Uprkos tome što se algoritmi za pretragu na Google-u često menjaju, organski kreiran sadržaj i saobraćaj jesu i ostaju najdragoceniji i najstabilniji izvor lidova i kupaca za jedan biznis. Istraživanja pokazuju da je u prethodne dve godine čak 69% ukupnog digitalnog saobraćaja došlo upravo iz ovog izvora- pretraživača. To nam jasno govori o važnosti SEO-a i koliko svaki sajt koji kreiramo mora u svojoj strategiji razvoja da ima jasno određen pravac optimizacije.

1. EAT – Expertise, Authority, and Trust

Akronim EAT (na engleskom) ili ekspertiza, autoritet i poverenje, govori nam o najvažnijim faktorima koji se koriste za određivanje kvaliteta sadržaja na sajtu. Ova kombinacija faktora je takođe preporučena i u Google-ovom vodiču za merenje kvaliteta optimizacije, pa se smatra najboljim načinom da dođete do cilja- kvalitetnog i dobro rangiranog sadržaja. Hajde da ukratko saznamo šta svaki od njih znači:

  • Expertise– ovo se odnosi na sadržaj koji duboko i precizno istražuje određenu temu, zatim o njoj piše tačno i ima svojstvo da će biti uvek aktuelan, odnosno može se okarakterisati kao vanvremenski. Pored toga što je važno šta piše, važno je i ko piše, pa se trudite da sadržaj na vašem sajtu pišu profesionalci,
  • Authority– kada uopšteno govorimo o autoritetu, tada mislimo na broj i kvalitet citata sadržaja sa vašeg sajta. To nisu klasični citati, već u formi deljenja na društvenim mrežama i deljenja linkova. Što su te brojke bolje, bolji su i rezultati rangiranja sajta na pretraživačima,
  • Trust– kao i uvek u marketingu, ovaj faktor se odnosi na poverenje u sam brend, ali i njegov veb-sajt. Ukupna percepcija koju kupci imaju o brendu, vrlo utiče i na to da li će pokloniti poverenje vašem sajtu. Sajtovi sa visokim nivoom autoriteta domena (Domain Authority) imaju više šanse da dobiju poverenje kupca.

Na osnovu izmena algoritma iz 2021. godine jasno vidimo da svi oni koji se drže i teže ispunjavanju EAT standarda mnogo lakše i bolje kotiraju na Google pretraživaču od onih koji pokušavaju da idu drugim putem. A kada smo već kod tih koji idu „drugim putem“, sledeći segment se odnosi na njih.

2. Spamovi, linkovi lošeg kvaliteta i slični „toksini“

Google se svake godine sve više trudi da kazni one koji koriste spamerske strategije optimizacije. Tako je algoritam prošle godine, nekoliko puta menjan i deo tih promena se odnosio na sadržaj niskog kvaliteta. A ovo su neke od najpoznatijih strategija, koje se koriste za optimizaciju, ali sajtu samo donose probleme i zato ih treba izbegavati:

  • Cloaking– pretraživač vidi jedno, a posetioci drugo. Dakle sadržaj koji se prikazuje Google-u nije isti kao onaj koji se prikazuje posetiocima sajta,
  • Keyword stuffing– ovo se dešava kada pisac pokušava da ubaci što veći broj ključnih reči u sadržaj. Tako natrpan tekst nema nikakvu vrednost i ne služi ničemu,
  • Link schemes– plaćanje linkova na trećerazrednim sajtovima, koji nemaju neki visok kvalitet,
  • Duplicate content– ovo je klasična krađa intelektualne svojine, odnosno neovlašćeno preuzimanje sadržaja sa drugih sajtova. Ovo se može uraditi i na legalan način, ali potrebno je tražiti dozvolu autora.

Pored EAT standarda, izbegavanje lošeg i tuđeg sadržaja, treba da bude jedan od osnovnih principa kada je kreiranje SEO strategije u pitanju.

3. Link Building i dalje najvažniji faktor na koji treba da se oslonite

Ovo je i dalje broj jedan faktor za rangiranje sadržaja prema Google-ovom algoritmu. Kao jedan od najstarijih mehanizama za rangiranje, on takođe služi za građenje čvrste i stabilne reputacije sajta.

Link building mora biti esencija svake SEO strategije. I u 2022. a i verovatno mnogo godina još ovo se neće menjati. Kada imate aktivnu strategiju za link building (što obično podrazumeva da ste spremni za dug i naporan proces outreacha), treba da obratite pažnju na sledeća tri faktora:

  • Kvalitet– linkovi sa visoko kvalitetnih sajtova donose mnogo više benefita i „težine“ nego nekvalitetne alternative,
  • Kvantitet- što bi se reklo „što više, to bolje“, tako da… dodajemo linkove i trudimo se da ih bude što više,
  • Anchor text– nikako generičke fraze poput „klikni na ovaj link“, već što rečitije i bolje uklopljeno sa primarnim linkom na koji se upućuje čitalac.

Pored ova tri bloka informacija, koje smo sa vama podelili u ovom blogu, važno je da znate da u 2022. Google još stavlja akcenat na dve stvari. Prva je UX na stranici, odnosno kako se posetioci osećaju u vezi sa sadržajem i njegovom konzumacijom.

A druga stvar su glasovne pretrage. Iako su se mnogi nadali da će to već uveliko zaživeti u ovoj godini, procene nisu bile tačne. No, Google ipak beleži porast glasovnih pretraga, pa u skladu sa tim treba prilagoditi i optimizaciju sadržaja. Sve je ovo još uvek u povoju i verovatno ćemo o tome tek pisati, ali ono što za sada znamo je da će fokus biti na long-tail ključnim rečima (posebno lokalnim izrazima) i na optimizaciji za mobilne telefone.

Kvalitet je i dalje broj jedan faktor za rangiranje veb-sajta

Kada ovo pročitate, pomislićete da zvuči previše lako i bazično. Stvarnost je mnogo komplikovanija, jer danas nije tako lako doći do kvalitetnog i dobro optimizovanog sadržaja. Iako svi vole i misle da znaju da pišu, ipak treba ekspertima da prepustite to, jer nije samo važno lepo oblikovati reči, već treba ubaciti i relevantne linkove i znati u kom delu teksta oni treba da stoje.

Osnovni kriterijum i dalje treba da bude kvalitet, jer samo sadržaj okrenut kupcima i njihovom što boljem snalaženju na sajtu, ali i sa proizvodima, može da osigura uspeh na duže staze.

I da, ako vam je tekst bio koristan, podelite ga dalje, možda i vaše kolege saznaju nešto novo. A ukoliko vas zanimaju teme koje se odnose na izradu veb-sajtova, onda obavezno bacite pogled i na ostale tekstove na našem blogu.

Top 3 najvažnije informacije o SEO-u u 2022. koje morate
Top 3 najvažnije informacije o SEO-u u 2022. koje morate
Top 3 najvažnije informacije o SEO-u u 2022. koje morate