Ukoliko želite da dobijate targetovan saobraćaj prema vašem sajtu kroz organske search engine rezultate, morate da budete upoznati sa osnovnim SEO principima. Kada su u pitanju off-link SEO tehnike onda je građenje linkova ono što je dugo smatrano važnijim od svega ostalog.

Međutim tokom godina je Google postao mudriji u prepoznavanju sajtova koji imaju „neprirodne” linkove usmerene prema sebi. Ako Google odluči da imate previše ovakvih „loših” linkova može da usledi kazna u vidu pada u rangiranju, ili je čak moguće i deindeksiranje.

U 2016. a i nadalje, biće neophodno odstranjivanje starih prevaziđenih strategija za građenje linkova, i fokusiranje na nalaženje prirodnih načina za postizanje tog cilja, ako želimo da impresioniramo Google. Istražićemo šta su to „dobri” a šta „loši” linkovi, iz ugla i Google-a i SEO eksperata, i pogledaćemo kako je moguće imati više onih dobrih koji upućuju na vaš sajt.

 

Građenje linkova – kratak pregled

 

Pre nego što se upustimo u to šta je ono što čini link dobrim ili lošim, hajde da prvo pogledamo zbog čega su uopšte linkovi neophodni i, pod dva, koji su to bitni detalji u smislu izbegavanja stvari koje Google ne želi da radimo.

Linkovi su neka vrsta “ulica između web stranica” koje pretraživačima služe da shvate u kakvoj su međusobnoj vezi te stranice. Pretraživač će pogledati link i pomoću složenih algoritama će analizirati stranicu da bi odredio njenu popularnost, autoritet, nivo poverenja i spama, tako da može da je rangira u skladu sa svim dobijenim podacima.

Ovo možemo da posmatramo i kao glasanje za određeni sajt ili stranicu. Kada sajt ili stranica dobiju glas od drugog sajta koji je skorašnjeg datuma izrade, ili nije još uvek izgradio dovoljan nivo poverenja, onda taj glas neće mnogo vredeti. Sa druge strane, link sa nekog autoritativnog sajta, kao što su recimo CNN ili New York Times, će biti računat usled sopstvenog velikog uticaja.

Kupoprodaja linkova za svrhu SEO je jedna od muljačkih strategija na koju se Google posebno mršti (više o tome imate u Search Console (ranije Webmaster Tools) guidelines). Još neki od popularnih trikova, kojima se web marketinški magovi služe u poboljšanju SEO predispozicija, su učestvovanje u razmeni linkova, lansiranje velikog broja članaka vezanih za kampanje, kao i korišćenje softvera koji automatski grade linkove. Sve ovo je Google provalio tokom prethodnih godina, tako da nema svrhe gubiti vreme na to.

Google-ov The Penguin algorithm update je objavljen u aprilu 2012. sa ciljem da kazni sve one koji preoptimizuju svoje sajtove gradeći neprirodne linkove. Nije sasvim jasno koje sve faktore ovaj algoritam uzima u obzir, ali poznato je da posebno targetira manipulativne linkove niskog kvaliteta, iste one koji su nekada bili korisni u postizanju dobrih SEO rezultata.

 

Šta google expert ima da kaže o građenju linkova?

 

Tokom Google+ Hangout-a održanog u februaru prošle godine, John Mueller, analitičar trendova na webu, je odgovorio na pitanje da li je građenje linkova dobra strategija za SEO. Rečenica koju je izgovorio glasi: „Generalno bih pokušao da to izbegnem”.

Nastavio je ukazujući na to da je sadržaj ono što bi trebalo da se izdvaja samostalno, i da bi webmasteri trebalo da olakšaju drugima da se linkuju na to. „Linkove koristimo kao deo našeg algoritma, ali takođe koristimo i gomilu drugih stvari. Dakle fokusiranje na linkove će verovatno da vam donese više štete nego koristi“, dodao je Mueller.

Uprkos ovom bitnom savetu mnogi SEO eksperti i dalje veruju da su linkovi isuviše važni da bi bili ignorisani. Prema istraživanju u kome je učestvovalo više od 150 SEO eksperata dva glavna faktora, za koje oni veruju da imaju ključnu ulogu u uticaju na Google algoritme, su odlike linkova na nivou domena i stranice.

Iako su dani kada ste mogli da jedan članak zavrtite na 300 različitih načina, i da ga objavite na nekoliko sajtova i blogova pomoću automatskog softvera, najverovatnije završeni, to ne znači da je gotovo i sa strategijom gradnje linkova. Možete je i dalje primenjivati, samo okrenutu prema uspostavljanju prirodnih veza, uključujući kreiranje i promociju originalnog sadržaja, čime se dobija na realnoj vrednosti.

