+ 381 64 17 39 157 office@cyclopdesign.com

Izgleda da mnoštvo talentovanih WordPress freelancer-a ne uspeva da zaradi onoliko novca koliko njihova veština zaslužuje.

Kod većine problem ne leži u nedostatku talenta i znanja. Pre će biti da je njihova slaba tačka to što sa nedovoljno pažnje pristupaju onom manje kreativnom delu svog posla – vođenju biznisa.

Pokušaćemo da podrobnije rasvetlimo ovu tematiku i da na taj način doprinesemo uvećanju vaših prihoda. U narednom tekstu smo razmotrili sedam najčešćih grešaka koje freelancer-i prave u svom poslovanju.

1. Samopotcenjivanje

Ovo je dugogodišnja freelance boljka, naročito među onima koji su novi u ovim vodama, mada je često primetna i kod iskusnih i već dobro etabliranih dizajnera.

Dešava se da mnogi dizajneri, sasvim pogrešno, smatraju da će svoje mesto na kompetitivnom tržištu najlakše izboriti tako što će za svoje osnovne usluge ponuditi mogućnost obaranja cena 소녀시대 party mp3. Oni pretpostavljaju da će se potencijalni klijent zagrcnuti pri pomenu cifre od 5000 dolara za web sajt, naročito u situaciji kada mnogi značajno smanjuju svoje cene.

Online tržište je danas zaista globalno, i zato će uvek biti dizajnera, developera, kopirajtera, koji će biti u mogućnosti da ponude niže cene od vaših, ako ništa drugo ono zbog toga što su troškovi života u njihovim zemljama neuporedivo niži nego kod vas.

Prihvatite ovo i shvatite da većini klijenata, makar onim dobrim među njima, cena projekta nije primarna briga. Dobar klijent je u potrazi za vrednostima koje možete da pridodate njegovom biznisu.

Sa ovim na umu nikada nemojte da potcenjujete sebe samo da biste dobili posao. Uzmite u obzir vaše obrazovanje, veštinu, iskustvo, portfolio, vrednost koju obezbeđujete, kao i godine teškog rada uložene u postizanje svega navedenog Download Galaxy Grand Max. To je ono za šta vam klijent plaća, to je ono što bi trebalo da mu ponudite i to je ono što opravdava cenu koju ste izgovorili.

Ukoliko mislite da možete da podignete cene nakon što ste impresionirali klijenta setite se da će klijent koji traži najjeftiniju uslugu teško pristati na bilo kakvu promenu.

2. Propuštanje prilike za podizanje cena

Još jedan čest problem među freelancer-ima: većina ne prepoznaje trenutak u kome bi trebalo da podignu cene. Naravno da se ovaj problem pogoršava ako sebe dovedete u nepovoljnu situaciju tako što su vaše početne cene rezultat gore razmatranog autopotcenjivanja.

Određivanje cena je stvar osluškivanja kretanja na tržištu. Iako može da vam se čini da je cena od 75 dolara po satu za vaš rad preterana, ona to svakako prestaje da bude ukoliko postoji nekoliko klijenata spremnih da je plate 문라이터.

Kao opšte pravilo stoji da će cene rasti ukoliko postoji pojačana tražnja za nečim. Ako je vaš kalendar već popunjen obavezama za ceo sledeći mesec onda bi trebalo da se zapitate da li su vaše cene dovoljno visoke.

Povećanje cena iskorenjuje klijente koji nisu dovoljno zainteresovani i uvećava prihode, gde je ovo potonje jedan od ključeva za razvoj uspešnog posla.

Savet bi bio da eksperimentišete sa svojim cenama. Pokušajte da novim potencijalnim klijentima ponudite veće cene nego što to obično radite, pogotovo ako ste već zatrpani poslom. To je jedini način da saznate da li će tržište prihvatiti vaše nove uslove, i to je takođe potencijalno čist dodatni profit u vašem džepu.

