Dizajneri, jedini ljudi na svetu kojima je toliko važno da se fontovi savršeno slažu. U procesu kreiranja dizajna koji privlači pažnju, esencijalno je odabrati prave kombinacije fontova. Baš su one te koje će istaći najvažnije i dati rečima sasvim novo značenje.

Iako možda nije tako uzbudljivo kao teorija boja ili crtanje, pravi izbor fontova igra značajnu ulogu u stvaranju željenog vizuelnog utiska i atmosfere. Zbog toga smo odlučili da dublje zaronimo u temu kombinovanja fontova i da sa vama podelimo naš izbor pet najboljih parova Google fontova za dizajn veb-stranica.

Zašto je uparivanje fontova značajno

Zašto je uparivanje fontova značajno?

 Jedan od glavnih razloga zašto je usklađivanje fontova važno jeste zato što čini tekstove mnogo lakšim za čitanje. Ako ste se ikada našli u situaciji da teško pratite sadržaj na veb stranici koja koristi pet različitih fontova, koji se ni u kom slučaju ne slažu, i vaš mozak počne da baguje od te konfuzije… znate zašto je usklađivanje fontova ključno za postizanje prijatnog iskustva za posmatrača.

 Zato je važno, recimo, izbegnuti kombinovanje pet različitih kaligrafskih fontova ili onih koji liče na nečiji rukopis. Oko se zamori ako pokuša da to sve rastumači. Da, koristimo baš tu reč „rastumači“ jer je nemoguće čitati takav tekst.

 Usklađivanje fontova je takođe važno zbog osećaja koji dizajn prenosi. Ako radite na vrlo ozbiljnom i informativnom sajtu, ne biste koristili font u stilu stripa, kao što je Hey Comic. To bi bilo kao korišćenje Comic Sansa za bilo šta ozbiljno, a to niko ne radi.

Kako treba uparivati fontove pravilno?

Ključ uspeha sa usklađivanjem fontova je u tome da to i ne primećujete jer sve lepo teče. Kada posetite neki sajt sa dobro usklađenim fontovima, ne postoji vizuelni otpor, tako da možete jednostavno čitati i uživati u sajtu bez ikakvih problema.

U suštini, ne želite da različiti fontovi se takmiče za pažnju posmatrača. Fontovi bi trebalo strateški da se koriste da istaknu određene oblasti, ali ne bi trebalo da nadjačavaju jedni druge do tačke konfuzije.

Evo još nekoliko stvari koje bi trebalo da zapamtite:

  • Efikasna upotreba dva različita fonta u dizajnu zahteva poznavanje karakteristika odabranih fontova kako bi se osiguralo da se oni međusobno dopunjuju. U početnim koracima, najjednostavnije bi bilo odabrati fontove iz istog seta, sve dok između njih postoji dovoljan kontrast. Sasvim je prihvatljivo koristiti samo jednu familiju fontova dok ne postignete zavidan nivo veštine u korišćenju tog fonta, nakon čega možete preći na eksperimentisanje sa kombinovanjem različitih tipova fontova.
  • Udvostručite veličinu fonta. Dobar praktičan savet pri promeni veličine fonta je da udvostručite ili prepolovite veličinu fonta koju koristite. Na primer, ako za naslov koristite font veličine 30 pt, za osnovni tekst koristite font veličine 15 pt. Za druge primene, probajte sa trostrukom ili četvorostrukom veličinom fonta za dramatičniji efekat.
  • Poravnajte duž jedne ose. Razvijajte svoj tip slova duž jedne primarne ose i poravnajte elemente prema ovoj liniji mreže. Za vertikalnu osu, poravnajte levu ivicu vašeg teksta. Ovo će funkcionišati bez obzira na veličinu ili tip fonta.
  • Postignite veći kontrast menjanjem debljine. Pređite direktno sa svetle na podebljanu varijantu ili sa srednje debele na ekstra podebljanu kada menjate debljinu fonta. Tajna izvanrednog dizajna leži u kontrastu. Suptilne promene u debljini slova otežavaju publici da uoči razliku. Isprobajte da za naslove koristite podebljani font, a za osnovni tekst svetliji font, kako biste postigli izraženiji kontrast.
  • Grupišite informacije koristeći pravila. Koristite linije kako biste grupisali povezane blokove informacija. Ovo će takođe učiniti da se različiti objekti na veb-sajtu čine urednijim.

Uskladite fontove sa osećajem koji želite da prenesete kroz dizajn. Jako je važno da ova dva budu usklađena kako bi kompletan utisak bio jedinstven.

Obratite pažnju na naše omiljene parove -Top 5 kombinacija Google fontova

Obratite pažnju na naše omiljene parove: Top 5 kombinacija Google fontova

Konačno, vreme je da vam predložimo 5 kombinacija Google fontova za koje mislimo da su najbolje. Ovo su samo primeri, koji se nama čine kao najbolji, a vi gledajući pravila koja smo sa vama podelili u prethodnom segmentu, možete odabrati svoje favorite.

I evo ih:

  1. Playfair Display & Alice, prvi je semi bold, a drugi je regular,
  2. Oswald & Quattrocento, prvi je bold, dok je drugi regular,
  3. Cinzel i Julius Sans One, od kojih je prvi bold a drugi regular,
  4. Libre Baskerville i Source Sans Pro, od kojih je prvi bold dok je drugi takođe regular,
  5. Sacramento i Alice, ovde imamo kombinaciju dva regular fonta.

Sa ovih nekoliko naših izbora, možete početi da eksperimentišete i vidite koje kombinacije fontova najbolje funkcionišu za vaš projekat. Zapamtite da je hijerarhija važna. Kreiranje vizuelne razlike omogućiće vam da usmerite pažnju čitaoca na bitne informacije ili pozive na akciju.

Tipografija je nešto što bi svaki dizajner trebalo da teži da savlada. Neka ovo bude opšti vodič za uparivanje fontova i inspiracija da počnete kombinovanje i eksperimentisanje. Srećno sa kombinovanjem fontova!