Mnogo kompanija koristi Instagram kao način za unapređenje poslovanja, povezivanje sa korisnicima i auditorijumom bez uvida u to kako sadržaj ima uticaja na auditorijum. Međutim sada, upotrebom nekih dodataka, će kompanije biti u stanju da sagledaju malo dublje od lajkova i komentara.

Prošlog meseca je Instagram zvanično najavio pokretanje svojih alata za poslovne korisnike, uključujući i nove poslovne profile, analitiku i mogućnost stvaranja oglasnih poruka u okviru aplikacije.

Ova kompanja koja je u vlasništvu Facebooka je radila sa nekoliko stotina poslovnih korisnika, da bi razumela šta je potrebno da se uradi da bi se poboljšalo Instagramovo korisničko iskustvo, a ključni cilj svakog poslovnog korisnika bude ispunjen – pronaći i animirati kupce.

Ono što je najvažnije, oni su oktrili da svi poslovni korisnici žele mogućnost da budu izdvojeni na Instagramu. Takođe, poslovnim korisnicima je potrebniji detaljniji uvid u statistiku koja je vezana za njihove performanse. Tokom istraživanja je jedan trgovac u Austinu objasnio da je analitika ogromna i da je jako teško primenljiva u marketingu. Treće – poslovni korisnici žele doći do većeg broja klijenata. Imajući sve ovo u vidu, Instagram je razvio niz poslovnih alata, koje ćemo podeliti sa vama.

 

Poslovni profili

Radi se o besplatnoj opciji za naloge koji žele da budu vidljivi kao poslovni nalozi na Instagramu. Kao što smo već primetili, brendovi sa poslovnim profilom mogu da biraju kako žele da njihovi korisnici stupe u kontakt sa njima, pozivom, porukom, emailom ili klikom na kontakt dugme.

Poslovni profili će biti otvoreni za one koji već imaju stranice na Facebooku. Instagramov šef odeljenja za Globalno poslovanje i razvoj brenda James Quarles je dao objašnjenje za ove odluke Tech Crunchu “Radeći ovo, dobijamo kredibilitet za plaćanje, kao i naglašavanje nekih informacija kao što su adresa, broj telefona i sajt”.

Kontakt dugme će se pojaviti na Following dugmetu u informacijama o profilu. Nakon klika na dugme, korisnici će imati opciju da stupe u kontakt sa kompanijom ili dobiju instrukcije o njihovoj lokaciji.

 

izrada-web-sajta-instagram-tools2

 

“Location” tag će biti prikazan ispod linka za web sajt na poslovnoj stranici i kada korisnik dodirne tu opciju, prikazaće mu se mapa lokacije, koja će korisnicima dati instrukcije o lokaciji.

 

 

izrada-web-sajta-instagram-tools3

 

Insights

Instagram Insights daju kompanijama adekvatnu informaciju o tome ko su njihovi pratioci i koje poruke angažuju te pratioce više od drugih u okviru mobilne aplikacije. Ukoliko želite da saznate više o ponašanju, demografiji, svoje publike, Instagram veruje da uz pomoć ovog alata možete kreirati relevantniji sadržaj koji će više angažovati korisnike.

Insights će prikazati parametre kao što su top postovi, utisci, imperesije i angažovanje korisnika, kao i više podataka o pratiocima kao što su pol, godine, lokacija. Na donjoj slici ćemo pokazati primer kako je Insights prikazan na IOSu.

 

 

izrada-web-sajta-instagram-tools4

 

 

Poslovni korisnici Instagrama će biti u mogućnosti da identifikuju lokaciju pratioca, do te mere da mogu saznati grad u kome žive. Ovo je značajno za marketare, pogotovo kada je neophodno shvatiti vreme u koje je najbolje postovati sadržaj da bi što više korisnika videlo post. Insights će vam takođe pokazati vremenski interval kada vaši pratioci najviše koriste Instagram.

 

 

izrada-web-sajta-instagram-tools5

 

 

Na ovaj način možete takođe da vidite najpopularnije postove sortirane prema utiscima korisnika, prikazane u nedeljnom ili mesečnom vremenskom intervalu. Ovo će pomoći poslovnim korisnicima da unapređuju svoje postove, rade na angažovanju korisnika, na osnovu toga koji post je imao najbolji prolaz, najviše lajkova i najpozitivnije komentare.

Da bi ste pokrenuli ovaj dodatak, potrebno je da odaberete post koji ste već postovali na Instagram i dodate CTA (call to action) dugme, kojim ćete ohrabriti korisnike da kliknu na to dugme. Možete odabrati i ciljnu grupu i dozvoliti Instagramu da vam predloži ciljnu grupu. Nakon ovoga, vaš post će biti promovisan kao dodatak, na vremenski period koji vi želite.

 

 

izrada-web-sajta-instagram-tools6

 

New Ads je funkcionalnost koja je dizajnirana da omogući kompanijama da kreiraju addove u samo nekoliko klikova. Govoreći za AdWeek, Jim Squares direktor tržišnih operacija u kompaniji Instagram je rekao “Način na koji mi vidimo ovo je da omogućimo mnogim preduzećima platformu koja će biti nova za reklamiranje i koja će biti jasan i lak način da otpočnete reklamiranje i oglašavanje na ovoj platformi”.

Prednost ovog alata je ta što, kompanije koristeći alate kao što su Facebook Ads Manager ili Power Editor, nemaju mogućnost definisanja ciljnih grupa i opcije da definišu bilo šta. Iako, kako navodi Tech Crunch, oglašavači će imati tu mogućnost da, na osnovu podataka iz profila Facebook korisnika kao što su pol, godine, lokacija, odaberu i sačuvaju ciljnu grupu vaših korisnika.

 

Zaključak

Instagramovi poslovni alati su samo jedan od novih načina, za koji se Instagram nada da će povećati broj poslovnih korisnika. Poslovni profili, Insights predstavljaju mogućnost da se prmovišu postovi, koji će biti postovani u Americi, Australiji i na Novom Zelandu, dok će u narednih nekoliko meseci biti dostupni i u ostalim zemljama.