Ako se pitate da li će redizajn vašeg veb-sajta uticati na njegovu optimizaciju, odgovor je ukratko DA. Veb dizajn je ključni faktor za rangiranje, iako ga povremeno potcenjuju. Dakle, veb dizajner mora raditi na sajtu zajedno sa stručnjakom za SEO kako bi redizajn bio uspešan a budući sajt zauzeo mesto koje mu pripada na Google-u. 

 A sada da vidimo kako ovaj prilično stresan posao redizajna sajta uraditi tako da ne utiče negativno na SEO i konverzije. Ali pre toga, da ukratko pojasnimo neke važne pojmove i procese u okviru redizajna veb-sajta.

Šta je redizajn veb-sajta?

Šta je redizajn veb-sajta?

Pre ili kasnije, svaki biznis treba da uradi redizajn veb-sajta. Kako se menja sam biznis, njegove strategije, biznis model, pa i sam izgled- povećava se broj razloga za promenu izgleda i funkcionalnosti veb-sajta. Na tom putu treba proći kroz nekoliko, tačnije 11 koraka do funkcionalnog sajta.

 Način na koji ljudi pretražuju informacije na internetu danas, mnogo je drugačiji od onog pre nekoliko godina. Ono što je funkcionisalo do pre pet godina, sada više ne daje najbolje rezultate. Isto važi i za veb dizajn. Promene su važne, jer one donose osveženje, nova rešenja na veb-sajt i potencijalno nove kupce.

 Šta je redizajn? To je proces menjanja ili poboljšavanja već postojećeg dizajna, funkcionalnosti, sadržaja i sveukupnog izgleda sajta, kako bi se uklopio u nove poslovne okolnosti kompanije. Mnogo je razloga da se uradi redizajn, ali mi ćemo izdvojiti najvažnije:

 • Estetska unapređenja– zastareo dizajn treba da se promeni u potpunosti ili unapredi. Kolor paleta, fontovi, slike, videi i drugi elementi treba da budu promenjeni ovom prilikom.
 • Funkcionalne promene– promena postojećih funkcionalnosti ili njihova nadogradnja. Dodavanje novih mogućnosti internet prodavnici npr.
 • Promene u navigaciji– ovo je posebno potrebno uraditi kada određenim delovima sajta treba više saobraćaja. Način na koji su organizovani ti delovi, u okviru celokupne mape sajta, ali i kako se pojavljuju u pretraživačima, može biti ključno za njihov uspeh.
 • Bolji UX– za povećanje engagement-a i konverzija, važno je da UX i UI budu po meri posetilaca sajta. Zato, obratite pažnju na najnovije UX, UI trendove iz 2023.

 5 dizajnerskih elemenata na veb-sajtu koji utiču na SEO

Navigacija i struktura veb-sajta

1. Navigacija i struktura veb-sajta

Nismo bez razloga stavili navigaciju i strukturu na prvo mesto, pošto su oni ključni za optimizaciju. Loša navigacija je uzrok odlaska čak 60% posetilaca sa sajta. Vaš veb-sajt mora da ima jasnu i logičnu navigacionu strukturu, kako bi posetioci odmah znali gde mogu da pronađu ono što im je potrebno.

Tako će i pretraživači, odnosno njihov algoritam lakše i brže moći da dođe do relevantnog sadržaja, koji treba prikazati. Zato, s vremena na vreme treba posvetiti nekoliko sati prolaženju kroz sadržaj i njegovom organizovanju na što logičniji način.

A kako do logične informacione arhitekture i strukture veb-sajta koja će imati jasnu hijerarhiju?

 • Svaki header treba da bude opisan i da jasno ukazuje na mesto u navigaciji određeno za njega,
 • Kategorisanje sadržaja pomaže da ga algoritam lakše klasifikuje, ali i da ga posetioci brže pronađu. Koristite kategorije i potkategorije za lakše snalaženje,
 • Glavni meni treba da bude jednostavan i dostupan na svim uređajima. Takođe, on treba da se nađe na samom vrhu i bude dostupan za gledanje u celosti bez skrolovanja.
Slike, video i sadržaj

2. Slike, video i sadržaj

Optimizacija slika, videa i ostalog sadržaja je takođe važna za veću vidljivost na pretraživačima. Iako nam se može učiniti da je dodavanje raznih elemenata atraktivno, to ne treba raditi. Princip „manje je više“ mora da bude vodeći kod dizajniranja veb-sajta.