Daleko prikladnije, gradnja linkova bi trebalko da bude nazvana „zarađivanje“ ili „privlačenje“ linkova, što većinu ljudi asocira na senovite, takozvane „black hat“ tehnike, po kojima je SEO poznat. Međutim nije važno kako to nazivate, već kako to radite. Bez obzira na reči koje ste izabrali da ovo opišete, činjenica je da morate da imate linkove koji upućuju na vaš sajt i imaju pravu vezu sa izvorom. Takođe morate da znate i kako pravi linkovi u stvari izgledaju, i koja strategija doprinosi povećanju njihovog broja.

Sedam tipova „loših“ linkova koje zaista ne želite

 

Znanje o tome šta čini neki link lošim može da znači razliku između dobro rangiranog sajta i onog kom je Google udelio par vaspitnih ćuški. Prema Search Engine Land postoji sedam bitnih karakteristika koje bi valjalo da prepoznate na vreme.

 1. Link sa domena koji nema autoritet ili ima lošu reputaciju

Nisu svi linkovi stvoreni jednakim. Što više linkova dobijate sa sajtova od poverenja, koji su popularni i imaju autoritet, to ćete se više popeti na listi rezultata pretraživanja. Ne očekujte da vidite isti efekat čak ni od stotina ili hiljada linkova poteklih sa sajtova niskog autoriteta, poznatih po spamovanju.

U stvari, ako izgradite dovoljan broj linkova prema takvima, ili onima sa lošom reputacijom, Google će vas sigurno ukebati i kazniti zbog toga. Što ne znači da treba da se izbezumite ako se s vremena na vreme pojavi neki takav link. Zapamtite da Google pravi razliku između onoga što deluje prirodno i onoga što nije tako.

 1. Link bez tekstualne veze između izvora i vašeg sajta

Ako ste recimo vodoinstalater u Denveru, Kolorado, i imate linkove koji pokazuju ka vama sa sajtova o putovanjima baziranim u Aziji, onda verovatno šaljete Google-u poruku da ste zašli na stranputicu sa svojim SEO. Ovaj tip veze je očigledno malko čudan.

Kontekst i tematska blizina izvora vašem sajtu su daleko važniji nego ikad, ukoliko želite da budete na sunčanoj strani Google-a. I dok njegov algoritam nastavlja da bude sve zavrnutiji, to je jasnije da će Google biti sve bolji u merenju ovog faktora.

 1. Isuviše linkova sa istog domena

Kada se radi o Google-u i linkovima koji izgledaju najprirodnije moguće, onda je njihov veliki broj potekao sa istog domena sasvim siguran znak za uzbunu. Još jedna stvar koju bi trebalo znati je da kada dobijete prvi link sa nekog izvora, onda će svaki sledeći koji je odatle potekao imati manju vrednost.

Umesto da se trudite da privučete veliki broj linkova sa jednog ili dva izvora, trebalo bi da diverzifikujete svoje linkove koliko god da je to moguće. To izgleda daleko prirodnije i uz to je baš ono što bi Google voleo da vidi.

 1. Link koji uključuje vaš povratno linkovanje ka izvoru, kao deo recipročne razmene

„Linkovaću ti sajt ako ti linkuješ moj“ je ono što su vlasnici sajtova govorili jedan drugom u nadi da će im to poboljšati status na Google-u. Trgovanje linkovima sa ljudima koji vode sajtove je dugo bilo popularan način za timsko obostrano SEO bustovanje, ali to danas može da izazove primenu kaznenih mera.

Čak i kada je drugi sajt tematski sličan i povezan sa vašim, postojanje velikog broja recipročnih linkova izgleda svakako osim prirodno, a Google obraća pažnju na ove stvari kada postanu preterane. Bolje ćete proći ako jednostavno kontaktirate vlasnike sajtova i pitate ih da razmotre linkovanje ka vama u slučajevima kada procenite da će vam to doneti realnu vrednost.

 1. Link sa preterano optimizovanim „anchor“ tekstom

Anchor tekst (anchor = sidro) predstavlja ključnu reč ili rečenicu na koju klikćete kada posećujete link. Bilo je doba kada je postavljanje takvih reči i rečenica bilo od velikog značaja za Google rangiranje. Danas je to veliko SEO pravilo poprilično zastarelo.

Ako pokušate da iskoristite veliki broj ključnih reči i rečenica za gradnju velikog broja linkova, onda će Google to da prepozna kao muljanje. Kao što danas možemo da vidimo u sugestijama tokom pretrage kao i u samim rezultatima, Google primenjuje svoje inteligentno razumevanje semantike i konteksta kada pretražuje sadržaj, nagrađujući linkove sa anchor tekstom koji izgleda kao da stvarno pripada tu gde mu je mesto i dodaje vrednost ukupnom sadržaju.

 1. Link ka nasumičnom, besmislenom mestu, bez sadržaja koji bi ga podržavao

Svaki link koji je postovan samostalno, bez pratećeg sadržaja, je na dobrom putu da izgleda kao spam. Zapamtite da Google pregleda sav sadržaj na web stranici i da je tipično dovoljno pametan da bi razumeo širu sliku svega što se događa.

