Za svakog vlasnika ecommerce biznisa važno je, pre svega, da razume UX. Ali čak i kada zna šta je to, pitanje je koliko njih razume značaj UX-a za sajt, iz perspektive kupaca. Ovo je važno razumeti još na početku, dok je sajt u izradi, kako bi bile izbegnute greške. Stavljanje kupaca i njihovih potreba na prvo mesto, donosi brojne benefite vašem biznisu. O razlozima, koji su važni kupcima, pisaćemo u nastavku ovog bloga. Dakle, pogledajmo 5 razloga zašto je UX važan za ecommerce veb-sajt.

1. UX utemeljuje kredibilitet – kupci uče da veruju vama i vašim proizvodima

Kada kupci veruju da vaši proizvodi i usluge mogu da budu rešenje njihovih problema ili da izađu u susret njihovim potrebama, onda ih smatraju kredibilnim i vrednim pažnje. Za izgradnju poverenja i kredibilnosti je potrebno određeno vreme, ali istovremeno i stalna prisutnost. Sa svakom interakcijom prema kupcu ili transakcijom, koju uspešno završite na sajtu, kredibilnost se povećava i kupac stiče više poverenja u ecommerce sajt.

Ukoliko, pak, kupac stekne utisak o vama kao o sajtu koji nije profesionalan, to će uticati na UX i na kredibilitet. Tačnije UX će biti negativan, a kredibilitet urušen. Postoji više situacija u kojima se kupac može osetiti ugroženo. Ukoliko pomisle da se ne mogu kretati kroz sajt na siguran i pouzdan način (ne osećaju kao da vam mogu poveriti svoje lične podatke tokom transakcije) ili osete da ne mogu da budu 100% sigurni u integritet proizvoda ili usluge.

Statistike pokazuju da čak 95% novih proizvoda na tržištu propadne zato što ih kupci ne smatraju kredibilnim. Dakle, ne zbog kvaliteta proizvoda ili usluge, već zato što ih percipiraju kao nešto čemu ne žele da poklone svoje poverenje. I baš zato je kredibilitet jedan od najvažnijih faktora koji utiču na UX.

2. Upotrebljivost sajta postaje veća kada je UX dobro urađen

Upotrebljivost sajta, još jedan je od ključnih faktora koji utiču na UX, se određuje tako što kupci ocenjuju koliko ga je lako ili teško koristiti. Kupci zato, sasvim opravdano, očekuju određenje informacije ili uputstvo koje će ih navesti da nešto konkretno urade. Kako bi ovo bilo još jasnije, daćemo jedan primer.

Ukoliko kupac, na primer, treba da otvori profil na određenom sajtu radi kupovine, potrebno je učiniti tako malo (tražiti mu imejl adresu i ime i prezime) kako bi započeo čitav proces. Na ovaj način, UX dizajn, čini kupcu donošenje odluke lakšim. Pored toga, on štedi vreme, jer ne mora da provede previše vremena tražeći boks ili stranicu na sajtu na kojoj će uneti tražene podatke za kreiranje korisničkog profila. Osim ovog primera, za upotrebljivost sajta je važno i koliko brzo i kvalitetno posetilac može da pročita sadržaj, ali i da završi kupovinu od prvog do poslednjeg koraka.

3. UX gradi lojalnost kupaca, a samim tim povećava i stopu njihovog zadržavanja

Građenje lojalnosti kupaca, odnosno njihovo povezivanje sa brendom, ide ruku pod ruku sa izgradnjom poverenja i kredibiliteta.Krajnji rezultat ovog procesa treba da bude viša stopa zadržavanja kupaca ili jednostavnije da kupci što duže kupuju vaš proizvod ili koriste vaše usluge i stalno vam se vraćaju.

Vaša lojalnost kupcima i obraćanje pažnje na njihove potrebe, rezultiraće njihovom lojalnošću. Kada sledeći put budu pomislili na kupovinu nekog proizvoda, vaš ecommerce veb-sajt će biti njihovo sigurno mesto za kupovinu koje će im prvo pasti na pamet. Zato je građenje čvrste veze sa kupcima jako važno. Pažljivo pratite sve njihove potrebe u svakoj pojedinačnoj fazi kupovine i pokušajte da što više UX bude okrenut ispunjavanju istih. Kupci će znati da prepoznaju i cene vaš trud i nagradiće ga, pre svega kupovinom, a zatim i lojalnošću.

A ukoliko vam je potreban ecommerce sajt koji će Gen Z obožavati i kome će se vraćati, imamo nekoliko saveta i na tu temu za vas. Bacite pogled na vodič za dizajniranje sajta koji je Gen Z friendly.

4. UX je tu da širi vaš obuhvat tržišta uz pomoć perfektno kreiranog dizajna za pametne telefone

Skoro 70% svetske populacije ima mobilni telefon, a čak preko 50% pretraga na internetu se obavi preko mobilnih telefona. Jasno je da vaš ecommerce sajt mora imati verziju za mobilne telefone i da ona mora biti jako dobro urađena u skladu sa potrebama kupaca. A njihove potrebe nisu tako komplikovane i lako ih je shvatiti i implementirati.

Kupac očekuje da, kada uđe na sajt preko pametnog telefona, njegova potraga za određenim proizvodom izgleda potpuno isto kao i kada koristi PC. Naravno, UX će uticati i na njegovu odluku koliko dugo će ostati na sajtu, ali i da li će se ikada više vratiti. Više od 60% kupaca pre kupuje proizvode preko mobilnih telefona, nego na neki drugi način, pa je to važan podatak koji treba imati na umu kada se pokreće ecommerce platforma.

5. UX povećava angažovanost kupca na sajtu kroz estetske elemente i interakciju

Značajan deo UX-a je to kako se kupac oseća kada je na sajtu i kada ima određenu vrstu interakcije sa njim. Ovo nije tako komplikovano kao što se čini i može se slobodno reći da UX, u ovom segmentu funkcioniše po principu „manje je više“. Dakle, jednostavan dizajn, zatim elementi poput zvuka ili jarkih boja (koje privlače njihovu pažnju) čine da kupac zapamti sajt, a njegovo iskustvo postane jedinstveno, privlačno i lako pamtljivo. Ovo je odličan način da se izdvojite u odnosu na konkurenciju.

Osim dizajna, važan je i jezik. Ton, stil i storytelling na sajtu moraju biti dosledni, inače mogu delovati zbunjujuće na kupca. Upravo dobro napisan copy može imati efekat udice, koja će uhvatiti pažnju posetioca i vući ga da dalje istražuje i čita sadržaj na drugim stranicama.

I na kraju, ništa manje bitni elementi, koji podstiču kupce da se vrate na sajt, poput videa (koji može povećati saobraćaj ka sajtu do 300%), zatim različita CTA (Call-To-Action) polja (ako se nađu na pravom mestu, sigurno dovode do kupovine) i Feed-ova za profile na društvenim mrežama (koji mogu zainteresovati kupce da prate vaš sadržaj na više kanala).

UX je važan i vama i nama

Sada kada znate koliko je UX važan iz perspektive kupaca, vreme je da vaš ecommerce sajt postane još bolji.

Za taj posao imamo tim stručnjaka, koji će kreirati sajt po vašim i potrebama vaših kupaca. A pre nego što zakažete sastanak sa nama, obavezno pročitajte naših 6 profesionalnih saveta za bolji veb-sajt, koji će vam dati jasnu sliku o tome na koje elemente treba obratiti pažnju.