Jednostavan, pročišćen izgled stranice sa dobro dizajniranim vizualima i optimizovanim slikama može da utiče na rangiranje. To će biti učinjeno tako što će se učitavanje stranice i njena brzina uvećati, ali i tako što će se poboljšati sveukupan doživljaj kupca pri poseti veb-sajtu.

Kako najbolje optimizovati sadržaj na sajtu za SEO?

 • Slike treba da budu relevantne i optimizovane za pretraživače. Takođe, treba da se nađu na logičnim mestima u tekstu, kako bi posetilac lako razumeo o čemu se radi,
 • Format slika može da utiče na brzinu učitavanja stranice, pa je jako važno izabrati onaj koji će uticati na lako očitavanje. Kompresovanje i optimizacija veličine, ali i formata moraju biti prioritet,
 • Kada su video sadržaji u pitanju dobro razmislite o tome koliko mogu da uspore stranicu. Nikada ih ne prikazujte u auto-play modu, jer to može mnogo da uspori učitavanje. Pored toga većina posetilaca ne voli to da vidi.
Čitljivost

3. Čitljivost

Ako je sadržaj lako čitljiv, onda će i posetioci ostajati duže na sajtu i istraživati ostale tekstove. Ipak oni dolaze na sajt u potrazi za određenom informacijom, pa je jako važno da kada do nje dođu mogu lako da je pročitaju. Zato im omogućite da pročitaju najkvalitetniji i relevantan sadržaj, kroz koji se lako prolazi pogledom.

Kada kažemo da tekst treba da bude lako čitljiv, na šta se misli?

 • Veličina, boja i vrsta fonta treba da budu lako čitljivi na svakom uređaju,
 • Treba da ima dovoljno prostora između redova i pasusa,
 • Tekst treba da bude grupisan u manje celine, kao što su pasusi, a između njih treba da se nađu slike, jasno obeleženi podnaslovi, nabrajanja i sl.
Sadržaj koji se lako vidi na mobilnim telefonima i koji ima responsive dizajn

4. Sadržaj koji se lako vidi na mobilnim telefonima i koji ima responsive dizajn

Svi pretražujemo sadržaj mnogo više preko mobilnih telefona i tableta, nego preko desktop računara. Kako na svetu ima oko osam milijardi ljudi, a 6,65 milijardi pametnih telefona, jasno je zašto je više od 60% poseta internetu baš preko pametnih telefona.

I dok svaki redizajn veb-sajta podrazumeva prvenstveno osmišljavanje novog izgleda za desktop verziju, treba se pozabaviti i onom za manje ekrane. Veb-sajt koji je optimizovan za mobilne telefone bolje se rangira na Google-u i ima veću vidljivost.

Obavezno pročitajte i ovo: Da li znate šta utiče na rangiranje stranice na Google-u?

Konzistentan izgled

5. Konzistentan izgled

Kako bi posetioci pronašli brzo i efikasno ono što ih zanima na sajtu, jako je važno da veb-sajt zadrži konzistentan izgled u svim svojim delovima. Svaka stranica treba da liči na prethodnu, kako bi posetilac mogao lako da se snađe i prepozna gde se određena informacija nalazi.

Standardizovan izgled je najbolji, ako je to moguće postići. Na većini sajtova jeste, pa ako imate blog npr. onda možete podesiti da svi tekstovi izgledaju manje-više slično, odnosno da imaju istu čitljivost teksta.

Ako mislite da je vreme za redizajn, onda nas kontaktirajte

Ukoliko razmišljate o redizajnu sajta i mislite da mu je potreban moderniji izgled, onda vam je potreban pouzdan partner za ovu misiju. Kao agencija koja se dugo godina bavi izradom veb-sajtova, mi možemo biti tu za vas i izraditi bolju, unapređenu verziju sajta za vašu kompaniju. Kontaktirajte nas i zakažite sastanak sa našim kolegama koji će vam predstaviti sve prednosti i faze redizajniranja veb-sajta.