Ako ste ikada pomislili da Google izbaci nasumično veb stranice koje odgovaraju vašem upitu na ovom pretraživaču, onda ste se prevarili. Naravno da postoje pravila na osnovu kojih se rangiraju veb-sajtovi, a ovim kompleksnim procesom upravlja precizno programiran algoritam. On na osnovu čak 200 kriterijuma, koje uzima u obzir, rangira određenu veb stranicu. Neki od njih su manje, a neki više važni. U ovom blogu ćemo razjasniti one najvažnije, koji imaju najveći uticaj na rangiranje vašeg veb-sajta.

Ako ste vlasnik internet prodavnice, sigurni smo da već znate koliko je rangiranje vaše veb stranice važno za biznis. Toliko je važno da utiče i na vaš profit, pa je zato od posebnog značaja da znate šta utiče na njeno rangiranje na pretraživačima.

Da vam dodatno objasnimo koliko je rangiranje važno upotrebićemo sledeću statistiku: prva pozicija na Google-u znači da će 39% klikova otići baš vama, pa onda ostaje samo da iskoristite ove brojke u svoju korist. A kako da budete prvi? Tako što ćete poštovati pravila o kojima ćemo pisati u nastavku bloga. Ili tako što ćete sve to prepustiti nama, koji pratimo sve promene algoritama i dobro poznajemo Google.

1. Optimizacija veb-sajta za pametne telefone

Ove godine je broj pretraga sa mobilnih telefona po prvi put premašio broj pretraga sa desktop računara. Ako je to slučaj i sa vašim biznisom onda je optimizacija veb-sajta za pretraživanje i skrolovanje kroz sadržaj sa mobilnih telefona najvažnije što morate uraditi.

Google je još 2019. uveo indeksiranje veb stranica po kriterijumu uređaja sa kog se pretražuje, pa je tako dat primat mobilnim uređajima u odnosu na desktop verziju. Sve ovo jasno ukazuje na to da vaš veb-sajt treba da bude optimizovan jednako dobro i za posetioce koji pristupaju sa desktop računara, ali i za one koji koriste mobilne telefone, ili tablete.

2. Osnovne funkcionalnosti veb stranice

Ovo je još jedan od ključnih faktora za rangiranje stranice na Google-u i možemo ga podeliti u tri osnovne grupe:

  • LCP (Largest Contentful Paint) – učitavanje stranice mora da bude u roku od 2,5 sekunde, jer ćete na taj način smanjiti i broj odlazaka sa sajta. Ovo je odličan način da poboljšate rangiranje i zato se potrudite da proverite brzinu učitavanja vašeg sajta,
  • FID (First Input Delay) – ovaj parametar se odnosi na brzinu reagovanja veb stranice prilikom interakcije sa korisnicima. Prema smernicama Google-a ovakva interakcija stranice na klik treba da se dogodi u 100 milisekundi,
  • CLS (Cumulative Layout Shift) – kada se neka stranica na sajtu učitava to treba da bude predvidivo, odnosno ne sme se desiti da sajt prebaci automatski na neku drugu stranicu.

3. Optimizacija metadescriptiona i opisa fotografija

Rangiranje sajta na pretraživaču zavisi od toga koliko je sve napisano i postavljeno na veb-sajtu zaista i optimizovano u skladu sa pravilima Google-a. Zato treba dobro promisliti o svakoj informaciji koja će se naći na stranicama veb-sajta, ali i o načinu kako će ona biti zabeležena na njemu.

Pre svega je važno da metadescription bude napisan u skladu sa potrebama posetioca sajta. To znači da treba što sažetije i jasnije objasniti o čemu se radi u određenom tekstu na blogu ili na određenoj stranici. Ovaj opis, koji se nalazi odmah ispod naslova teksta, a koji vidimo kada ukucamo neki pojam u pretragu na Google-u treba da sadrži i primarnu ključnu reč. Na ovaj način će algoritam lakše povezati neki sadržaj koji ima određenu ključnu reč i upit korisnika pretraživača.

