Kada ste dizajner, programer ili menadžer projekta, logično je da provodite dosta vremena u razgovoru sa klijentima o poslovnim ciljevima i o tome kako dizajnerski tim može pomoći u ispunjenju tih ciljeva. Kada je reč o slanju poruka, može se doći do zaključka da poruke nisu prioritet.

“Marketing tim ih ne koristi”

“Dizajn tim razume proizvod bolje od ikoga”

“Sve što dođe do nas – doćiće do brenda”

“Razumemo naše korisnike i ono što je njima bitno”

“Nije nam potrebno slanje poruka”

Svako od ovih tvrđenja je tačno. Hiljade i hiljade marketing timova uspešno plasira svoj proizvoda bez slanja formalnih poruka. Slanje poruka nije nešto što vam je potrebno, već je nešto što bi valjalo želeti. Evo i zašto:

Iznenađenje

Proces razvoja poruka je nauka i umetnost. Češće, kada klijenti prođu kroz proces slanja poruka onda tim potvrđuje ono što se već zna, a otkriva neka nova iznenađenja kao što su – kako se auditorijum oseća, o čemu brine, šta ih zbunjuje. Poruke su često korisne za otkrivanje nijansi, koji će učiniti vaš marketing, kao i kompetan rad na projektu, još efikasnijim.

 

BurnOut

Interni tim koji je posvećen pisanju, obično poznaje dobro projekat. I piše o njemu, svo vreme. Ono što može biti problem je ponavljanje poruka, pošto eventualno pisanje o nekom proizvodu nekoliko puta može izazvati zasićenje kod korisnika i dosadu. Čak i najboljim marketinškim ekspertima je teško iznova i iznova da pišu o istim proizvodima, na novi način, iz drugog ugla i da tako animiraju auditorijum i svoj sadržaj učine zanimljivim. U tim situacijama je potrebno imati dokument koji definiše prioritete u pisanju poruka, ključne tačke koje će pomoći svima da vaš auditorijum u svakom trenutku dobije najbitnije informacije.

 

Harmonija

Među kreativnim radnicima često može da se čuje fraza “Najbolje je pevati pesme iz iste pesmarice”. Postoji mnogo alata u svetu agencija – kreativni brief-ovi, wireframe-ovi, dashboard-ovi, koji omogućavaju da se tim fokusira na ono što je bitno za klijente. Ti alati predstavljaju tu pesmaricu koja hipotetičkoj muzici daje sklad, ton i ritam. Bilo da li imate više kreativnih timova, podeljenih po regionima, bilo da postoji kanal za komunikaciju (web sajt, društvene mreže), dokument o porukama osigurava da vi i vaš tim i agencije koriste isti zajednički jezik, istu dokumentaciju, tj. da metaforički pevaju iz iste pesmarice.

Poruke nisu proizvod. Poruke su više proces. Vežba u strategiji informisanja i animiranja publike i auditorijuma može uticati na vaš marketing i učiniti ga efikasnijim i efektnijim. Nadamo se da će vam ovaj tekst približiti ovu marketinčku aktivnost i naterati na razmišljanje da li vam je neophodno slanje poruka i da li to želite.