Web dizajn ide ruku pod ruku sa razvojem. I dok je dizajn manja komponenta ovog dvojca, tehnologija koja stoji iza svega je ta koja diktira ritam napretka. Zato je ključno za web dizajnere da ostanu na vrhu najnovijih dostignuća u cilju zadržavanja čeone pozicije u svojoj branši.

Iako je nemoguće predvideti pojavu svakog trenda, postoji nekoliko predvodnika u tom čoporu koji će verovatno pripremiti teren za sledeću generaciju web developmenta, a samim tim i dizajna. Upoznavanje sa njima je ključno za opstanak na vrhu.

Nakon bezbrojnih sati analiza (i cisterni popijene kafe) pojavila se lista onoga što bi u bliskoj budućnosti moglo da bude narelevantnije od nadolazećih trendova. Spisak nikako nije definitivan, ali predstavlja sasvim dobro mesto za početak vašeg ličnog istraživanja.

 

1.Mašine sposobne da uče

 

izrada-web-sajtova-7trendova2

 

Hajde da rasturimo ovu temu uz prasak.

Sposobnost mašina da uče je tema koja bi mogla da zauzme prostor knjige, a ne običnog teksta. Ono što je verovatno svima razumljivo (iz našeg relativno laičkog ugla) je da se tu radi o automatizovanoj analizi podataka i građenju modela na osnovu toga. Zamislite tek operjali Skynet, upravo izašao iz kolevke, kako spoznaje svet koristeći algoritme.

Ovaj hipotetički Skynet neće započeti Armagedon uskoro, ako ništa ono zbog toga što smo još uvek na nivou gde su primene ove tehnologije ograničene na pojedine oblasti znanja. Uzmimo recimo za primer Google automobile koji mogu da sami sobom upravljaju. Odlično je to kako oni uspevaju da se samoobrazuju za dati zadatak, ali da li mogu da ukapiraju kako da vam skuvaju kafu? O tome govorimo, mada Google-u ostaju pohvale za trud.

Kompanije danas moraju da se bore sa enormnom količinom podataka na dnevnom nivou (da li ste čuli za Big Data ?), što aplikacije koje mogu da samostalno uče kako da se izbore sa ovim problemom čini neverovatno privlačnim rešenjem primenjivim na svim poljima.

Kada se radi o dizajnu ove informacije mogu da budu iskorišćenje za razlučivanje onoga na šta mušterije bolje reaguju. Advertajzing kompanije se dugo vremena bave ovim, i trenutno verovatno bolje od nas samih poznaju naše navike, zahvaljujući informacijama sakupljenim sa svih naših izleta po webu. U bliskoj budućnosti ćete vi i vaši prijatelji viđati mnogo različitih dizajna dok istovremeno pristupate istoj web stranici, budući da će timovi dizajnera razvijati nešto jedinstveno za svaku potencijalnu „metu”.

Više o ovome imate na sledećim linkovima:

Intro to Machine Learning (Pattern Recognition for Fun and Profit)

What is machine learning?

A Tour of Machine Learning Algorithms

 

2.Uređaji za poneti

 

izrada-web-sajtova-7trendova3

 

Google Glass možda nije uspeo da prigrabi pažnju publike, ali nosivi gedžeti ne odlaze u istoriju. Očekivana vrednost ovog tržišta u 2020. iznosi 31,27 milijardi dolara, a nove sprave se svakodnevno pojavljuju.

Postoji monoštvo uređaja koji se nose na ručnom zglobu (Jawbones, Moov Nows, Fitbits, Apple watches, MyZones, MicrosoftBands, Pebbles, Misfits…). Takođe postoji i uzbudljivo polje nosivih uređaja za virtuelnu realnost, kao što su Occulus Rift, Sony Playstation VR, Samsung Gear VR, Microsoft HoloLens i Razer OSVR. Dok ste čitali ovu listu verovatno je bar pet novih uređaja pokušalo da započne svoj razvoj ili plasman na Kickstarter-u.

Drugim rečima, nećete pogrešiti ako poverujete u budućnost ovih uređaja. Sa dizajnerske tačke gledišta, ovo donosi nove uzbudljive izazove: nove interfejse za rad, doslednost u stilu na različitim platformama, budući da se većina nosivih uređaja iz raznih razloga povezuje sa smartfonima ili kompjuterima.

