Budimo iskreni, svi web dizajneri i developeri se bave ovim poslom zato što uživaju u kreiranju i stvaranji nečega. Zato što uživaju pronalazeći adekvatna rešenja, stičući nova znanja i generalno kreirajući nešto. Celokupna kreativna industrija funkcioniše na ovaj način, a za kreiranje nečega je potreban alat – za pravljenje kuće su potrebne cigle, a za pravljenje sajtova je potreban text editor i skup JavaScript Frameworkova.

Nema izlaza, ukoliko odlučite da počnete da učite programiranje, morate da odaberete odakle ćete početi. Posle svega, web framework-ovi su kreirani u JavaScriptu i DOM, koji je deo browsera koristi C++ i open GL – apstrakciju mašinskom jeziku – imitacija mašinskog jezika.

Želite da radite na pravom temelju? Šta radi za vas i šta vam vrši posao.

 

Otvaranje očiju

Promene na webu se dešavaju često i brzo. Pretraživači i uređaji napreduju sve vreme, što predstavlja dodatan izazov svim developerima i dizajnerima u poslednjih nekoliko godina. Svake nedelje se pojavljuju nove biblioteke, framework-ovi ili CSS selektori. Svako pokušava da pronađe savršen način za pisanje koda, nove platforme i alate u cilju olakšavanja posla i uštede vremena.

Budimo iskreni, kada pogledamo poslednje frameworkove, sve to deluje kao slagalica u kojoj se slažu delići, bez nekog pomaka napred, samo se nalaze novi načini za lakše rešavanje problema.

Razdvajanje logike poslovanja od prezentacija je postojala od 70ih godina i React je i dalje revolucionaran zato što predstavlja čist način. Radi se o sjajnoj biblioteci, ali je euforija koja se stvara oko tih biblioteka prouzrokovala da većina web programera nisu pokušavali da rade ništa izvan JavaScripta.

Prilikom rada sa frameworkovima, radi se na već postojećem kodu koji je neko drugi pisao. Svaki programer mora više verovati u sebe, a manje u tuđe kodove i rešenja. Svaki framework ima svoj cilj, ali u nekim situacijama se taj cilj neće poklapati sa ciljem vašeg projekta. Loša strana frameworka je ta što vas može sprečiti u rešavanju određenog problema na vaš način. Dobar programer može unapred predvideti loče strane frameworkova i biblioteka i optimizovati ih na svoj način. Savršen framework ne postoji niti će ikada postojati.

Nemojte se zavaravati, bez obzira koji framework želite da koristite od vas zavisi da li će vam kod biti pregledan, čitljiv, organizovan i funkcionalan i nema tog frameworka koji to može učiniti za vas.

 

Odabir tehnologije

Odabir tehnologije, frameworka ili programskog jezika je prvo što morate da odlučite pre samog starta rada na nekom web projektu. Programski jezik koji mora da odaberete je onaj u kome se najbolje snalazite.

Navešćemo primer aplikacije kamere. Ukoliko ste vešti sa Java Scriptom, neće vam lakše da je uradite u Cordovi. Takođe, ukoliko želite da kreirate video igricu, postojaće mnoga rešenja u zavisnosti od vaših ciljeva. Ponekad će vam trebati 2D kanvas, ponekat će vam pomoći three.js. Nekad će Unity biti najbolji za rad na vašem projektu. Nemojte se ograničavati na to što vi znate ili u kojim tehnologijama se dobro snalazite i pogotovo ono što je vama poznato.

Iskusni programeri, kada probaju nešto novo, potrebno je dodati još jednu nedelju projektu, za slučaj da je potrebno dodatno učenje i uhodavanje sa novim tehnologijama i razmišljanje o implementaciji u okviru projekta.

Ne bojte se

Ukoliko sagledate koje su najpoznatije UI biblioteke, primetićete da neke od njih imaju dosta toga zajedničko:

 • Životni ciklus
 • Daje vam mogućnost inicijalizacije ili brisanja komponenti i resursa
 • Mogućnost upotrebe izvršavanja najčešćih zadataka

I ponekad

 • Poboljšati učitavanje sajta
 • Usklađuju se sa šablonom dizajna

 

Na donjoj slici je primer React-a

Izrada-Web-Sajtova-Framework-React

 

Na slici ispod je primer Native-Android koda

 

Izrada-Web-Sajtova-Framework-Android

 

Na slici ispod je primer Native-IOS

Izrada-Web-Sajtova-Framework-IOS

 

Ovo je Open Framework

Izrada-Web-Sajtova-Open-Framework-

Ovo je primer Unitya

 

Izrada-Web-Sajtova-Open-Framework-

 

Generalno svi koncepti su isti, a ostatak zavisi od vas i od vaših programerskih veština. Vi upravljate svojim elementima, animacijama, video materijalnom  i ostalim materijalom.

Pokušajte nešto novo danas. Verovatno imate neki projekat koji čeka pravu priliku da počne. U nastavku teksta ćemo vam navesti nekoliko biblioteka koje možete koristiti:

 • Cinder – C++ – Kreativna biblioteka za kodiranje
 • Cocos2D – C++ 2D Gase Engine
 • Corona – Lua – Platforma za razvoj 2D igrica i aplikacija.
 • GDX – Java – Platforma za razvoj igrica
 • Pixi – Java Script – 2D Web Gl biblioteka
 • React – Java Script UI biblioteka
 • Three.js – Java Script – 3D Web Biblioteka
 • Unity – C# – 3d Game Engine

Samo napred, probajte frameworkove koji vam trebaju, biće vam i lakše da razumete svoj rad, implementirate frameworkove na nekim novim problemima i naravno budete pametniji i iskusniji. I naravno, da uradite ono što je cilj svakog developera – kreirate nešto dobro.