Ko ne voli ovu dobru, staru debatu- light mode vs. dark mode i neke nove perspektive na tu temu? Nema šanse da će iko ćutati ako pokrenete ovu debatu u društvu. Već nekoliko godina su dark teme jedan od ključnih trendova u UX/UI dizajnu. Prateći Apple i Android, i drugi veliki igrači na tržištu prebacili su se na dark mode. A zašto je i dalje jako popularan i koji je bolji za korisničko iskustvo (light ili dark mode)- saznajte u našem blogu.

Light mode vs. Dark mode- koji je bolji?

Light mode vs. Dark mode- koji je bolji?

 Nekako zvuči kao trik pitanje jer je dark mode tu i ne ide nigde, šta više vrlo je popularan. Možda je bolje, odmah na početku, reći da je ovo lažna dilema i da su oba popularna. No, postoje određeni segmenti u kojima se jedan ili drugi više ističu, pa ćemo o tome detaljnije u nastavku bloga.

 

Dark mode i čitljivost

 Taman tekst na beloj pozadini (ili ono što nam je poznato kao light mode) postao je standard za većinu digitalnih interfejsova. Međutim, prva stvar koju ljubitelji light mode-a zameraju njegovom suparniku, dark modu-u je čitljivost. Oni tvrde da se na tamnoj pozadini teže čita.

 Osim što crna slova na beloj pozadini treba da liče na staro, dobro poznato mastilo, taman tekst na svetloj pozadini predstavlja odličan kontrast. Što je kontrast veći, to je i čitljivost teksta bolja.

 Ali, ovde dolazimo do problema sa dark mode-om, koji se ogleda u tome da on navodi kod na to da pobrka boje i da tamne boju postaju svetle i obrnuto. Boje se ne menjaju samo kada je tekst u pitanju, već i logoi i vizuali koji su crni ili tamniji neće biti vidljivi.

 Istraživanja su pokazala da nema mnogo razlike između ova dva režima gledanja teksta na telefonu. Svakako, u noćnim uslovima je lakše čitati u light mode-u, ali kada proveravate email tokom dana, onda je sve jedno koji režim koristite. Kada su društvene mreže u pitanju, dark mode je ipak bolji jer možete duže da gledate sadržaj.

 

Dark mode i izloženost plavoj svetlosti

 Da li znate za softvere poput Fl.ux koji utiču na pozadinsko svetlo na računaru ili telefonu i smanjuju štetni uticaj plave svetlosti? Istraživanja pokazuju da izloženost plavom svetlu, sa telefona ili drugih uređaja, zna da bude jako loša za proizvodnju melatonina. Da, plava svetlost utiče na dobar san.

 Takođe, sindrom suvog oka, zamućenog vida ili glavobolje koje nemaju drugi uzrok, mogu biti posledica velike izloženosti plavoj svetlosti. Jedan od načina da se smanji loš uticaj plovog svetla na naše oči je i prebacivanje ekrana na dark mode.

 

Dark mode i pristupačnost

 Dark mode se često smatra pristupačnijim, ali to nije to uvek baš tako. Crn ekran može da bude lakši za praćenje sadržaja onima koji imaju osetljive oči. Ovo je posebno slučaj kada je polu-mračno ili mračno a svetlost sa telefona je jaka i može da zaslepi.

 No, kada su pitanju ljudi sa disleksijom ili astimagtizmom, za njih čitanje na ekranu koji ima crnu pozadinu može biti teško. Zato je, za jedne dark mode odličan, dok drugima smeta, pa je odlično što postoje dve opcije. Tako će svaki korisnik odabrati u odnosu na svoje potrebe i ublažiti zdravstvene tegobe, ukoliko ih ima.

Naglasak - šta želite da korisnici vide

Naglasak- šta želite da korisnici vide?

 Crn ili svetao ekran utiču na to na šta želimo da se posetilac sajta fokusira. Da li je u pitanju određena centralizovana komponeta poput kontakt forme ili je u pitanju određena stranica sa proizvodima? Odgovori na ova pitanja takođe utiču na izbor između dark i light mode-a.

 Hajde da ovo pogledamo na jednom primeru. Spotify koristi dark mode i tako je aplikacija prilagođena za korišćenje u ambijentu koji je mračniji- poput žurki u zatvorenom ili na otvorenom. Oni očigledno dobro poznaju svoju ciljnu grupu i gde ona najviše koristi ovu aplikaciju.

 A zašto, s druge strane, njihov glavni konkurent Apple Music koristi drugačiju metodu? Jedan od razloga je estetski, jer oni vole beli interfejs. A drugi je način na koji korisnici svakodnevno koriste aplikaciju.

 UX ove aplikacije želi da jasno bude istaknut naziv albuma, ime izvođača i elementi koji su u boji. Korišćenjem svetle pozadine, Apple Music želi da stavi akcenat na bogatstvo boja, sliku izvođača i sve vizuale koji su s pažnjom kreirani za aplikaciju.

 Ako pogledamo još jedan primer, možda će nam konačno biti još jasnije kada se bira dark mode. Znate kako izgleda scena vašeg omiljenog pozorišta? Šta je u fokusu, a šta je u pozadini? Da, pozadina je crna kako bi fokus bio na glumcima. Isto tako razmišlja i Mercedes kada na svom sajtu predstavlja glavnu zvezdu, jer želi da gledate samo u auto i ništa drugo.

Svetlost ili tama

Svetlost ili tama?

 Jednostavno pitanje na koje nije lako dati tako jednostavan odgovor, posebno ako ste UX/UI dizajner. Argumente koje smo izložili u ovom blogu pokrivaju samo jednu perspektivu- onu dizajnersku.

 Međutim, mnogo više faktora je uključeno u odabir teme za sajt ili mobilnu aplikaciju. Marketing tim će reći svoje argumente, a klijent će izložiti svoje. Na kraju dana, dizajnerski proces kreiranja interfejsa je vrlo kreativan i samo od dizajnera zavisi na koji način će prikazati proizvod ili uslugu i staviti je u fokus posetilaca.

 Ako ste ljubitelj priča o korisničkom iskustvu, onda će vas sigurno zainteresovati i 3 psihološka principa koje svaki UX dizajner treba da zna, ali i ostali tekstovi na našem blogu. Ako vam se neki od tekstova učini korisnim, obavezno ga podelite sa vašim kolegama.