Čak i ukoliko imate web sajt koji dobro izgleda, uvek je korisno razmotriti to kakav će utisak ostaviti vaš dizajn na korisnike i da li će biti user friendly. Između ostalog, nikoga ne zanima kako web sajt izgleda, ukoliko ne izvršava svoju primarnu funkciju.

Kako tačno možete shvatiti kako ovo funkcioniše? Korisničko iskustvo je bitan deo slagalice. Prilikom testiranja se možete osloniti na intuiciju, a i možete koristiti alate, koji će vam dati tačne informacije, na bazi vašeg dizajna. U nastavku teksta ćemo vam dati nekoliko saveta o testiranju upotrebljivosti (Usability testing).

Ukoliko niste sigurni od čega se sastoji testiranje, nalazite se na pravom mestu. Osvrnućemo se na testiranje sa korisničke strane, upoznaćemo vas sa nekim osnovama testiranja i upoznati sa nekim procedurama testiranja.

 

Razlika između korisničkog testiranja i testiranja upotrebljivosti

Ova termina se često mešaju, zato što imaju dosta toga zajedničkog, ali u suštini postoji razlika.

Za početak ćemo vam dati primer A/B testiranja. Ukoliko dizajnirate test sa različitim karakteristikama i sa različitim varijantama CTA (Call to Action) dugmića, prikazujući rezultate testa na različitom broju korisnika, možete videti koja CTA opcija izaziva najveće angažovanje kod korisnika. A/B testiranje se svrstava u grupu korisničkog testiranja, zajedno sa ostalim delovima kao što je istraživanje i testiranje ciljnih grupa.

Korisničko testiranje nije toliko usmereno na sam izgled sajta, koliko na funkcionalnost i na to da li su svi elementi na svom mestu i da li rade kako treba. Vratićemo se na prethodni primer. Kada smo izvršili A/B testiranje, dobili smo informaciju o tome, koja akcija će pobuditi korisnike, ali nismo dobili odgovor na pitanje, koja akcija će ih zbuniti i da li korisnici razumeju sajt, gde treba da kliknu i na koje mesto će ih klik na neko dugme odvesti.

Oba tipa testiranja su od presudnog značaja prilikom izrade web sajtova. Ukoliko, koristeći obe motodologije, možete dobiti sve potrebne informacije, svakako ćete uraditi kvalitetan sajt. U nastavku teksta ćemo vam dati primer nekoliko osnovnih testova.

 

6 Osnovnih Elemenata testiranja upotrebljivosti

 • Jednostavnost sajta za učenje i snalaženje

 

usability-testing-1

 

 

Jako je bitno da korisnici brzo nauče sve izlaze i ulaze na vašem web sajtu. Šta svako dugme radi i čemu služi. Ukoliko imate dugme za logovanje, da li je na vidljivom mestu?

Iskoristićemo jednostavan primer. Radite dizajn na WordPress sajtu, sa funkcijama za bukiranje. Na sajtu se zahteva od korisnika da se registruje.

Sa korisničke tačke gledišta, najbitnije da se lako uoči dugme za logovanje, registraciju, sekcija za bukiranje, odabir željenog datuma i mogućnost plaćanja preko sajta. Testiranje jednostavnosti za korišćenje će nam dati informaciju kako dizajn utiče na interakciju korisnika na sajtu, da li se lako snalaze ili imaju problem sa uoče kako da pređu na sledeći korak, kako da cirkulišu po stranama, kako da se vrate na prethodnu stranu i ostalo.

Svi ovi faktori su teži za testiranje ukoliko sajt sadrrži više funkcija. Ukoliko je korisnicima potrebno neko vreme da nauče da se snalaze na vašem sajtu, velika je verovatnoća da se se uplašiti.

 

 • Intuitivna navigacija

usability-testing-2

 

 

Ova kategorija je jako lako objašnjiva. Korisniku je na sajtu potreban kompas ili mapa, da bi se uspešno kretao po sajtu. Možemo da vam navedemo i naš sajt na primer, gde smo se maksimalno potrudili da korisniku olakšamo snalaženje i da mu sve informacije budu dostupne bez mnogo utrošenog vremena i truda.

Naslovi stranica su posebno naglašeni, na desno strani se nalazi pomoćna navigacija sa kategorijama, a tu je i polje za pretragu i ikonice za društvene mreže.

Ovakvi sajtovi nisu ništa novo, samo je jako bitno da se korisnici ne izgube po sajtu i da ako dođu do stranice do koje nisu hteli, da mogu lako da se vrate i dobiju informaciju koja im je potrebna.

 

 • Efikasnost u upotrebi

 

usability-testing-3

 

 

Ovaj faktor je povezan sa prethodnima. Ukoliko je sajt lak za upotrebu i korisnici se brzo snalaze na njemu, biće i efikasan takođe. U nastavku teksta ćemo vas upoznati sa dodatnim kriterijumima.

Prvi kriterijum je takav da je jako bitno da sajt ima što manji broj koraka prilikom izvršavanja funkcije, što će u isto vreme olakšati posao dizajnerima i programerima, smanjiće im broj stranica za dizajniranje i razvoj i naravno korisnicima na prvom mestu. Primer dobro isplaniranog sajta je sajt AirBnB. Na njihovom sajtu, možete početi da bukirajte sa početne strane, možete odabrati datum i željene destinacije – sve sa početne strane.

 

 

usability-testing-4

 

 

 

Na neefikasnom sajtu će vas pitati koju destinaciju želite da odaberete, datum i nakon svakog koraka će vas proslediti na novi korak. Dobili bi ste nepotrebne informacije pre odlaska na samu proceduru plaćanja. Ukoliko proces potraje dugo, korisnici će biti frustrirani i napustiće sajt.

