Kupci koji kupuju preko interneta mogu uživati u povoljnim cenama, asortimanu proizvoda i generalno dobrim korisničkim iskustvom. Veći deo internet prodavnica je dobro urađen i osnovne stvari su odrađene kako treba i kao rezultat toga, oko 70% Amerikanac danas pribegava kupovini preko interneta.

Uz takvu impresivnu statistiku, pitanje koje se postavlja je kako tek postavljena e-prodavnica gradi svoje ime i tradiciju? Snižavanje cena, akcije, popusti predstavljaju zajedničku strategiju, tako da ukoliko niste jako inovativni, nećete biti prepoznatljivi. Kako napraviti ime u tim okolnostima?

Na preplavljenom tržištu, bitno je izgraditi povoljno korisničko iskustvo. U većini slučajeva, kontakt sa korisnicima na topao i neposredan način može napraviti razliku.

Danas ćemo pisati o komunikaciji sa korisnicima putem maila zahvalnosti (Thank you email).

 

Zašto je slanje ovakve pošte korisno?

Bitno je pokayati yahvalnost u životu i sama zahvalnost igra jako bitnu ulogu u međuljudskim odnosima. Ništa nije drugačije ni u poslovnom svetu, pokazivanjem zahvalnosti možete izgraditi pozitivan imidž.

Glavna prednost pošte zahvalnosti je što korisniku pokazuje da sa druge monitora stoji stvarna osoba koja komunicira sa korisnicima. Ta pošta razlikuje vas, od bezličnog korporativnog sveta. Predlažemo da uz poštu zahvalnosti stavite sliku vas i vašeg tima.

Pre nego što pređemo na suštinu današnjeg teksta, navešćemo vam nekoliko razloga zašto je slanej ovakve pošte efektno:

  • Auditorijum je skoncentrisan na upotrebu tehnologije
  • Slanjem pošte zahvalnosti omogućavate da vaša usluga i proizvodi “govore umesto vas”
  • Ovakva pošta udvostručuje angažovanje korisnika
  • Postojeći korisnici će se, nakon pozitivnog iskustva, ponovo odlučiti za kupovinu sa vašeg sajta.

Kao što možemo da vidimo “hvala”, vam može otvoriti gvozdena vrata.

U nastavku teksta ćemo vam dati par saveta kako da poštom zahvalnosti izvučete maksimalan efekat. Daćemo vam savete o tome koliko često i u kojim situacijama je neophodno slati ovakvu poštu i šta je potrebno uključiti u nju. Ovaj članak je prvenstveno namenjen vlasnicima e-prodavnica, ali može koristiti i blogerima i vlasnicima sajtova drugog tipa.

 

Kada slati poštu zahvalnosti?

Što se tiče pošte zahvalnosti, ona se može jednokratno slati u više situacija. Evo nekoliko ideja:

 

1.Nakon subscribe-ovanja

Ne morate čekati da neko izvrši kupovinu da bi ste mu rekli hvala. Nekad nije loše “kovati gvožđe dok je vruće”, tako što ćete im poslati poštu odmah nakon njihovog iskazanog interesovanja za vaše proizvode i usluge.

U početku je neophodno impresionirati korisnike. Još uvek nisu stigli ni da vide vaše proizvode i usluge, tako da ukoliko stupite u kontakt sa njima na prvu loptu, možete pridobiti zadovoljnog korisnika.

Uprkos tome, jako je bitno biti neposredan. U ovakvim situacijama, kada korisnik još ništa nije kupio, treba mu zahvaliti na interesovanju i staviti do znanja da ste mu na raspolaganju za sva njegova pitanja.

Vaš cilj je da prodate proizvod, ali da ne budete isuviše navalentni – najveća greška je biti napadan u ubeđivanju potencijalnog kupca, da kupi vaš proizvod. Potrebno je izbalansirati tehnike prodaje, a da pritom ne izgledate očajno.

Dobra ideja je da korisnika upoznate sa vašim poslovanjem. Korisnik je pokazao interesovanje – informišite ga o tome kako ste počeli sa radom, sa vašim ciljevima, vrednostima, sa karakteristikama vaših proizvoda. Korisnikovo poverenje možete i pridobiti nuđenjem pogodnosti, promo kodova, popusta, vaučera i slično.

 

2.Nakon izvršene kupovine

Nakon izvršene kupovine korisnici će pročitati konfirmacioni mail, da bi se uverili da je plaćanje izvršeno korektno i da je narudžbina prosleđena. To znači da će ta pošta biti čitana i prema istraživanjima ovakav tip pošte podstiče angažovanje korisnika bar 4 puta.

Ukoliko ovakvu poštu tretirate na administrativan način, propustićete priliku. Imate zagarantovane preglede, tako da probajte da integrišete zahvalnost u ovakvu poštu. To može ostaviti jak utisak, može učvrstiti korisnikovu odluku za kupovinu. Sve ovo može ostaviti lep utisak o vašem brendu.