Ovo je veoma važno na početku vaše freelance karijere 오델로 게임. Trebalo bi da postepeno i dosledno podižete nivo cena svojih usluga, dok ne pronađete ravnotežu. I ne zaboravite da bi ta ravnoteža vremenom takođe trebalo da se menja, i to u vašu korist.

3. Nuđenje previše popusta

Ova stavka je povezana sa potcenjivanjem vašeg rada, ali je dominantno motivisana strahom – strahom od gubitka potencijalne mušterije.

Tokom faze pregovora sa novim klijentom mnogi freelancer-i su brzi na tome da ponude popust na svoje standardne cene. Kada tako lako istrčavate pred rudu onda to za posledicu ima manjak para u vašoj kesi na kraju posla.

Vaše cene su vaše cene, i ako klijent ne vidi vrednost zbog koje vas je angažovao, onda to verovatno ionako nije neko sa kim biste želeli da sarađujete 포토샵cs3.

Naravno da postoji vreme i mesto za ponudu popusta potencijalnim klijentima, ali bi to trebalo da određujeto od projekta do projekta. Ako ste spremni da ponudite 20% popusta svakome ko to zatraži, onda je očito da sami ne cenite dovoljno vreme i rad ugrađene u vaše postojeće cene.

4. Rad sa lošim klijentima

Verovatno ste čuli za Pareto princip „80/20“, prema kome je 80% vaših rezultata u stvari posledica 20% vaših napora.

Ovaj princip pokriva veliki broj različitih scenarija, a iz iskustva vam je verovatno poznato da 20% vaših klijenata izaziva 80% svih vaših problema.

Ako želite da se vaš freelance biznis odvija glatko, moraćete da razvijete strategiju za prepoznavanje problematičnih klijenata. Ukoliko je klijent neprijatan ili previše zahtevan tokom vašeg prvog sastanka, onda je možda mudra odluka neprihvatanje tog posla uz učtivo pozivanje na to da ste već preopterećeni, te da im se ne možete posvetiti na način na koji biste to inače uradili 크롬 다중 링크. Ako je isuviše navalentan ili se stalno cenka, onda je to još jedno upozorenje da verovatno nema smisla truditi se oko njega.

Izgovaranje reči „ne“ može da bude teško, pogotovo ako ste novi u freelance svetu i ako su vam klijenti preko potrebni. Međutim iskustvo će vam ubrzo pokazati da je nekada bolje preskočiti problem i naći sledećeg klijenta, sa kojim ćete se daleko lakše sporazumevati.

Učite iz iskustava drugih freelancer-a, a svako ko je radio sa problematičnim klijentom će vam reći isto: nikada više!

5. Preuzimanje previše posla odjednom

Život freelancer-a je poprilično ugodan. Možete sami da birate kada ćete da radite, da određujete cenu svog rada, i da birate projekte na kojima želite da radite Download ms office for Mac.

Nažalost, preuzimanjem previše posla gubite jednu od glavnih prednosti freelancing-a – počinjete da radite sve vreme, pritiskate sami sebe u vezi rokova, propuštate ih, a kvalitet vašeg rada počinje da opada.

Opet, ovo je povezano sa sposobnošću da izgovorite „ne“. Niste superčovek, i postoji ograničen broj projekata na kojima možete da radite u isto vreme.

Znamo da je zastrašujuća i sama pomisao na odbijanje klijenata, pgotovo što niste sigurni kada će i da li će se pojaviti sledeći. Zarad vašeg zdravlja bilo bi dobro da se naviknete na takve okolnosti. Ukoliko ipak preuzimate previše posla odjednom, onda je to znak da verovatno ne vršite pažljiv odabir klijenata, a trebalo bi i da razmotrite visinu cena koje tražite za svoj rad cinema 4d r14.

6. Puzeće proširenje teritorije

Konačno ste se dogovorili oko uslova rada na novom projektu, pregovori oko cene su uspešno okončani u vašu korist, šta više da poželite?