Efikasnost podrazumeva da li sajt zadovoljava potrebe korisnika, da li brzo dolazi do informacije koja mu je neophodna i da li, bez mnogo kliktanja korisnik može izvršiti porudžbinu, plaćanje.

 

 • Percepcija brenda

 

usability-testing-5

 

 

 

Percepcija brenda je povezana sa upotrebljivošću na dva načina. Proizvod treba biti brendiran, tako da će samim tim sadržaj i izgled vašeg sajta biti povezan sa brendom. Testiranje percepcije brenda će vam pomoći da vidite da li ste, tokom izrade sajta na pravom putu da sajt povežete sa brendom i njegovim indentitetom.

 

 • Nivo Pažnje

 

usability-testing-6

 

 

 

Kada testirate nivoe pažnje, neophodno je da budete fokusirani na to za koji dizajn želite da vaši korisnici posebno obrate pažnju i koliko vremena da budu usmereni na taj dizajn. Ovo je jako korisno kada želite da saznate koji deo sajta privlači najviše paznje kod korisnika. Ovaj deo testiranja može biti subjektivan, jer ukoliko koristite alate za praćenje i uz pomoć njih dobijete rezultate praćenja, može vam biti nejasno šta ste loše uradili na delu sajta koji ne privlači pažnju kod korisnika.

 

 • Odabir učesnika

 

 

usability-testing-7

 

 

 

Pomenuli smo neke osnovne pojmove u testiranju koji su opisali sam proces testiranja. U nastavku teksta ćemo se pozabaviti i tehničkim stvarima i dati instrukcije kakav test da izvršite u određenim situacijama.

Kada razmatrate odabir učesnika prilikom testiranja upotrebljivosti sajta, obratite pažnju na dva, najosnovnija kriterijuma. Prvi kriterijum je demografski – godine, poreklo, pol i prebivalište i na osnovu toga možete videti koja je ključna grupa korisnika. Ukoliko koristite neke alate za analitiku, neće vam biti teško da vidite koja grupa ljudi najčešće posećuje vaš sajt.

Drugi kriterijum predstavlja odgovarajuće iskustvo vaših korisnika sa sličnim sajtovima. Šta ovo zapravo znači? Na primer ukoliko imate sajt za bukiranje soba u nekom smeštaju, to znači da će se korisnici koji već imaju iskustva sa bukiranjem smeštaja na drugim sajtovima lakše snaći na vašem sajtu. Međutim, istraživanje na ovakvoj grupi korisnika ne mora uvek biti verodostojno i često možete dobiti netačnu sliku o vašem sajtu.

Što znaci da idealna grupa ljudi, je iz određene demografske strukture, bez prethodnog iskustva u radu sa sličnim sajtovima.

 

 

Kako izvršiti test upotrebljivosti?

 

 

usability-testing-8

 

 

1.Test percepcije brenda

Kako samo ime kaže, ovaj test će pokazati kako korisnik doživljava vaš brend i da li vaš sajt svojim dizajnom oslikava brend. Ovaj test možete sprovesti tako što ćete ispitanicima dati skice vašeg dizajna i pitati ih da opišu taj dizajn i da upotrebe ključne reči kojima mogu da opišu dizajn.

 

2.Closed Card Sort Test

Ovaj test će vam pokazati da li se kroz vaš sajt korisnik može kretati intuitivno ili su potrebne dodatne instrukcije. Sve što je neophodna je navigacijska struktura koja će biti dostupna korisnicima. Na primer, pitajte korisnike da li mogu da pronažu kontakt podatke. Logično je da će većina njih prvo pogledati footer. Ukoliko ne mogu da nađu kontakt podatke, to znači da postoji navigacijski problem na sajtu.

 

3.Test Očekivanja

Ovaj test nije toliko povezan sa samim sajtom. Najbitnije je da korisnike pitate šta očekuju klikom na određeno dugme i određenu sekciju i na koji način očekuju da dođu do željene informacije i izvrše određenu akciju na sajtu.

 

4.Test praćenja oka (Eye Tracking Test)

Odličan test za merenje pažnje. On postavlja pitanja – koja je oblast na sajtu koja najviše interesuje korisnike? Koliko dugo korisnik gleda određenu sekciju? Da li postoji redosled sekcija gledanja?

Malo škakljiv test za izvršavanje, jer su rezultati često stvar lične percepcije korisnika. Postoji dosta alata (na primer Heat Map) koji vam može dati odgovore na ova pitanja i obezbediti informaciju o ponašanju korisnika na vašem sajtu.

 

5.Slobodno istraživanje

Često se dešava da, uprkos iskustvu koje imamo, do nekih informacija dođemo kada im se najmanje nadamo. Prilikom ovog testa, treba pustiti korisnike da slobodno koriste sajt i da zapisuju svoje utiske. Na taj način će vam korisnici obezbediti informaciju o tipičnom ponašanju na sajtu i na taj način možete videti koji deo vašeg dizajna je na njih ostavio dobar utisak a koji deo dizajna je na njih ostavio loš utisak.

 

Zaključak

Cilj ovih testova i istraživanja je taj da postignete da dizajn vašeg sajta bude maksimalno iskorišćen. Da rezimiramo, postoje šest najbitnijih elemenata same procedure testiranja i rezultati tih testiranja će vam dati neke dodatne informacije o vašem sajtu:

 • Jednostavnost sajta za snalaženje i učenje
 • Intuitivna navigacija
 • Efikasnost prilikom upotrebe
 • Percepcija brenda
 • Nivo pažnje
 • Odabir učesnika

 

Ukoliko vam je potrebna pomoć, savet vezan za testiranje upotrebljivosti sajta, slobodno nas kontaktirajte.