Minimilastički veb dizajn naglašava jednostavnost, jednobraznost i okrenut je u potpunosti korisnicima. U sebi ima pročišćenje elemente, fokus na najvažnijem i intuitivnu navigaciju. Ovaj pristup podrazumeva i unapređeno korisničko iskustvo, optimizovan rad i još bolje performanse na mobilnoj verziji veb-sajta. A uz sve to, tu su i pažljivo odabrana tipografija i kolor paleta.

 Ukratko, pre nego što pređemo na dublju analizu:

 • Principi- jednostavnost, ključni elementi, intuitivna navigacija.
 • Korist – unapređeno korisničko iskustvo, optimizacija rada, responzivnost na pametnim telefonima i naglašen brend identitet.
 • Elementi dizajna – tipografija i kolor palete su jako važne za postizanje određene estetike i prenošenje poruke.
Principi minimalističkog veb dizajna

Principi minimalističkog veb dizajna

 Kao jedan od vodećih veb dizajn trendova za 2023. godinu, minimalistički veb dizajn, je nastao kao odgovor na sve veću zatrpanost korisnika informacijama. U odnosu na informacije, koje iskaču sa svih strana, kao i na prenatrpanost sajtova elementima, minimalizam nudi nešto drugo.

 Nudi jednostavan i pročišćen dizajn, koji ne sadrži višak elemenata, i isto takvo korisničko iskustvo. Minimalizam je tu da naglasi sadržaj i funkcionalnost, a eliminiše nepotrebne dizajnerske elemente. U nastavku delimo tri ključna principa minimalistiškog veb dizajna sa vama.

 

Jednostavnost

 Minimalistički veb-sajtovi kreirani su sa čuvenom mišlju na pameti – „jednostavnost je krajnje savršenstvo.“ Nije poenta u tome da smanjimo broj elemenata, samo da bi ih bilo manje, već da ono što ostane bude zaista potrebno. Pa je tako najbolji UI dizajn onaj koji ne ometa posetioca, već ga vodi kroz sadržaj i prema onome što se od njega očekuje – određeni postupak.

 Ključne karakteristike jednostavnosti u veb dizajnu:

 • Ograničena kolor paleta– monohromatske kolor šeme ili zaista minimalan broj boja. Uz pomoć ovakvog odabira boja stvara se ujednačen izgled i osećaj i lakše se pažnja skreće na određene, najvažnije tačke.
 • Jednostavni fontovi – jedan ili dva fonta, koji mogu lako da se pročitaju, su dovoljni. Izbegavati one koji se teško čitaju, jer će to odbiti posetioce sajta.
 • Ravan dizajn – ravne teksture umesto gradijenata, senki i 3D animacija. Na ovaj način interfejs će biti jednostavan a to je i poenta svega.

 

Fokus na ključne elemente

 Kada je minimalistički dizajn u pitanju, nije poenta u tome skloniti što više sadržaja, već naglasiti onaj najvažniji. Kada uklonimo elemente koji nisu potrebni, onda posetilac sajta može da se fokusira na ono što je važno.

 Evo kako se to može izvesti na najefikasniji način:

 • Prioritetan sadržaj – odlučite šta je najvažnije od sadržaja za posetioce i na koji način ćete najbolje preneti poruku, pa oko toga kreirajte dizajn.
 • Ograničite broj funkcionalnosti – stavite samo one koje zaista donose vrednost posetiocima sajta.
 • Vizuali i fotografije samo najboljeg kvaliteta – umesto onih koje su možda dobre, izaberite one koje su stvarno dobre i najbolje prenose poruku.

 

Intuitivna navigacija

 Jedan od zaštitnih znakova uspešnog minimalisitčkog veb-sajta je informaciona arhitektura. Ova praksa, koja nam pomaže u organizovanju informacija na način da one budu lako dostupne posetiocima sajta, vrlo je korisna.

 Najvažnija komponeta korisničkog iskustva je upravo slaganje informacija tako da posetilac može lako da dođe do njih. Sadržaj treba da bude posložen logično, kako bi se posetilac kretao lako kroz njega i došao do onoga što ga interesuje.

 Kada su informacije posložene kako treba, onda je sve lako, pa je i navigacija intuitivna i logična. U suštini, intuitivna navigacija je „samo“ rezultat dobro posloženih informacija i jasno uspostavljenje arhitekture. Napisali smo „samo“, jer je upravo to dosta složen zadatak, koji podrazumeva znanje i razumevanje potreba korisnika.

 Kako da navigacija bude intuitivna:

 • Konzistentnost – na svim stranicama treba da bude vidljiva primarna navigacija. Korisnici ne treba da pogađaju gde su meni ili pretraga.
 • Opisna objašnjenja – koristite jasne i koncizne izraze za linkove. Treba izbegavati trendy reči koje mogu da zbune korisnike.
 • Responzivnost na pametnim telefonima – navigacija treba da bude jednako intuitivna i na mobilnim telefonima. Meni koji se spušta na dole je odlično rešenje za mobilne korisnike.
Primer minimalistički dizajniranog veb-sajta

Primer minimalistički dizajniranog veb-sajta

 Sve ovo što smo prethodno napisali, najbolje je pokazati na primerima. Zato ćemo navesti jedan primer koji ima odličan minimalistički dizajn. Ovaj primer može poslužiti kao inspiracija ili samo kao ilustracija u kom pravcu razmišljati. S obzirom na to da je svima poznat i koristimo ga svakodnevno, sigurno ćete prepoznati koliko je u ovom slučaju minimalizam u službi funkcionalnosti.

 Google search stranica zaista ne sadrži ništa suvišno. Nema tu ni reklama, nepotrebnih vizuala, već samo vidimo belu pozadinu i logo u bojama (koji se odlično ističe). Dizajn je fokusiran oko tražilice, pa čak i neko ko prvi put ulazi na sajt može da se snađe. Kako nema bilo kakvih ometača pažnje posetioca, fokus je jasan i pažnja je usmerena ka opciji za traženje informacija.

 Kako je prva stranica napravljena vrlo jednostavno, jasno je da se na njoj mogu snaći i mladi i stari. Takođe, bez obzira na tehničko znanje, svako će znati da ukuca željeni pojam u pretragu. Zatim, s obzirom da skoro nema nikakvih detalja, brzima učitavanja je odlična.

 Pored toga još ćemo pomenuti da se odlično prilagođava svim platformama. I na samom kraju, niko se neće osetiti preopterećeno kada uđe na Google search, jer će se odmah fokusirati na svoj zadatak a to je pretraga. Sve ostalo je isključeno, pa je fokus isključivo na jednom.

Jednostavnost je uvek pobednička opcija

 U digitalnom svetu, koji se stalno menja, minimalistički veb dizajn je simbol jednostavnosti i okrenutosti potrebama posetilaca veb-sajta. Njegova, možda najveća, prednost leži u tome da ima snažan potencijal da eliminiše sve ometače i drži fokus na najvažnijem. Na taj način, posetilac ima otvoren put ka onome što želi da pronađe.

 Kao dizajneri, mi volimo da se fokusiramo na važne informacije i želimo da kreiramo digitalni svet u kome su jednostavnost i jasnoća osnovni principi. Minimalizam, kada je urađen da traje duže vreme, može da bude odličan podsetnik da je manje zaista više u digitalnom svetu.

 Za kraj podsetnik- ako ste ljubitelj ovakvih tema, obavezno pročitajte i ostale tekstove na našem blogu.