Zamislite da se nalazite u vašoj omiljenoj radnji. Očekujete da vaša poseta prodavnici bude kvalitetna i da sa što manje utrošenog vremena pronađete proizvode koji vas zanimaju. Zaposleni koji rade sa korisnicima ne rade svoj posao kako treba, igraju igrice na telefonu, a na podu možete videti kutije sa nerazvrstanim proizvodima.

Prvi, drugi i hiljaditi utisak su bitni. Slična situacija je i sa komercijalnim sajtovima.

Cilj posedovanja internet prodavnice je da na vaš sajt privučete što više korisnika i da te korisnike pretvorite u kupce. U nastavku teksta ćemo vam dati nekoliko saveta za poboljšanje korisničkog iskustva u slučaju internet prodavnice.

Glavni razlog zašto kupci odlaze u prodavnice je zbog mogućnosti da se vidi i opipa proizvod koji žele da kupe i to je najveći minus prilikom kupovine preko interneta.

Jako je bitno da je internet prodavnica napravljena na kvalitetnoj platformi, ali uz adekvatno implementirane UX elemente, kompletna internet prodavnica može ostaviti jak utisak na korisnike i učiniti im kupovinu preko interneta komotnijom.

Jedna od najbitnijih stvari je izbegavati prevelike opise, previše informacija i dugačke tekstove. U nastavku teksta ćemo vam navesti najbitnije elemente korisničkog iskustva.

 

 

Prvi Utisak

 

ux-elementi2

 

 

Prvi utisak je važan kod internet prodavnica, jer je korisniku laku da klikne na X i pronađe alternativnu prodavnicu koja prodaje iste artikle. Početnoj stranici na sajtu je uvek potreban fokus. Na primer, Patagonia se oslanja na inspirišuće priče i video materijal koji reprezentuje tip ljudi koji su potencijalni korisnici Patagonije.

Na početnoj stranici je bitno naglasiti na koji način je vaša kompanija različita u odnosu na stotine ostalih. Kombinacijom jednostavnosti i CTA (call to action) elemenata možete popraviti prvi utisak korisnika.

 

 

Skup filtrirajućih elemenata koji služe za selekciju proizvoda

 

 

ux-elementi3

 

Najpoznatije internet prodavnice nude skup različitih elemenata u cilju održavanja pažnje korisnika. Na primer, mogu sadržati tabelu sa najprodavanijim muškim majicama i mogu vam ponuditi proizvode koji su bazirani na prethodnom korisničkom iskustvu.

Cilj je omogućiti korisniku da filtira i upoređuje navedene proizvode. Zašto? Zato što su galerije i kolekcije proizvoda samo puki predlozi. Kada korisnik odluči da želi da pregleda galeriju vaših proizvoda, omogućite mu mogućnost i da ih filtrira.

 

Sistem za vraćanje korisnika

 

 

ux-elementi4

 

 

Prosešni rejting napuštanja stranice sa korpom za kupovinu (shopping cart page) iznosi 68.63%. Ovo je visok rejting, koji pokazuje da se najuspešnije kompanije ne oslanjaju na korisnike koji posećuju sajt prvi put. Korisnike treba pridobiti pre nego što počnu uopšte da kupuju preko vaše internet prodavnice, tako da je neophodno kreirati sistem koji će vaše korisnike “naterati” da se ponovo vrate na sajt.

Neke od taktika će uključiti:

  • E mail marketing
  • Poene uz svaki račun
  • Nove ponude
  • Promocija preko društvenih mreža
  • Nagradne igre
  • Vremenski ograničene rasprodaje
  • Besplatnu dostavu za određenu količinu proizvoda

 

 

 

Pokazivanje kredibiliteta i korisničkog zadovoljstva

Da li vaša stranica sadrži svedočenja zadovoljnih korisnika? Ukoliko ne sadrži, kako mislite da izgradite kredibilitet kod korisnika?

Da li proizvodi sadrže ocene korisnika i komentare? Ukoliko ne, kako će korisnici videti koji proizvodi su najbolji?

 

 

Korisnički servis ne može nikad biti greška

Prvi utisak je dobar, ali uskoro će se stvoriti novi izazov kada korisnici krenu sa postavljanjem pitanja. U ovom slučaju lepo je ponuditi korisnicima servis koji će odgovarati na njihova pitanja.

Kompanije su sklone ostavljanju linkova ka korisničkom servisu u footer ili sa strane. Ovo je pogrešno, jer korisnik nema vremena da skroluje po celom sajtu. Postavite chat prozorčiće na zgodna mesta, a opcije i linkove u navigacioni meni ili bilo gde, osim u footer.

 

Brz checkout proces

 

 

ux-elementi5

 

 

Jako je bitno obezbediti brz checkout proces i to treba biti jedan od najvećih prioriteta. Za to je potreban dobar hosting i ecommerce platforma sa adekvatnim redirekcijama i skladištenjem podataka koji imaju cilj ubrzanje sajta.

Nakon toga testiranje sa korisnicima je idealan način za proveru funkcionisanja checkout procesa. Idealna situacija bi bila checkout sa što manje klikova, tako da bi trebalo to da bude cilj. Ukoliko su drugi elementi uključeni kao što su različiti tipovi naloga, koje imaju za cilj povećan broj kupovina preko sajta.

 

 

Korisničko iskustvo nakon izvršene kupovine

Ovaj deo je bitan jer služi da, nakon izršenja kupovine, obezbedi vraćanje korisnika na sajt i nakon kupovine. Mnogo je bitno korisničko iskustvo nakon izvršene kupovine. Na primer – da li na konfirmacionoj stranici postoji link ka korisničkom servisu? Da li postoji modul za vraćanje proizvoda ili zamenu? Da li se može modifikovati porudžbina pre izršene dostave?

Uglavnom se zaboravlja ovaj deo i kompanije uglavnom zapostavljaju korisničko iskustvo nakon izvršene kupovine.

 

 

Čiste i lepe slike koje se brzo učitavaju

 

 

ux-elementi6

 

 

Nije bitno koliko banalno vaši proizvodi mogu izgledati. Ukoliko prodajete sveske ili hemijske olovke, korisnici će želeti da vide slike proizvoda. Da li su vaše slike panoramične ili su u krupnom planu, koristite slike visoke rezolucije koji će što vernije opisivati proizvod i približiti ga korisniku.

 

Zaključak

Od upečatljibog prvog utiska, preko lepih slika, najbitniji delovi UXa za ecommerce sajtove su ponekad kompleksni, a ponekad laki. Preporučujemo vam da uvek birate jednu, eventualno dve UX promene na vašoj online prodavnici, jer na taj način možete videti da li je bila efektna.