Pametni satovi obezbeđuju jedinstveni izazov za dizajnere, usled faktora sopstvene minimalne forme ( a mislili ste da je izazov dizajnirati nešto u rezoluciji 480×272), dok uređaji za virtuelnu stvarnost zahtevaju menije koji su laki za navigaciju, bilo pomoću praćenja pogledom bilo pomoću dodatnih stvari kao što su rukavice.

Nesumnjivo je da će nam godine koje dolaze doneti pregršt tehnoloških noviteta u ovoj oblasti, što će direktno uticati na razvoj dizajn koncepata.

Dodatne informacije potražite ovde:

Wearable Technology Database

Wearable Technologies

3.Nastavak rasta popularnosti za video

 

izrada-web-sajtova-7trendova4

 

U mlađim danima interneta imalo je smisla dodati onoliko fotografija koliko neće usporiti load-ovanje, i jednostavno ih sprovesti kroz tekst. Međutim sa svetskom prosečnom brzinom od 5Mbps (što je naravno osporavana vrednost), kao i sa vrednostima od 10 do 20 Mbps u razvijenom svetu, dizajneri više ne moraju toliko da se uzdržavaju kada biraju sredstva koja će njihov sajt učiniti atraktivnijim.

Ne postoji format koji je više od videa imao koristi od ubrzanja interneta. Video pozadine su sada relativno česte, kao i uvodni video klipovi koji nas upoznaju sa uslugama i proizvodima, da ne zaboravimo i na video tutorijale.

Dizajneri su već prihvatili ovaj trend, uključujući integraciju videa u sve faze procesa dizajna, a budućnost će samo doneti povećanje upotrebe videa.

Evo nekih linkova sa dodatnim informacijama:

The Future of Video In Web Design

Best Examples of Video in Web Design

16 superb websites with video background

 

4.Pojednostavljenje razvoja mobilnih aplikacija

 

izrada-web-sajtova-7trendova5

 

Mobilne platforme čine gigantske korake u smislu osvajanja procenata ukupnog vremena upotrebe neta (trenutni odnos je takav da preko 50% pristupa netu dolazi sa mobilnih uređaja). Samo Apple je tokom 2014. inkasirao 75 milijardi od aplikacija, a rezultat svih platformi zajedno će tokom naredne godine dostići 268 milijardi.

Naoružan ovom informacijom developer sa preduzetničkim duhom može samo da donese jednostavan zaključak: „Moram da postanem deo ove akcije.“

Kao što svi znamo nisu sve aplikacije jednako napravljene. Tokom proteklih par godina pojavilo se dosta novih alata koji olakšavaju razvoj aplikacija, i dok većina njih preteruje u hvaljenju sopstvenih sposobnosti, postoji i nekoliko onih koji se izdvajaju.

Bez obzira na kvalitet samog alata, od dizajnera se očekuje da mogu da rade na različitim platformama, što znači da bi upoznavanje sa onim popularnijim moglo da bude isplativo i da proširi listu vaših potencijalnih klijenata.

Pročitajte još o ovome na:

10 Excellent Platforms for Building Mobile Apps

The Future of Mobile App Development

 

5.Uspon alata za saradnju namenjenih dizajnerima

 

izrada-web-sajtova-7trendova6

 

Pitajte svog dedu kako je dizajnirao sajtove kao deo tima u njegovo vreme, i verovatno ćete da čujete dramatičnu priču o slanju skica i protoptipa poštom kroz snežne smetove, i o višenedeljnom čekanju na odgovor od vođe tima.

Na sreću sve je ovo deo prošlosti. U stvari danas je dizajnerski posao prilično cool, kada razmotrimo sve dostupne alate koji vam život čine lakšim a saradnju na projektima glatkom i bez prepreka.

Za početnike su tu Trello i Slack, koji (iako nisu namenjeni isključivo dizajnerima) olakšavaju život svim učesnicima u projektu zahvaljujući sposobnosti da prate vaš napredak, šerovanju mock-up-ova, ostajanju u kontaktu sve vreme i kategorizovanju svih vaših šerovanih poseda.

