+ 381 64 17 39 157 office@cyclopdesign.com

Koliko će još minimalizam kreirati trendove?

Neuobičajena drskost (ili drska neuobičajenost) sajtova, uobičajeno stilizovanih uz pompu pištaljki i zvonjavu zvona, ne ostavlja njihove posmatrače ravnodušnim. I dok neki dizajneri stare škole nastavljaju sa pokušajima da stvore sajtove prepune magičnih efekata, koristeći sjajne i raznobojne elemente, zagovornici flat – dizajna dobijaju na brojnosti žustrim ritmom Download The YuPlus Family Shop.

Minimalizam može, ali i ne mora, biti zamena za ekstravagantan web dizajn. Ono što je sigurno je da je u pitanju trend koji ne prolazi, već postaje sve popularniji. Flat – dizajn, ili minimalistički dizajn, označava kreaciju oslobođenu svih sjajnih atributa. Ono što preostane je suptilno, mada i podjednako zapanjujuće Free download of sketch-up Korean edition. Ipak proces oslobađanja od viškova mora biti pažljivo sproveden da krajnji proizvod ne bi bio bez oštrice. Znači uklonite senčenja, fensi fontove, vrišteće boje i efekte, i sve ostalo iz tog asortimana.

Flat – dizajn, nešto čemu izgleda svi teže

flat-dizajn

flat-dizajn

Postoji razlog zbog koga ovakav pristup dizajnu stiče sve više pristalica 로마인이야기 다운로드. Sve počinje činjenicom da je u pitanju svež, a uz to i šik, pristup.

Minimalistički dizajn ne vuče pažnju posmatrača na sve strane. Umesto toga on je usredsređuje na elemente koji izazivaju najviše pažnje. Na to se nadovezuje specifičan vizuelni šarm.

Odakle se minimalizam pojavio?

Kao i većina trendova u web dizajnu minimalizam svoje korene ima u print dizajnu 구글 스케치 업 7 다운로드. Stručnjaci kažu da svoju najveću inspiraciju ovaj pravac crpi iz radova švajcarskih dizajnera nastalih tokom sredine prošlog stoleća.

izrada-web-sajta

izrada-web-sajta

Uzdržanost je bila okosnica njihovog pristupa pošto se nisu uzdali u sjajne efekte i senčenja. Boje su upotrebljavane na veoma suptilan način a fontovi su bili uglavnom sans – serifni ili Helvetica. Iako je trend nastao tokom dvadesetih godina, popularnost je dostigao tek tri decenije kasnije Download youtube 1080p 60frames. Svetsku slavu minimalizam je stekao tek kada su multinacionalni giganti poput Apple kompanije počeli da prihvataju ovakav pristup dizajnu.

Čak i danas otkrivamo drevne umetničke poruke koje su koristile minimalističke principe da uhvate pažnju posmatrača.

Kako se minimalizam ustoličio u digitalnom carstvu?

Bez obzira koliko snažno i brzo mi grabili ka budućnosti, istorija uvek uspeva da uhvati korak Unnoun Soldier. Flat – dizajn ponikao u dvadesetim i široko primenjivan u pedesetim, uspeva da u ovom preterano revnosnom digitalnom dobu ostavi ozbiljan trag. Stalno dobjajući na popularnosti ovaj trend je prisutan i određuje uslove. Zahvalnost za ovakvu poziciju minimalizam duguje kompanijama poput Microsoft-a i Apple-a.

web-design-minimalism

Windows 8 UI

Apple je predstavio svoj iPod uglađenih linija, suptilne teksture uz malo sjaja character. Microsoft je sledio taj kroj svojim Zune media player-om, koji nije bio pretrpan vizuelnim efektima poput Windows media player-a. Jednostavna tipografija uz minimalnu upotrebu boja. Kada se pojavio Windows Phone 7 primenjena je slična taktika. Zasnovan na mrežnoj strukturi komunicirao je direktno, uz sans-serifni font i ikonice koje nisu ni najmanje fensi 영화 심야식당.

Ta vrsta dizajna dobila je i ime – Metro. Mereći nivo pozitivnih povratnih informacija koje su stizale sa tržišta Microsoft je rešio da se drži ovog pravca. Stoga smo ga ponovo videli sa pojavom Windows 8 OS. Kompanija sada prilikom lansiranja novih proizvoda nastavlja da koristi elemente mrežne strukture i sans-serifni font, uz suptilnu upotrebu boja aladdin dubbing.

Bilo je vreme da Apple uhvati korak

Skeuomorfizam je određivao pravac razvoja Apple dizajna dok nisu odlučili da je vreme za flat dizajn. U tom trenutku skeuomorfizam je već bio pomalo zastareo, tako da je odluka doneta bez puno kašnjenja.

Kada se 2013. pojavio apdejtovani iOS postalo je očigledno da su se jasno opredelili za minimalistički pristup dizajnu 그것이 알고싶다 암수살인 다운로드. Apple je uspeo da pretekne konkurenciju zahvaljujući estetici koja je bila više šik, kao i blagodareći vizuelnoj izuzetnosti.

Dakle, čemu tolika buka?

flat-dizajn-3

Da li je vizuelna pojava jedini razlog zbog koga je flat dizajn stekao toliku popularnost? Zapravo i nije. „Responsiveness“ je predmet žudnje u web carstvu, i ako vaš sajt nije „responsive“ na različitim uređajima i OS platformama, onda verovatno nećete biti kvalitetno uključeni u saobraćaj na mreži. Nedostatak responsivnosti je direktan uzrok brzog opadanja broja posetilaca vašeg sajta. Za webmastere sa konstantnim i relevantnim saobraćajem ubeleženim u njihove agende responsivnost je nasušna potreba. Tu se minimalizam pokazao kao jedan od ključnih aspekata.

Koliko će još minimalizam diktirati trendove?

Ovakva vrsta predskazanja nije ni praktična ni moguća. Uvek će biti novih trendova u web dizajnu, verovatno utemeljenih u prošlosti, koji će nastojati da zamene flat dizajn. Dok se to ne dogodi uživajmo u minimalizmu.

Share this:

Pin It on Pinterest

Share This