Projekat izrade web sajta ume da predstavlja veliki poduhvat. Prva prepreka sa kojom se suočava projektni menadžer je formiranje tima i nalaženje ciljne grupe, za koju se projekat radi. Onog trenutka kada ste doneli odluku da počnete sa novim projektom, napravite ili redizajnirate neki web sajt – nema povratka. U početnoj fazi imate klijenta – fizičko ili pravno lice koje je naručioc projekta i imate tim koji radi na projektu i koji je uzbuđen zbog novog izazova.

Kao i na svakom drugom projektu, uspeh projekta zavisi od toga koliko ćete dobro isplanirati i upravljati samim projektom i timom koji radi na njemu. Bez obzira na to da li je projekat interni ili u kooperaciji sa partnerima, sam plan je kritičan i od presudnog značaja.

 

“Uspeh zavisi od toga da li znate koliko vam je vremena potrebno da uspete” Montesquieu

 

Sa ciljem da vam pomognemo u planiranju projekta i samom projektu izrade web sajta, podelićemo sa vama nekoliko informacija i daćemo vam nekoliko saveta koji će vam pomoći da startujete. Naravno, s obzirom da svaki projekat sa sobom nosi različite potrebe, ciljeve, nemojte se striktno pridržavati ovoga, već samo počnite sa razmišljanjem na ovaj način.

 

Projektni tim

 

Projektni tim je najbitniji deo projekta. Formiranje tima i raspodela zadataka zavisi od veličine i broja zaposlenih u vašoj kompaniji. Nabrojaćemo vam nekoliko najbitnijih odgovornosi i zadataka koje morate uzeti u obzir prilikom formiranja tima:

 

Menadžment – vlasništvo

Ko će biti osoba nadležna za podnošenje izveštaja klijentu ili višem menadžmentu? Ko će biti osoba nadležna sa kontakt sa spoljnim saradnicima ukoliko ih imate?

 

Sadržaj

Bez obzira na to da li radite na redizajnu postojećeg sajta ili pravite novi, morate imati osobu koja je odgovorna za upravljanje sardržajem, za pisanje tekstova. Kod većih projekata i u većim kompanijama, neretko se ovim zadatkom bavi i jedan ceo tim, uz naravno lidera koji je nadležan za organizaciju tog tima.

 

Analitika

Ko će biti odgovoran za analitiku. Kada na primer redizajnirate već postojeći sajt, to samo po sebi podrazumeva izmene ili čak brisanje nekih starih stranica i sadržaja. Pri tom je jako bitno imati u timu osobu koja će moći da proceni kakvog će uticaja te izmene, brisanje stranica, dodavanje novih imati na SEO optimizaciju sajta i rejting istog. Takođe je jako bitno unapred proceniti kakav će efekat promene na sajtu postići na korisnike i ciljnu grupu koju želite da privučete na vaš sajt.

 

Dizajn

Ko će dizajnirati sajt? Ko će ga učiniti što lepšim i što lakšim za korišćenje? Ko će biti odgovoran za izgled sajta i za utisak koji će taj sajt ostavljati na korisnike?

 

Razvoj

Ko će razvijati sajt, ko će rukovoditi timom za razvoj sajta? Ko će pisati dokumentaciju i voditi računa o funkcionalnosti sajta?

 

Hosting

Ko će biti zadužen za hosting? Da li kompanija ima svoj hosting ili ćete angažovati hosting provajdera? Ko će biti odgovoran za odziv i bezbednost sajta?

 

QA (Kontrola kvaliteta)

Ko će testirati sajt i voditi računa o kvalitetu istog? Ko će upravljati QA timom i organizovati sam proces testiranja i kontrole kvaliteta i određivati prioritete u samom testiranju? Ispravno testiranje, kontrola funkcionalnosti, korisničkog interfejsa, odziva i performansi sajta može biti jako značajna u samoj fazi izrade sajta i problemi koji budu predviđeni, uočeni i blagovremeno rešeni mogu drastično ubrzati izradu sajta i realizaciju projekta.

 

Strategija

Svi moraju biti uključeni u strategiju. Ukoliko je tim uigran i ukoliko vodi računa o svim gorenavedenim faktorima, projekat će biti brže i efektnije realizovan.

 

 

Da biste videli šta možemo da uradimo za Vas, kontaktirajte nas.

