U današnjem digitalnom pejzažu, gde je upečatljiva online prisutnost ključna za uspeh, snažna bezbednost veb-sajta je imperativ. S tim u vezi, dok smo već u drugom mesecu 2024. godine, digitalni prostor je prepun sofisticiranih pretnji koje se stalno menjaju, zahtevajući otpornije sisteme odbrane za vaš virtuelni domen.

 Ovaj blog je vodič kroz kompleksan svet bezbednosti veb-sajtova, nudeći dubinsku analizu trenutnih izazova u bezbednosti i strateške uvide kako biste efikasno zaštitili svoj sajt. Pridružite nam se dok dešifrujemo kompleksni svet cyber bezbednosti i pomažemo vam da znanjem i alatima osigurate vaše digitalno prisustvo u 2024. godini.

 

Najčešći problemi koji se javljaju u vezi sa bezbednošću na veb-sajtovima

Najčešći problemi koji se javljaju u vezi sa bezbednošću na veb-sajtovima

Kompanije se danas suočavaju sa nizom pretnji po bezbednost svojih veb-sajtova, mnoge od kojih postaju sve sofisticiranije. Evo nekih od najzastupljenijih.

 • Napadi DDoS (Distributed Denial of Service) – Ovi napadi preplavljuju veb sajt saobraćajem sa više izvora, čineći sajt sporim ili potpuno nedostupnim. Mogu se koristiti kao dimna zavesa za druge zlonamerne aktivnosti.
 • Phishing – Hakeri koriste lažne veb sajtove ili e-poštu sa zlonamernim sadržajem koji se pretvara da su legitiman kako bi ukrali osetljive informacije poput podataka za logovanje ili finansijskih podataka.
 • Malver – Uključuje niz zlonamernog softvera, uključujući viruse i ransomware, dizajniran da ošteti ili dobije neovlašćen pristup sistemima i podacima.
 • XSS (Cross-site scripting) – Napadači „ubrizgavaju“ zlonamerne skripte u veb stranice koje korisnici pregledaju. To može rezultirati ukradenim podacima, uništenim sadržajem na sajtovima ili preusmeravanjem posetilaca na druge zlonamerne sajtove.
 • MitM (Man-in-the-Middle) – Napadači presreću i menjaju komunikaciju između dve strane bez njihovog znanja, često radi krađe podataka ili ubacivanja zlonamernog sadržaja.

Da bi se suprotstavile brojnim pretnjama, kompanije moraju usvojiti višeslojni pristup bezbednosti. Taj pristup treba da uključuje redovno skeniranje bezbednosti, upravljanje rešenjima, prakse sigurnog kodiranja, obuku zaposlenih i planiranje odgovora na incidente kako bi se odbranile od ovih bezbednosnih pretnji.

 

3 načina da bezbednost vašeg sajta bude na visokom nivou u 2024.

3 načina da bezbednost vašeg sajta bude na visokom nivou u 2024.

 U 2024. godini, da biste bili ispred potencijalnih sigurnosnih pretnji, potrebno je više od osnovnog razumevanja cyber bezbednosti; zahteva aktivne, snažne i dinamične odbrambene strategije. Bez obzira da li ste vlasnik preduzeća ili član tima za bezbednost, razumevanje odgovarajućih sigurnosnih mera koje možete preduzeti radi umanjenja rizika je ključno.

Redovna ažuriranja softvera

Zašto je to važno? Ranjivosti softvera je primarna ulazna tačka za hakere. Kako se različite kritične tačke otkrivaju, programeri puštaju nova ažuriranja ili traže načine (patches) kako bi ih popravili. Redovno ažuriranje vašeg softvera osigurava da su ove sigurnosne rupe zatvorene pre nego što napadači mogu da ih iskoriste. Možete implementirati „zakrpe“ na sledeći način:

Automatizacija ažuriranja – Podesite sistem za upravljanje sadržajem vašeg veb-sajta, dodatke i skripte kako bi automatski vršili ažuriranje softvera kad god nova verzija postane dostupna.
Pretplatite se na savete o cyber bezbednosti – Budite informisani o najnovijim ranjivostima i rešenjima za platformu vašeg veb sajta i aplikacije trećih strana.
Redovne bezbednosne revizije – Periodično pregledajte kod vašeg veb-sajta, dodatke i usluge trećih strana kako biste osigurali da su ažurirani i bezbedni.

Primenite jaku kontrolu pristupa

Slaba kontrola pristupa može dovesti do neovlašćenog pristupa, povreda podataka i drugih sigurnosnih problema. Snažna kontrola pristupa osigurava da samo ovlašćeni korisnici mogu pristupiti određenim podacima ili funkcionalnostima. Možete implementirati jaku kontrolu pristupa na sledeći način:

 • Jake lozinke – Propisujte složene lozinke i redovno ih menjajte. Razmislite o implementaciji neke vrste alata za čuvanje lozinki vašeg tima.
 • Višefaktorska autentifikacija (MFA) – Dodajte dodatni sloj sigurnosti zahtevajući drugi oblik verifikacije osim samo lozinke, kao što je kod preko SMS poruke ili autentifikacione aplikacije.
 • Ograničenje pokušaja prijave – Zaštitite se od napada ograničavanjem broja pokušaja prijave sa jedne IP adrese.

Koristite Web Application Firewall (WAF)

WAF služi kao čuvar za vaš veb-sajt, filtrirajući zlonamerne zahteve pre nego što mogu naneti štetu. Posebno je efikasan protiv čestih napada poput SQL injection-a, XSS-a i DDoS-a. Pokušajte da pratite ove korake:

 • Izaberite odgovarajući WAF – Odredite da li vam odgovara WAF baziran na cloud-u ili na lokaciji, u zavisnosti od poslovnih potreba kao što su saobraćaj, budžet i unutrašnje stručnosti.
 • Prilagodite sigurnosna pravila – Iako mnogi WAF-ovi dolaze sa unapred definisanim sigurnosnim pravilima, prilagođavanje ovih specifično vašoj aplikaciji može poboljšati zaštitu i smanjiti lažne pozitivne signale.
 • Redovno pratite i ažurirajte – Neprekidno pratite WAF logove kako biste razumeli pretnje specifične za vaš sajt i prilagodite vaša sigurnosna pravila prema potrebi. Redovno ažurirajte sam WAF kako biste osigurali da se štiti od najnovijih pretnji.

Primenom ovih strategija značajno povećavate sigurnost vašeg veb sajta protiv stalnih pretnji cyber bezbednosti kojima smo izloženi svakodnevno. Redovna ažuriranja i personalizovana rešenja zatvaraju poznata ranjiva mesta; snažna kontrola pristupa osigurava da samo ovlašćeni korisnici imaju pristup; snažan WAF štiti od različitih vrsta napada. Sve zajedno, ove mere čine čvrstu osnovu za sigurnost vašeg veb-sajta u 2024. godini i dalje.

A za kraj, jedna preporuka. Prošle godine smo takođe pisali o tome kako da vaš sajt bude bezbedniji u 2023. pa možete uporediti na čemu je bio fokus prošle u odnosu na ovu godinu. Takođe vas pozivamo da pročitate i druge naše tekstove na blogu koji govore o veb dizajnu, mobilnim aplikacijama, trendovima u ovim oblastima i još mnogo toga.