Ne biste objavili novi blog post koji ne sadrži ništa osim linka, zar ne? Imajte ovo na umu dok postavljate linkove u blog komentarima, na forumima, društvenim mrežama kao i bilo gde drugo.

 1. Link koji je deo očigledne link šeme

Link šeme se koriste za manipulaciju rangirajućih faktora tako što grade veliki broj linkova koristeći različite šablone. Link točkovi su svojevremeno bili popularna vrsta link šema, što je uključivalo i održavanje većeg broja manjih sajtova ili blogova, i njihovo korišćenje za linkovanje ka glavnom sajtu, onom čije rangiranje ste želeli da pojačate.

Ukoliko vas Google provali u nameri da ga zavrnete pomoću link šeme, mogli biste da se gadno opečete. Link šeme su prevaziđena SEO tehnika kojom ne želite da se bavite, da ne biste uložili mnogo truda u nešto što će vam na kraju sasvim izvesno doneti kaznu.

 

Pet stvari koje možete da uradite da biste imali više dobrih linkova

 

Rad na privlačenju pravih i iskrenih linkova ka vašem sajtu nije toliko nemoguć posao kao što možda mislite. A ako ste već voljni da uložite određeni rad, onda je pridržavanje Google-friendly tehnika daleko mudriji izbor nego što je trošenje energije, vremena i novca na čudotvorne SEO vradžbine.

Neil Patel je priznati preduzetnik i ekspert za digitalni marketing, a njegov post na Search Engine Land-u je ponudio odlične savete koji nam govore na šta bi tačno trebalo da se fokusiramo pri gradnji najboljih linkova, koji uz to ne iritiraju Google senzore i cenzore.

 1. Objavljujte gostujuće postove na drugim blogovima

Gostujući blog postovi su tehnika koja je često bila zloupotrebljavana od strane SEO muljatora, ali to ne znači da je ovo potpuno prevaziđeno sredstvo za pribavljanje linkova ka vašem sajtu. To samo znači da oni stvarno spamujući gostujući postovi koji ne dodaju nikakvu vrednost, ili su irelevantni za sadržaj i sam izvor, ne mogu biti korisni za stvarno efikasnu SEO.

Donošenje vrednosti publici sajta kroz vaše gostujuće postove bi trebalo da bude prvo na vašoj listi prioriteta, a kao nagradu dobijate link ili dva. Zaboravite na viralne fore, i Google će vam možda doneti baš ono što vam treba: linkove i ništa drugo.

 1. Kreirajte infografike

Patel primećuje da, iako kreiranje infografika za privlačenje linkova nije više toliko efektno kao što je bilo pre par godina, ono još uvek dobro radi posao. To ima smisla – ljudi vole kada im je sadržaj isporučen na brži, vizualniji, način.

Ako nemate sredstva u budžetu predviđena za plaćanje nekoga ko bi kreirao infografike za vas, onda imate Canva, sjajan besplatan alat pomoću koga to možete i sami da uradite.

 1. Počnite da ozbiljno shvatate promociju na društvenim mrežama

Što više šerova na društvenim mrežama ima neki sadržaj, to će veći biti broj povratnih linkova sa različitih domena. Društveni linkovi koje dobijate od šerovanja se nažalost ne računaju, ali što se više nešto šeruje to je veća šansa da će više ljudi to da vidi i da ga linkuje.

 1. Obratite se relevantnim ljudima sa pitanjem za link

Iako ovo možda deluje kao neka od pomenutih SEO vradžbina, u stvari i nije ako se obratite vlasnicima sajtova i blogerima koji iskreno žele da znaju za vaš sajt i sadržaj koji kreirate. To može da bude vredno i za njihovu publiku. Ako pomenete neku osobu ili biznis u svom sadržaju, možete da ih obavestite o tome, što opet za rezultat može da ima linkovanje ka vašem sajtu. Isto važi za citiranje nečijeg rada ili ideje.

 1. Radite na usavršavanju i širenju vašeg sopstvenog brenda

Uzgajanje sopstvenog brenda svakako nije najbrži način za sticanje linkova, ali se isplati na duge staze. Nije tajna da ljudi koji nekome veruju i poštuju ga, prirodno žele da to promovišu ida dodaju link ka njegovom sadržaju.

Poverenje i poštovanje možete da steknete iskrenom zainteresovanošću da pomognete ljudima i pokazivanjem toga na vama dostupan način: kreiranjem sjajnog sadržaja, deljenjem sopstvenih previranja i nesavršenosti itd.

Zaključak:

Linkovi svakako nisu ono što su nekada bili, čak i u poređenju sa situacijom od pre samo par godina. Generalno, ako pribavljanje brojnih linkova stavite ispred obezebeđivanja realne vrednosti, postoji velika verovatnoća da će to Google protumačiti kao loš link i da će vas zbog toga kazniti. Čak iako izbegnete tu kaznu na prvu loptu, Google algoritam je u procesu stalne evolucije i konstantno prepoznaje nove SEO manipulativne fore, sa sve većim uspehom. Pa vi vidite da li vam se to isplati.