pay someone to do my homework onlineDosao je trenutak kada morate svoj dizajn da podelite sa klijentom.  Imate li tremu?

Jedan vrhunski web dizajner često kaže da treba da pustimo dizajn da govori sam za sebe. Dobar dizajn se prepoznaje sa jednog kilometra.

Ali u praksi je to daleko od istine. Sposobnost da umete lepo da obrazložite svoj rad je neophodna u web dizajnu. Na početku je obično teško pronaći prave reči, teško je prepoznati trenutak kada treba prestati sa pričom, ali nemojte brinuti, ta veština će doći vremenom.

Najosnovniji deo dizajna su fontovi, boje i slike. Ali najbitniji deo dizajna je rešavanje problema u realnom svetu. Svako na prezentaciji ima svoje mišljenje, prioritete, predloge. Iskusan dizajner će znati da uvaži ta mišljenja, ali da sprovede svoje rešenje po principu “hajde da radimo na ovome zajedno”

 

Pripremite se

Odvojite vremena da napravite plan kako ćete pridobiti klijenta. Napravite šemu i zapišite beleške, ali nemojte pisati striktno šta ćete reći. Naravno da ćete imati rečenice koje želite reći, ali ukoliko budete zvučali kao da pričate po nekoj knjizi, izgubićete pažnju i poverenje slušaoca. Razmišljajte naglas. Na taj način ćete steći samopouzdanje i bolje organizovati svoj govor. Pozovite prijatelja ili kolegu da vam bude publika.

Kao što smo već rekli, na sastanku ne zavisi sve od vas. Priprema vašeg govora i misli je samo jedan deo sastanka. Prikupite što više informacija o klijentu, napravite spisak pitanja za klijenta. Nemojte se ustručavati da postavite pitanja na prezentaciji. Na primer u samom dizajnu, na blog stranici se u slučaju da klijent periodično postavlja postove, datumi pišu manjim slovima. Pitajte klijenta koliko će često objavljivati blog postove. Na taj način ćete klijentu pokazati da ga uključujete u proces dizajna i da odluke o dizajnu nisu samo vaše, već i klijentove.

 

Nemojte da se zaglibite u detaljima

Vratite se korak unazad i zamislite širu sliku svega. Doneli ste stotinu odluka tokom izrade dizajna, pa je samim tim jako važno odvojiti one koje su bitne i kritične od onih manje bitnih. Ukoliko klinet želi da logotip bude pozicioniran u gornjem levom uglu, neka bude.

 

Zamislite prezentaciju kao jedan talk-show. Nemojte se truditi da svaki detalj na sajtu bude očaravajući, već istaknite one koje su najbitnije samom klijentu i neka akcenat bude na njima. Ukoliko želite da napravite dizajn, kojim ćete učiniti vašeg mrzovoljnog profesora dizajna ponosnim – nemojte, jer je bitno da napravite dizajn koji odgovara klijentovim potrebama u ovom trenutku.

Što bi sve majke rekle – budite uljudni i iskreni

Pronađite ravnotežu između poštovanja klijenta i zavređivanja njihovog poštovanja. Ovo zahteva vežbu i verovatno nekoliko neuspeha do samog dostignuća ove ravnoteže. Klijent plaća vaše mišljenje, nemojte se stiditi da ga iznesete.

 

Ako znate da je nešto pogrešno u startu, bilo da li je u pitanju ciljna grupa ili ograničen budžet ili tehnološka ograničenja, recite to klijentu. Ali ukoliko kažete “Ovo je užasna ideja”, to klijent neće baš najbolje prihvatiti. Navedite razloge, a nikom neće smetati ukoliko predložite alternativno rešenje ili ukoliko budete otvoreni za dalje istraživanje o rešenju, koje bi ste izložili u nekoj od narednih prezentacija.

 

Što pre naučite klijenta gde može doči do problema, to pre možete početi da se bavite drugim stvarima. Nemoguće je pripremiti odgovore na sva pitanja, ali ukoliko klijent napusti prezentaciju sa lošim utiskom, biće teško eliminisati taj utisak u bližoj budućnosti.

 

Slušajte pažljivo

Kada dobijete povratnu informaciju od strane klijenta, obratite pažnju. Vi poznajete dizajn, ali oni poznaju industriju, tržište, ciljne grupe i samu kompaniju bolje nego vi. Naučićete nešto od njih i isporučiti im kvalitetniji dizajn, ukoliko neke stvari sagledate iz njihovog ugla. Zapisujte ono što vam govore, jer te beleške mogu imati veliki značaj u budućim razgovorima.

 

Prihvatite izazov i upustite se u borbu

Kada se vojne snage rasporede na više različitih strana, uglavnom se izgubi bitka. Slično je i sa web dizajnom i programiranjem. Što više raširite svoj fokus, što više različitih stvari budete želeli da pokrijete, manje su šanse da će vaš dizajn uspeti.

Da li postoji deo dizajna koji obavljate sa strašću? Ukoliko postoji radite na njemu, usavršavajte se. Počnite sa jednostavnim objašnjenjem, zatim argumentujte klijentu to objašnjenje istraživanjima, statistikom, člancima. Nažalost, verovatno ćete morati u dizajn da uključite i stvari koje ne volite da radite, ali će svakako klijent misliti da ste kompetentniji za posao.

Razmišljajte na sledeći način. Peter Jarvis je rekao:

Amatere frustriraju klijenti. Profesionalci edukuju klijente