Događa se ponekad da teritorija koju vaš projekat zauzima polako počinje da se širi, zahvaljujući klijentovim zahtevima za naizgled malim izmenama i zadacima. Ovi zahtevi vam se polako gomilaju a projekat počinje da se rasteže, otud i naziv ovog pasusa. Svaki od tih zahteva ponaosob ne izgleda ni preteran ni nerazuman. Ali kada saberete dodatne sate utrošene na njihovu realizaciju shvatićete da niste plaćeni za taj deo posla.

Ovo se događa kada vaša očekivanja nisu usklađena sa klijentovim, najčešće zbog toga što projekat nije jasno definisan od obe strane na početku priče quicktime 7 다운로드.

Znači jednostavno rešenje za izbegavanje ovog problema glasi: definišite projekat!

Koristite jasan, nedvosmislen rečnik kada zacrtavate zadatke kojih se prihvatate, i stavite sve to u ugovor. Budite sigurni da je klijent potpisao ugovor pre nego što počnete sa radom.

Naravno da većina klijenata nisu zlikovci koji će namerno pokušati da vas ostave bez vremena i novca, u većini slučajeva ovaj problem je posledica nesporazuma. Međutim ta vrsta nerazumevanja može da ozbiljno ugrozi vaš posao, zato se isplati da na početku svega obratite malo više pažnje na sve navedeno.

7. Odsustvo specijalizacije

„Majstor svih zanata obično nije dobar ni u jednom“. Ovu mudrost bi trebalo dobro poslušati 트루 이미지.

Kada pokušavate da budete sve za svakoga, uskraćujete sebi mogućnost da se tržištu predstavite kao specijalista.

Kao i uvek, ovo potiče od straha od odbijanja posla koji bi klijent platio, i to je sasvim razumljivo. Ako želite da učinite nešto dobro za razvoj svoje karijere, trebalo bi da se odlučite za neku manju nišu i da je zatim zaposednete svojim radom i umećem.

Postoji dosta razloga za primenu ove taktike, navešćemo neke od njih:

– suočavaćete se sa manje direktne konkurencije

– prihvatanjem sličnih projekata postaćete sve efikasniji u procesima, ubrzavanju neophodnih radnji za završetak posla i efektnom iskorišćenju vaše satnice, čime joj skače vrednost

– specijalizacija znači pristup većim iznosima kada je plaćanje posla u pitanju

– usavršavanjem u vašoj niši osiguraćete isporuku uvek maksimalnog kvaliteta za urađeno

– klijenti više veruju specijalistima nego stručnjacima opšte prakse

Iz perspektive biznisa prednosti specijalizacije su jasne. Ukoliko ne želite da se takmičite sa najvećim renomiranim imenima u poslu, preporučljivo je da krenete putem specijalizacije, barem na početku. Nakon svega, ne postoji ništa što bi vas sprečilo da pokrijete celo tržište jednom kada ste se već dokazali kao specijalista u svojoj oblasti.

Zaključak

Iako je razvoj vaših developerskih sposobnosti u izabranoj oblasti nešto što će vam sigurno otvoriti vrata uspeha u freelance svetu, postoji trenutak kada će se biznis strana neizostavno umešati. Pristupite svom freelance projektu kao ozbiljnom biznisu, vodite ga u skladu sa tim i zarada će vam se povećati. Čak i najbolji WordPress developeri na svetu suočavaju se sa ozbiljno ograničenim potencijalima za zaradu kada nisu u stanju da vode svoj biznis na pravi način.

Sedam tačaka koje smo razmotrili su dobre početne koordinate za svakoga ko rasipa novac naokolo. Kao što smo videli koreni svih problema leže u dva glavna razloga:

– potcenjivanju sopstvenog vremena

– strahu od gubitka klijenta

Drugim rečima, ovi problemi su posledica neefikasnog načina mišljenja. Bez brige, to je uobičajena stvar u svetu freelancing-a, svi smo činili te greške, ili ćemo ih tek načiniti. Ukoliko ste ih svesni možete da učinite korake koji će dovesti do poboljšanja u ovim oblastima. Ispravite greške i vaš biznis će procvetati.

Share this:

Pin It on Pinterest

Share This