 

Par saveta o brendiranju

 

Prilikom izrade, dizajniranja i kreiranja sadržaja na web sajtu, neophodno je voditi računa o korporativnom identitetu. Ukoliko klijent nema dokumentaciju o korporativnom identitetu, neophodno je bar imati ideju kako će sajt izgledati i kako će biti organizovan, da bi bio u skladu sa kompanijom koju će predstavljati. Navešćemo vam nekoliko stvari na koje treba obratiti pažnju:

 

  • Tipografija – Koji font se koristi? Da li upotrebiti taj font na novom sajtu i da li posedujemo licencu za taj font?
  • Slike – Koje slike upotrebiti? Na šta želite da korisnici obrate pažnju? Na šta želite da projektni tim obrati pažnju?
  • Ilustracije i ikone – Kako želite da izgledaju ilustracije i ikonice na sajtu?
  • Poruke – Na koji način želite da budu upućene poruke korisnicima
  • Boje – Koje su kompanijske boje i koje boje će dominirati web sajtom?

 

izrada-web-sajta-projekti1

 

 

Znanje o projektu

Što više znate o projektu u prednosti ste. Tri pitanja su, odakle ste počeli, gde ste trenutno i gde idete?

 

Istorijat

Poznavanje istorijata kompanije je jako važno i u nekim situacijama može nam uštedeti dosta vremena. Znaćete koji tip sadržaja je neophodno ubaciti na sajt, koje boje će dominirati, šta će posebno biti naglašeno, koja će biti ciljna grupa koju želite privući na sajt. Ukoliko znate šta klijent očekuje od sajta, možete lakše pristupiti izradi sajta i metaforički rečeno možete znati “koje bitke su unapred izgubljene,a oko kojih se valja potruditi”.

 

Funkcionalnost

Koja će biti funkcionalnost novog sajta? Koja je funkcionalnost starog sajta, u slučaju redizajna i da li će nešto od te funkcionalnosti migrirati? Da li će biti implementirano neka nova funkcionalnost (modul za plaćanje), kao i da li će sajt biti integrisan sa nekim CRM sistemom?

 

Pristup

Tokom izrade web sajta, biće potrebno pristupiti sajtu i određenim alatima, tako da je jako bitno znati podatke za pristup. Biće potrebno pristupiti alatima za Adobe Analitiku, Omniture Analitiku, biće potrebno pristupiti alatima za upravljanje sadržajem (WordPress, Magento ili neki drugi CMS), kao i FTP pristup.

 

Konvencije o imenima

Jako bitno je znati konvenciju o imenima. Davanje imena sadržaju može biti lako ( Image_Name_About-Us_Date_Final), ali je bitno identifikovati konvenciju i biti dosledan njoj, što će samom timu okakšati posao jer će moći lakše i brže da upravlja sadržajem i da ga pronalazi.

 

Ciljna grupa

Ukoliko imate podatke o ciljnoj grupi, moćićete lakše da kreirate sadržaj, optimizujete ga i prilagodite publici kojoj želite da predstavite kompaniju, uslugu ili proizvod koji će zastupati web sajt.

 

Hosting

Gde će sajt biti hostovan? Ukoliko imate svoj hosting, ko je u hosting – timu? Da li će sajtu biti potreban SSL? Organizacija hostinga je jako bitna, jer na osnovu nje, možete kreirati razvojno okruženje i možete učiniti sajt bezbednijim i otpornijim na hakerske napade.

 

Testiranje / Ciljevi

Da li znate šta je merilo uspeha sajta? Koliko ste posvećeni konstantnom unapređenju sajta. Alati koji vam mogu pomoći u tome su: Optimizely, HotJar, UserTesting.

 

Sadržaj

 

Da, sadržaj je najbitniji. Sadržaj web sajta će biti pod lupom, najviše čitan, viđen i od njega će najviše zavisiti utisak korisnika. Na donjoj slici ćemo vam navesti nekoliko različitih tipova sadržaja koje valja razmotriti prilikom izrade web sajta.

 

izrada-web-sajta-projekti2

 

Na kraju samog projekta, uspeh samog projekta će biti srazmeran tome, kako je tim pripremljen i organizovan tokom njegove realizacije. Svaki projekat ima nešto svoje, ima svoje ciljeve, svoju ciljnu grupu, svoje karakteristike, tako da je jako bitno upoznati se sa tim karakteristikama. Nadamo se da vam je ovaj tekst pomogao i dao smernice u vezi upravljanja i organizacije projektom izrade web sajta.