Za sve one male ili velike biznise, koji prodaju i plasiraju svoje proizvode i usluge izvan granica naše zemlje, multijezični sajt je „must have“. Bilo da je reč o dvojezičnom veb-sajtu (na srpskom i engleskom) ili baš o multijezičnom, prilagođenom kupcima u širom sveta- postoje pravila kojih se treba držati kako bi jedan ovakav sajt perfektno funkcionisao.

To što ćete imati multijezični veb-sajt može pomoći vašem brendu da poveća svoju vidljivost, ali i da poboljša SEO. Kupci će vas lakše pronalaziti preko pretraživača, jer će moći da ukucaju ključne reči na svom maternjem jeziku i da im kao jedan od rezultata izađe baš vaš veb-sajt.

Ukazaćemo vam na jedan važan statistički podatak, koji će vas dodatno ubediti u to koliko su multijezični sajtovi važni. Naime, skoro 63% svih sajtova je na engleskom, međutim ti veb-sajtovi uspevaju da zadovolje potrebe samo 25% svih korisnika interneta. Lokalna tržišta i njihovi kupci traže sajtove na maternjem jeziku, što odgovara i brendovima koji žele da šire svoju ciljnu grupu.

Ovo su samo neke od osnovnih prednosti koje donose multijezični sajtovi i dovoljan su razlog da i vi razmislite o tome da napravite jedan takav. Ali, da li znate šta je potrebno za efikasan multijezični sajt? Mi znamo i zato vam u nastavku donosimo 5 ključnih saveta na ovu temu.

Izaberite odgovarajući CMS za vaš multijezični sajt

Content Management System (CMS) je ono pomoću čega upravljamo našim veb-sajtom. Među ovim komercijalnim sistemima najpopularniji je svakako WordPress, a za njim slede Wix i Joomla. Mi smo prošle godine, na našem blogu, pisali o najpopularnijim WordPress temama, a sada ćemo vas upoznati sa prednostima ovog CMS-a kada su multijezični plugin-ovi u pitanju.

Ovi plugin-ovi su napravljeni tako da su jednostavni za korišćenje, pa zahtevaju malo ili ni toliko IT znanja za korišćenje. Najbolji plugin, po našem mišljenju, je WPML (WordPress Multilingual Plugin), pomoću koga možete da prevodite stranice, postove, menije i drugi sadržaj na sajtu. Ovaj popularni plugin, takođe omogućava optimizaciju multijezičnog bloga, tako što može da prevede i prilagodi URL i meta opis. A za dalju optimizaciju treba koristiti Yoast plugin.

Koristite isti template i istu temu

Jako je važno da se držite konzistentnog izgleda na svim verzijama vašeg sajta. Kada koristite jednu, unificiranu temu i template, do toga ćete doći lakše. Kupci će tada biti u mogućnosti da, bez obzira iz koje zemlje pristupaju sajtu, dobiju isto korisničko iskustvo i prime istu poruku brenda.

Još jedan razloga da izaberete isti template i temu je taj što na taj način pojednostavljujete održavanje sajta i smanjujete mogućnost pojave neke greške. Na početku vam se dizajniranje jedinstvenog template-a može učiniti kao složen zadatak, što je donekle tačno, ali će se na kraju sav trud isplatiti.

Prevođenje sadržaja na vašem veb-sajtu

Ovo je onaj deo procesa kada sve počinje da ima smisla, odnosno kada se sadržaj prevodi na jezike koje ste selektovali kao najkorisnije za vašu ciljnu grupu. Uz pomoć plugin-ova, sadržaj na veb-sajtu može automatski da bude preveden na različite jezike. Ovi plugin-ovi svakako dosta olakšavaju proces, ali to ne znači da im treba prepustiti prevođenje u potpunosti.

Automatsko prevođenje je samo alat koji vam može pomoći u prevođenju, ali svakako nije precizan kao kada vam sadržaj prevodi prevodilac. Takođe, plugin-ovi ne razumeju kulturološke razlike, pa mogu često da naprave greške koje će uzrokovati veće probleme. Zato je jako važno da pre nego što sajt bude pušten u rad, proverite još jednom sve rečenice kako biste bili sigurni da nema grešaka.

Polje za odabir jezika

Nakon napornog rada koji ste uložili u kreiranje multijezičnog sajta, sigurni smo da vam je najveća želja da on bude koristan vašim kupcima! Da biste ovo postigli važno je da polje za odabir jezika postavite tako da kupcima on bude na dohvat ruke i da ga lako pronađu.

Iako većina plugin-ova na multijezičnim sajtovima sama prilagođava jezik posetiocu, na osnovu toga koji jezik koristi u browser-u ili na osnovu lokacije, ipak je važno dati korisnicima opciju promene jezika kako bi je oni prilagodili svojim potrebama.

U našoj praksi se pokazalo da je najbolje postaviti meni za odabir jezika na vrh home page-a u desnom uglu. Obično ikonica, koja ukazuje na ovaj multijezični meni, bude u obliku globusa što posetiocima sajta omogućava da je brzo uoče. Pored toga, odlično se pokazalo i postavljanje zastava pored naziva jezika u meniju, kako bi posetioci sajta još lakše i brže uočili jezik koji najbolje poznaju.

Optimizacija sajta u svim sferama

Uvek je dobro stalno motriti na multijezični sajt i njegov sadržaj kako biste uvideli u kom delu su potrebne promene i unapređenja. Promenite URL ukoliko ćete tako postići bolju optimizaciju za lokalne prilike. Takođe, istražite lokalnu kulturu, dizajn i sadržaj koji je uspešan na određenom području.

Kada redovno pregledate sadržaj sajta, bićete u mogućnosti da lakše revidirate content strategiju i donesete zaključke kakav sadržaj prolazi na nekom tržištu, a koji se baš nikako ne uklapa u određeno strano tržište i njegove lokalne običaje.

Pravljenje multijezičnog sajta je lakše nego što možete da zamislite

Ovo je svakako slučaj samo onda kada sarađujete sa profesionalcima, koji su već mnogo puta bili u prilici da dizajniraju izgled, kreiraju sadržaj i uopšteno rade na pravljenju jednog takvog sajta. Ukoliko već imate puno kupaca u inostranstvu ili planirate da proširite svoj biznis i van granica naše zemlje, onda je kreiranje jednog ovakvog sajta odlična ideja za vas. Mi smo tu da vam ponudimo naše znanje i iskustvo u kreiranju multijezičnih sajtova. Kontaktirajte nas i informišite se o opcijama koje bi bile najbolje za vaš brend i njegovo predstavljanje kupcima širom sveta.