Još malo pa 2024! Kad pre ili jedva čekam, koji ste tim? Mi već godinama prikupljamo, pratimo i istražujemo trendove u grafičkom dizajnu i pred kraj svake godine vam donosimo predviđanja šta će biti aktuelno u narednoj godini.

 I sada slobodno možemo napisati- stvari će biti posve drugačije u 2024. posebno za kreativce. Tehnologije poput veštačke inteligencije i mašinskog učenja su prodrmale industriju, a ni grafički dizajn nije ostao po strani.

 donosi kontinuirani rast i promene u oblasti grafičkog dizajna. Neophodno je prilagoditi se promenama, pomeriti kreativne granice i dati još više svojih najboljih ideja. Zato, hajde da pogledamo na čemu ćemo raditi naredne godine i koji će to trendovi dominirati grafičkim dizajnom u sledećih 12 meseci.

Uz pomoć AI je lakše

1. Uz pomoć AI je lakše

Sasvim očekivano AI je na prvom mestu trendova, jer je ova tehnologija obeležila i 2023. Iako se mnogi umetnici i kreativci ne slažu sa korišćenjem veštačke inteligencije, ona je tu i ostaće važan alat. Na nama je da naučimo kako da je koristimo a da nam donosi benefite i skraćuje određene procese.

Kada nemamo inspiraciju, AI je tu; kada nemamo dovoljno ljudskih resursa, ponovo može da pomogne. I tako se dešava pomeranje granica. Evo jednog primera- Nutella je kreirala 7 miliona (da, dobro ste pročitali) unikatnih dizajna ambalaže za njihov krem, što bez korišćenja veštačke inteligencije ne bi bilo moguće.

Bez obzira u kojoj ste oblasti grafičkog dizajna- da li je to veb dizajn, ilustracija, dizajn ambalaže ili postera, AI mora da postane deo vaše svakodnevnice. U prethodnoj godini vizuali generisani uz pomoć veštačke inteligencije, počeli su da zamenjuju stock fotografije, što je donekle napravilo uštedu u budžetu i otvorilo mesta za neke nove preraspodele novca u marketingu.

Efekat rebrastog stakla

2. Efekat rebrastog stakla

Sledeće godine viđaćemo ovaj efekat svuda. Rebrasto staklo donosi drugačiju dubinu i kada se svetlost prelama kroz njega, efekti su vrlo interesantni za posmatrača. Svoju popularnost je ponovo stekao u uređenju enterijera poslednjih godina, pa nam odatle i dolazi. Sve ovo je razlog zašto će ovaj efekat biti popularan u narednoj godini.

Nama se čini kao odličan za eksperimentisanje, jer može da se koristi na različite načine. Može mu se pristupiti na način da se koristi kao efekat za tipografiju. Zatim, može se odlično uklopiti kao deo pozadine za fotografisanje, što smo već videli na društvenim mrežama. Na kraju, možete se potpuno razmaštati i napraviti animacije za veb-sajt koje će sve oduševiti.

Barbie pink

3. Barbie pink

Da li ste stvarno pomislili da će Barbie pink ostati u 2023. godini? Sudeći po rezultatima koje je film postigao i estetici koja je vrlo prepoznatljiva, ali i svim tim nezaboravnim Barbenheimer mimovima- pink je tu da ostane bar još neko vreme. Grafičkim dizajnerima se očito dopada i daje im inspiraciju da stvaraju ružičaste vizuale koje gledamo svuda po internetu.

Ali, kada se trendovi prenose iz jedne godine u drugu, onda se oni i menjaju. Evolucija ovog trenda ide u pravcu mešanja roze boje sa crnom, pa tako dobijamo neodoljive crno-pink kombinacije. Ovaj kombinacija boje može da izgleda vrlo elegantno, ako se izvede kako treba, pa je ne treba odbaciti olako.

Tačkasti vizuali

4. Tačkasti vizuali

 Ovaj rastući trend uspeva da ukombinuje retro i moderno u jednom stvarajući svež tech vajb koji se svima dopada. Tačkice, koje su obično crne ili bele, se nekako najbolje slažu sa slovima, ali ih možete pronaći i na pozadini vizuala. Ponekad ih pronalazimo i u raznim jarkim bojama kako čine prepoznatljive siluete ljudi ili predmeta.

 Dopada nam se njegov retro vajb, koji podseća na neka prošla vremena, ali istovremeno donosi neku novu, svežu perspektivu koja se dopada tech zajednici. Ovaj minimalistički trend, koji jednako može da postigne futuristički, kao i retro izgled, sigurni smo da će imati svoje fanove u sledećoj godini.

 Kada smo već kod minimalizma, obavezno pročitajte naš tekst o minimalističkom veb dizajnu, gde smo pisali o naglašavanju jednostavnih formi i ključnih elemenata. A sada da pređemo na još jedan trend za koji mislimo da će steći popularnost u sledećoj godini.

Gridovi i jasne granice

5. Gridovi i jasne granice

Gridovi su tu kako bi uz pomoć njih uveli red u dizajn i kako bi lakše mogao da se čita sadržaj na veb-sajtu ili mobilnoj aplikaciji. U većini slučajeva, dizajneri ne žele da gridovi budu toliko vidljivi, već izlaze iz unapred zacrtanih okvira.

Međutim, u 2024. pravila se menjaju i jedan od najupečatljivijih trendova će biti vidljivi gridovi i jasne, uočljive granice između delova vizuala. Zato ovaj trend poručuje da ih ne treba koristiti stidljivo, već vrlo transparentno i ponosno pokazati dizajn inspirisan ovim trendom celom svetu.

Ključne tačke ovog trenda su:

  • Podelite dizajn u sekcije,
  • Maksimalno umanjite prazan prostor između pojedinačnih delova vizuala,
  • Neka dizajn bude dobro promišljen i dobro strukturisan,
  • Jasna vizuelna hijerarhija.

Kada koristite gridove u svom veb-dizajnu, struktura i hijerarhija postaju jasnije. Što je veći pojedinačan element, to je važniji onom ko u njega gleda. I ne plašite se da će previše strukture ubiti kreativnost, jer i dalje možete da iskoristite gridove za kreativan dizajn prilagođen vašim potrebama.

Grafički i veb dizajn na još jednoj prekretnici ka novoj vrsti kreativnosti

Nema sumnje da će narednih godina veštačka inteligencija biti najkorisniji alat koji će nam poslužiti da stvaramo nezaboravne vizuale. I baš zato što ona može u sekundi da stvori dizajn koji će biti odlično primljen kod publike, potrebno je da biramo elemente koji su sve samo ne klasični i konvencionalni.

2024. je upravo godina u kojoj treba da prihvatimo i prigrlimo drugačije, kreativno i nekonvencionalno. Koncepti koji imaju drugačije boje, tipografiju i ideje će pobediti i nagovestiti promenu u načinu razmišljanja koja dolazi sledeće godine. Konkurencija za drugačiji i bolji dizajn je oštrija nego ikada pre, pa je ključ u prilagođavanju, ali i osluškivanju želja publike.

 Dopada vam se da čitate o dizajnu i veb-sajtovima? Pročitajte i ostale tekstove na našem blogu, među kojima ćete sigurno pronaći nešto korisno za sebe.