita.

Kada je struktura dobro urađena i skelet budućeg sajta postavljen, onda će i dalja realizacija projekta biti laka. Osim toga, krajnji rezultat će biti dobar, što je najvažnije. A iza svakog dobro urađenog projekta stoji struktura koja je jasna i klijentu i koja će biti jasna i budućim korisnicima sajta.

Korak broj četiri- Personalizovane komponente

Korak broj četiri- Personalizovane komponente

Da bi dizajner mogao da uradi ovo za klijenta, potrebno je da se ispune dva uslova. Prvi je naravno dovoljno veliki budžet, a drugi dovoljno vremena da se realizuje ovakava zamisao.

Baš kao i kada su custom-made sotfverska rešenja u pitanju, tako je i sa dizajnom- jednostavno je personalizacija mnogo bolja od komponenti koje su pravljene za široke narodne mase. Pored toga, kada je dizajn urađen prema potrebama klijenta, on će duži period biti atraktivan i neće morati da se menja.

To će sačuvati novac klijentu a vreme dizajneru, bar za neko duže vreme. Ali, korišćenje wireframe-ova je takođe i odlična situacija za dizajnera, jer će u sledećoj fazi sebi mnogo olakšati posao.

Korak broj pet- MVP dizajner

Korak broj pet- MVP dizajner

Ako je informaciona struktura dobro urađena i personalizovane komponenete postavljene kako treba, ostatak je mnogo lakše završiti. Ovo je, valjda zato što je poslednja, omiljena faza svih dizajnera.

U njoj se sve komponenete slažu, a dizajn leže na svoje mesto. Jednostavnim prevlačenjem elementa i komponenti prema nacrtu strukture sajta, dolazimo do konačnog rešenja na stranici i sve to dosta brzo ide, pa se ova faza završava za svega nekoliko sati.

Korak broj šest- Reevaluacija

Korak broj šest- Reevaluacija

Jeste onaj prethodni korak bio završni u delu koji se odnosi na izradu rešenja, ali ne i baš poslednji, poslednji. Ima tu još malo da se radi. Sada je vreme da se projekat pokaže klijentu i developeru.

Na jednom dužem sastanku dizajneri objasne sve komponente i funkcionalnosti koje su zamislili. Tu se uvek nalaze i pojašnjenja koja ukazuju na to kako će neko rešenje uticati na bolju prezentaciju proizvoda, sa nadom da će ga zbog toga kupci više kupovati.

Nakon završenog sastanka, tu su uvek neke izmene, koje treba sprovesti u delo, pa se Figma fajl dodatno prilagođava komentarima klijenta ili developera. Ponekad se menja nešto veliko poput dela strukture a ponekad su to samo manje izmene poput boje određenog elementa.

Korak broj sedam- Poslednje glancanje

Korak broj sedam- Poslednje glancanje

Evo još malo posla za dizajnere, koji u poslednjoj fazi treba da provere detalje. Poravnanje, visina teksta i drugih elemenata i sl- sve ovo treba proveriti, jer ipak je sve u detaljima i oni su u dizajnu najvažniji.

 

Deluje lako i da ovo može svako, ali…

Ali nije baš tako. Za dizajn koji će pokupiti komplimente posetilaca, ali i pohvale zbog funkcionalnosti klijenta, potrebno je veliko znanje i veština. Naši dizajneri poseduju kako znanje, tako i kreativnost kako bi napravili funkcionalne i atraktivne sajtove. Ako mislite da vam treba redizajn veb-sajta, onda je vreme da nas kontaktirate. Zakažite sastanak sa našim dizajnerima i osvežite vaše online prisustvo modernim veb-sajtom.