Opšte je poznato da se trendovi vezani za web dizajn često menjaju. Te promene u trendovima znače da će dobri dizajneri i developeri biti prinuđeni da prate trendove, budu fleksibilni i ponekad predvide u kom pravcu će se kretati web industrija u budućnosti.

Sve je veći broj one page sajtova, sajtova koji u startu nude korisniku dobro iskustvo i lakše korišćenje i brzo dolaženje do informacija.

Napredovanjem tehnologija, pretraživača i naravno unapređenjem HTMLa, CSSa i Java Scripta, moguće je kreiranje lepših i jednostavnijih stranica. U nastavku teksta ćemo se više pozabaviti one page sajtovima i navesti razloge zašto oni predstavljaju budućnost weba.

Lakše navode korisnike na akciju

 

izrada-web-sajtova-pageless1

 

Čemu služe sajtovi? Odgovor može biti – za komunikaciju sa trenutnim i budućim korisnicima i sa zajednicom. Zajednicu čine korisnici, posetioci i saradnici. U svakom slučaju, sajt zahteva specifičnu akciju od strane korisnika, a korisnika može navesti na akciju svojom pričom i porukom koju šalje.

Cilj sajta je da animira i motiviše korisnike na akciju (kontakt, kupovina proizvoda, preuzimanje nekih dokumenata). Zato je bitno kreirati očaravajuće, impresivno i interaktivno iskustvo za  korisnike.

Intuitivni su i laki za razumevanje

 

izrada-web-sajtova-pageless2

 

Kada posetite prosečan sajt, tamo ćete videti neke predvidive stvari – širok slajder, navigaciju u gornjem delu stranice, telo stranice sa tekstom, slikama, ikonama, bočnu stranu sa nekim linkovima ili CTA dugmićima. Na većini sajtove koje svakodnevno posećujemo ćemo lako doći do kontakt podataka, mail adrese ili broja telefona, kao i do informacijama o autorima sajta ili kompaniji koju sajt reprezentuje. Predvidivo, šturo i nezanimljivo.

Kada posetite sajt sa jednom stranicom, prvo što ćete videti je uvod u poruku koju šalje sajt. Uz pojednostavljen dizajn, taj uvid će dati korisnicima informaciju o tome šta ih čeka tokom posete web sajtu.

Na ovaj način, korisnik će u startu biti pošteđen traženja linkova i lutanja po stranicama, a celokupno putovanje korisnika kroz sajt će biti dosta brže na one page sajtu, nego na sajtu sa većim brojem stranica.

Emotivno su zadovoljavajući

 

izrada-web-sajtova-pageless3

 

Napretkom HTMLa, CSSa, JavaScripta postoji mogućnost kreiranja interaktivnih elemenata koji mogu oduševiti korisnika (vrata koja se otvaraju, kutije, dugmići sa animacijama i slično). Jako je bitno, da uz dobar dizajn i sajt koji se lako koristi, postoji i nekoliko elemenata koji će probuditi emociju u korisniku i animirati ga na određenu akciju.

 

 

Povećavaju conversion rate

 

izrada-web-sajtova-pageless4

 

Sve ovo što smo naveli je uzaludno ukoliko rezultat toga nije povećan conversion rate. Lepo je imati lep sajt, kvalitetno izdizajniran, ali ukoliko korisnici napuštaju taj sajt, onda taj dizajn nema smisla.

Cilj svakog sajta je povećanje online zajednice, promovisanje proizvoda ili usluga, povećanje prodaje, veći broj preuzimanja i akcija. Najveće prednosti sajtova sa samo jednom stranicom su što su jednostavni za korišćenje, sa jednostavnom putanjom, koji ukoliko imaju jasnu poruku, mogu biti jako korisni i efikasni u ispunjavanju svog primarnog cilja.

 

 

Ponovno korišćenje sajta je lakše, brže i efektnije

 

izrada-web-sajtova-pageless5

 

Pored povećanja conversion rate-a, i nakon menjanja sadržaja na sajtu, detalja u dizajnu, korisnik će se lakše snalaziti i neće biti zbunjen. Takođe rad na programiranju i menjanju sadržaja je lakši jer se radi na samo jednoj strani.

 

Smanjuju bounce rate i pospešuju deljenje

 

izrada-web-sajtova-pageless6

 

Zahvaljujući svim detaljima koje smo naveli, bounce rate će biti nizak. Razlog ovoga je taj što korisnik one page sajta neće biti zbunjen. Tu su korisnik, priča, poruka koja je tu da ispuni primarni cilj sajta. Ukoliko je priča sajta i flow efektivan, bounce rate će biti mali.

Dodatno, teško je podeliti sadržaj sajta koji ima više stranica sa nekim, a još teže je deliti landing stranice. Na ovaj način vam dizajn one page sajtova daje mogućnost da podelite sadržaj sajta sa korisnicima na jedan efikasan način.

 

 

Izgledaju dobro na svim uređajima

 

izrada-web-sajtova-pageless7

 

One Page sajtovi svojim korisnicima nude ravnomernost na svim platformama, gde korisnici skroluju po sajtu, interaktivnim elementima i intuitivnu navigaciju. Na mnogo načina one page sajtovi mogu ponuditi jednostavnije, intuitivno korisničko iskustvo na svim uređajima. Korišćenjem responsive dizajn principa, možete biti sigurni da će one page sajt izgledati odlično na svim pametnim uređajima i pretraživačima.

 

 

Izrada ovakvih sajtova je jeftinija

 

izrada-web-sajtova-pageless8

 

Dolazimo do ključne stavke – do cene. Kreiranje sajta koji ima više stranica može biti veoma skupo. Kreiranje one page sajtova je jeftinije. Tako da, one page sajt nudi mogućnost manjim preduzećima ili individualcima da za manje novca kreiraju jednostavne, moderne, one page prezemtacije. Ukoliko imate pitanja ili želite one page sajt, kontaktirajte nas.