Ipak – jedno malo upozorenje. Pažljivo obradite vašu prodajnu strategiju. Korisnik je tek potrošio odreženu svotu novca – nemojte ga ohrabrivati da odmah to učini opet. Korisnik će se osećati da je pod pritiskom, vi ćete izgledati pohlepno u očima korisnika i vaš imidž će opasti. U redu je pokloniti korisniku vaučer od 5$, ali podsticati njegovu dalju kupovinu je velika greška u ovoj situaciji.

 

3.Nekoliko dana nakon isporuke

Jedna od najboljih prilika za zahvaljivanje korisniku je nekoliko dana nakon prijema porudžbine. Kao i uvek, kada kažete nekom “hvala”, jako je važno biti iskren.

Ovakva pošta treba da zahvali korisniku za izvršenu kupovinu i poželeti im da uživa u njihovim proizvodima. Sada, kada korisnik koristi vaš proizvod, malo je izmenjena strategija. Možete ponuditi tehničku podršku, dati nekoliko saveta kako koristiti proizvod. U ovakvim situacijama, kada je korisnik ushićen zbog posedovanja novog proizvoda, ukoliko pristupite ispravno, stavite do znanja korisniku da ste tu za sve instrukcije i pitanja, velika je verovatnoća da će se korisnik, pod pozitivnim utiskom, odlučiti da ponovo posluje sa vama.

 

4.Obeležavanje bitnih datuma

Online kupci vole da se osete vrednim i uvaženim, za novac koji troše. Upravo zbog toga je crni petak (Black Friday) bitan za kupce. Ipak na taj datum je rasprodaja dostupna svima. Međutim, ukoliko dodate akcenat na promociju, verovatno ćete dobiti povratnu informaciju u vidu zadovoljstva kupaca.

Jedan od načina je da korisniku pošaljete poštu zahvalnosti promotivnog tipa. Pošaljite korisniku vaučer koji je dostupan samo njemu zahvaljujući prethodnoj kupovini. Taj gest će učiniti korisnika bitnim i samim tim zadovoljnim.

Možete poslati sličnu poštu kada je neki praznik ili korisnikom rođendan. Samo vodite računa da ne preterate i postanete predvidivi.

 

5.Približavanje isteka roka trajanja proizvoda

Ukoliko prodajete bilo kakav proizvod, morate imati u vidu da svi oni imaju rok trajanja ili da postoji period kada će njihov kvalitet opasti. Slanjem pošte u trenutku kada se približava istek roka trajanja, će edukovati korisnika i podstaknuti ga da ponovi kupovinu.

Na primer, prodajete kafu – morate imati u vidu vremenski period kada će kafa izgubiti na kvalitetu, koncentraciji kofeina. Malo je drugačije kod prodaje recimo tehničke robe, računara, međutim ukoliko znate da će vaš proizvod posle 3-5 godina biti neophodno zameniti, onda je važno da kreirate ovakvu strategiju u pravo vreme.

Zašto je ovakva pošta efektna? Zato što možete profitirati ako budete u pravo vreme na pravom mestu i slanjem ovakve pošte pokazujete brigu za korisnika. Da bi ovakva pošta imala efekta, pokušajte da nagradite korisnikovu lojalnost, davanjem nekog popusta, vaučera ili neke druge pogodnosti.

 

6.Proslava nekih dostignuća

Poslednja strategija se bazira da sa korisnicima proslavite neka vaša bitna dostignuća. Recimo prikupili ste 10000 pratilaca na društvenim mrežama ili godišnjicu postojanja – idealna prilika da zahvalite korisnicima, jer da nije njih ne bi bilo ni tih dostiugnuća.

Slanje ovakve pošte nije striktno definisano, možete slati u proizvoljnim trenucima, samo je bitno ne preterivati sa njima. Jednostavno, zahvalite korisnicima za podršku, recite im da oni znače vama i vašem timu i nagradite ih za lojalnost. Ovakva pošta možda neće uvek dati željene rezultate, ali je lepo imati je u svom arsenalu.

 

Zaključak

Cilj današnjeg teksta je da vam da neku ideju, kako da šaljete poštu zahvalnosti i kako da poboljšate odnos sa korisnicima. Ukoliko ih budete koristili pametno, moćićete da dodjete do novih korisnika i ono što je možda još teže – zadržite postojeće.

Kao i sa svakom marketinško – prodajnom strategijom, bitno je da se ona unapređuje, optimizuje, prilagođava. Dok ne znate da će sigurno doneti rezultate, testirajte. Zapamtite – nekad će najmanji gest, ostaviti najveći utisak na korisnika i popraviti vaš imidž.