Pored opisa teksta, važno je opisati i fotografije koje se nalaze u tekstovima. Tako će, ponovo, Google algoritam dobiti informaciju o čemu se radi na toj fotografiji i prikazati je svima onima koji su ukucali određeni pojam povezan sa njom u pretragu. ALT tekst iliti opis fotografije treba takođe da sadrži primarnu ključnu reč radi lakšeg prepoznavanja.

4. Količina, relevantnost i kvalitet sadržaja kao jedan od najvažnijih kriterijuma

Prvo da napomenemo jedno- malo sadržaja na sajtu sigurno vas neće dovesti do prve strane Google pretraživača. Dakle, treba se ipak malo potruditi i imati dovoljnu količinu sadržaja na sajtu. No, nije dovoljno samo da sadržaj postoji, već je važno i da on bude kvalitetno napisan, relevantan za posetioce, ali i za algoritam.

Što algoritam bolje shvati o čemu je reč na određenoj stranici, to će i njegovo spajanje relevantnih korisnika pretraživača sa vašom veb stranicom biti bolje. Zato je važan blog na sajtu, jer tu ima dovoljno mesta da se content writer raspiše i ponudi kvalitetan i relevantan sadržaj posetiocu sajta. A šta je relevantno? Svaki blog post koji posetiocu pruža korisne informacije o proizvodu, kako on može da ga koristi ili koju vrednost njegovom svakodnevnom životu donosi.

Osim što će korisnici dobiti kvalitetan sadržaj, blog je najbolje mesto na kome možete da uključite brojne ključne reči. Tako će vaš sajt iz dana u dan postajati sve relevantniji i Google će ga tokom vremena prepoznati kao odličan izvor informacija.

Da bi to tako bilo, važno je da se sadržaj redovno objavljuje (naša iskustva govore da je to od dva do četiri bloga mesečno). Pored toga, on mora biti kvalitetan, što podrazumeva teme koje su zanimljive posetiocima sajta. Na kraju, nije svaka objava na blogu relevantna za pretraživače, pa su tako kratki tekstovi apsolutno irelevantni, dok se mnogo bolje kotiraju oni od najmanje 800 reči, pa naviše.

5. Kvalitet linkova

Već smo spominjali linkove u našem tekstu o top 3 najvažnije informacije o SEO-u i kakvi oni treba da budu. No, nije loše još jednom naglasiti i pojasniti zašto su oni važni za celokupan proces optimizacije i rangiranja sajta.

Najvažniji za autoritet sajta su tzv. ulazni (inbound) linkovi, poznati i kao backlinkovi. Oni pokazuju algoritmu da na veb sajtu ima kvalitetnog sadržaja i da to primećuju i drugi. Do njih se ne dolazi lako, ali uz dobru strategiju i to je moguće. Zato, ako razmišljate o tome da uložite novac u SEO i kvalitetno rangiranje sajta na Google pretraživaču, onda nas obavezno kontaktirajte.

Da nastavimo sa outbound linkovima, koji su takođe važni za autoritet, jer donose dodatne izvore informacija čitaocima. I na kraju interno linkovanje, kao posebna vrsta umetnosti, jer povezuje relevantne sadržaje u okviru jednog sajta.

Dozvolite nam da se pobrinemo za vaš veb-sajt

Kvalitetna veb prezentacija ili web shop su u današnjem online poslovanju najvažniji element poslovne strategije u koji treba da uložite sredstva. Kada sarađujete sa full-service marketinškom agencijom imate tu privilegiju da na jednom mestu dobijete najkvalitetniji dizajn, odličan SEO, content plan i tekstove, kao i internet prodavnicu, ako vam je potrebna. Sve ovo i mnogo više od toga je i deo portfolia naše agencije, koja ima dugogodišnje iskustvo rada na kreiranju veb prezentacija za klijente u različitim industrijama. Tu smo i za vaš mali, srednji ili veliki biznis i čekamo vaš poziv na saradnju.