Ukoliko tragate za jednostavnim i bezbolnim načinom za šerovanje projekata u privatnosti tu je Flatsi.es, dok Red Pen daje priliku vašim kolegama i klijentima da vam daju povratnu informaciju o vašem dizajnu, i to u realnom vremenu uz sačuvane prethodne verzije. Invision vam omogućava da transformišete vaš dizajn u polu-radne prototipe. Cage i Concept Inbox dozvoljavaju timovima šerovanje fajlova, upravljanje projektima, odobravanje urađenog, upravljanje kontrolom verzija i obezbeđuju beleženje napomena. Conceptboard obezbeđuje online prazne table, uz chat funkciju, omogućavajući timu da brže stigne do rešenja.

Ako postoji određeni zadatak koji mora da bude urađen, postoji i velika šansa da postoji dostupna aplikacija pomoću koje će vaš tim efikasno da stigne do cilja, nudeći vam i dodatne alate za koje ste smatrali da vam nisu neophodni. U stvari, sa toliko alata dostupnih dizajnerima, održavanje efikasnog radnog toka u okviru tima postaje posledica uravnotežene upotrebe alata za saradnju bez ometanja kreativnog procesa.

Više o ovome čitajte na:

The 20 best tools for online collaboration

10+ Collaboration Tools for Designers and Developers

Top 10 Online Collaboration Tools for Web Design Agencies

 

6.Umnožavanje uređaja koji reaguju na dodir

 

izrada-web-sajtova-7trendova7

 

Ovo je prilično jasno. Već smo shvatili da mobilno tržište ne pokazuje znake da će da uspori rast u skorijoj budućnosti, a uređaji osetljivi na dodir su još uvek dominantno mobilni. Međutim tač skrinovi polako ulaze na teren desktop uređaja, a ova kombinacija će verovatno postati sveprisutna u nadolazećem periodu.

Dizajneri su se već privikli na responsivnost, ali koje nove mogućnosti sa dizajnerske tačke gledišta nude veće forme tačskrinova? Još uvek smo udaljeni od naučnofantastičnih verzija tačskrinova ugrađenih u svaki elektronski uređaj (naročito zbog cene koja je veća od samih uređaja na koje bi bili nakačeni), ali sa druge strane pre samo jedne decenije skoro niko nije posedovao uređaj osetljiv na dodir.

Dodatne informacije potražite ovde:

The Rise Of The Touchscreen Confirmed By Hardware Makers

Finger-Friendly Design: Ideal Mobile Touchscreen Target Sizes

Touch Screen Usability Best Practices When Designing Automation User Interfaces

 

7.Večiti porast složenosti UI animacija

 

izrada-web-sajtova-7trendova8

 

Kada se radi o animacijama u UI dizajnu, svakako ne želite da zaskočite korisnike slikama koje kao da su ispale iz PowerPoint prezentacije. U stvari, danas među dizajnerima vlada saglasnost oko toga da animacije valja koristiti štedljivo, da bi korisnicima unapredili iskustvo i obezbedili naznake kako da interaguju sa interfejsom.

Danas postoje beskrajne kolekcije kompleksnih animacija deljenih među dizajnerima na sajtovima kao što su CodePen.io, dok svakodnevno iskaču i stvari u okviru new JavaScript libraries. Dizajneri moraju da budu sposobni da razdvoje bespotrebnu složenost od zapravo korisnih stvari, i da pronađu najbolji način da integrišu ove animacije u svoj dizajn, maksimizirajući na taj način pozitivno korisničko iskustvo.

Ako želite da znate više o ovome posetite:

An Introduction to Animation in Web Design

UI Animation and UX: A Not-So-Secret Friendship

CSS Animation Trends in Web Design

Illustrated and Animated Best Practice in Web Design

 

Zaključak:

Nije lako dizajnerima, pogotovo onima koji se bave web dizajnom. Ne samo da moraju da imaju odličan ukus, već moraju da nauče kako se koristi veliki broj alata, i povrh svega moraju da drže korak sa trendovima u web devolpment-u.

Srećom, web developeri i dizajneri stoje rame uz rame u rovovima, a količina izvora dostupnih za održavanje njihovih veština u vrhunskoj formi je bez premca.

Nakon upoznavanja sa ovom listom trendova preporučujemo da proverite i dodatne izvore informacija koje smo pomenuli. Kada se naoružate ovakvim znajem nijedan projekat vas neće uhvatiti spuštenog garda u skorije vreme.