+ 381 64 17 39 157 office@cyclopdesign.com

Kako mala online zakašnjenja mogu da izazovu velike gubitke.

Niko ne voli da čeka. Čekanje je iritantno i pre ili kasnije svako shvati da je njegovo vreme vrednije od usluge ili proizvoda zbog koga čeka. Zatim se okrene i ode. Kompanijama je ovo poznato i zbog toga investiraju velika sredstva, vreme i resurse u teoriju čekanja u redovima – matematičku granu koja se bavi načinima za smanjenje vremena čekanja. Teorija čekanja u redovima (queuing theory) poslovnim ljudima daje matematički model pomoću koga se ustanovljava opravdanost investiranja u smanjenje vremena čekanja. Takođe pruža uvid u to koji je vremenski period čekanja prihvatljiv za vašeg klijenta pre nego što se okrene i ode negde drugo.

Isti model je nedavno primenjen na analizu rada web servera i optimizaciju web sajtova, da bi odredili prag iznad koga posetioci napuštaju sajtove Download games for pc. Čekanje dok se sajt ne otvori se ne razlikuje od stajanja u redu u banci, ukoliko traje predugo otići ćemo negde drugo.

 

SITUACIJA:

„Posle 3 sekunde čekanja 40% vaših posetilaca će napustiti vaš sajt“ – Lara Hogan, Engineering Manager na sajtu Etsy

Upoznajte se sa rastućim očekivanjima

Ne otkrivamo ništas novo kada konstatujemo da je vreme učitavanja, a uvek je i bilo, faktor koji najviše doprinosi napuštanju nekog sajta. Od kasnih devedesetih izvođene su razne studije koje su analizirale korisnička očekivanja i njihovo strpljenje pri učitavanju sajta. Tokom 1999. optimalno vreme je bilo 8 sekundi. Do 2006. cifra se duplo smanjila. Već 2010. ukupno 57% online korisnika je izjavljivalo da sajt napuštaju ukoliko se ne otvori za tri sekunde. To je bilo pre pet godina. Od tada njihova očekivanja nastavljaju da rastu, a većina od čak 79% ispitanika sada kaže da napuštaju sajt i više mu se nikada ne vraćaju ako na interakciju sa sadržajem moraju da čekaju duže od dve sekunde cakework cows.

 

Load Time – tačka u kojoj su svi izvori sa stranice downloadovani i renderovani

Time to Interact (TTI) – tačka u kojoj je primarni sadržaj stranice renderovan i postaje interaktivan (npr. navigacija, pozivi na akciju, glavni blokovi sadržaja)

Time to First Byte (TTFB) – tačka u kojoj browser prima prvi byte sa web servera kada zahteva dati URL

 

Brzina učitavanja nije jedina KPI (Key Performance Indicator) vrednost u gradu

Time to interact (TTI) je relativno nova mera koju koristimo za merenje brzine date stranice. Radije od učitavanja cele stranice, web developeri koriste nezavisne sekcije sajta u zavisnosti od klijentovih ciljeva i potreba. Iz korisničke perspektive TTI obezbeđuje merenje smislenih performansi, budući da ukazauje na to kada je moguće koristiti stranicu.

Da bi ustanovili back-end performanse uvedena je i još jedna nova mera – TTFB (time to first byte) koja meri vreme u kom vaš browser primi prvi byte kao odgovor servera na traženi URL White Day.

Problem:

Uzevši u obzir broj studija na netu koje demonstriraju uticaj merenja performansi sajta na biznis, ne biste pomislili da se među 100 najbolje rangiranih ritejl sajtova na svetu nalazi samo 14 sa vremenom renderovanja sadržaja manjim od 3 sekunde. Prosečna TTI vrednost iznosi 5,2 sekundi – poprilično sporije od pominjanog praga od 2-3 sekunde. O čemu se ovde radi?

Bezbrojna pretraživačka okruženja

Naša upotreba interneta je sve raznovrsnija u situacionom smislu. Sajtovi koji doleću na desktopove povezane na brzu mrežu, moraju takođe da budu živahni i kada ih gledate sa smartfona povezanog na pretrpani wireless. Ovo okreće relativno konstantno korisničko iskustvo naglavačke, i primorava sajtove da budu prilagodljiviji nego ikad do sad. Kada na to dodamo činjenicu da je tražnja za dinamičnim stranicama veća nego ikad, onda je lako videti odakle potiče stalno opadanje optimalnih performansi sajtova i ukupnog korisničkog iskustva Cad Dream.

Ne računajte na… brend lojaliste

Mnogi poslovni poduhvati bivaju zaslepljeni sopstvenom naklonošću ka svom brendu ili kompaniji – pretpostavljajući da će njihov prosečan potrošač tolerisati nedostatke njihovog sajta. Istina je međutim da većina mušterija podsvesno traže bilo koji razlog da se ne preobrate, a sajt sporać, naročito pri prvoj poseti, predstavlja solidnu osnovu za odluku o prelasku na drugo web mesto.

Ne računajte na… tehnologiju

Rast stranice i neprekidno povećanje korisničkih očekivanja predstavljaju ozbiljne stavke sa kojima se preformanse vašeg sajta suočavaju, i ne mogu biti ublažene napretkom tehnologije i mreže. Većina preduzetnika teži ka tome da se fokusira na najbolji mogući scenario na webu, poričući da je web pretrpan najgorim mogućim scenarijima tazvoja situacije Uniqlo Screensaver. Svoje sajtove najčešće testirate na novijoj opremi sa brzom konekcijom, uz to nedaleko od vašeg data centra. Da biste dostigli puno razumevanje performansi vašeg sajta probajte da zamislite kako mu pristupaju ljudi širom planete, sa različitim uređajima i različitim brzinama neta.

Rešenje:                            

Kompanije počinju da uviđaju da finansijski efekti čekanja njihovih mušterija dok se stranica ne učita nisu zanemarljivi. Tokom protekle godine WalMart i e-Bay su spustili TTI vrednost na manje od tri sekunde, iako je prosečna veličina stranice na oba sajta značajno porasla. Šta je to što su ove firme uradile?

Dijagnostika problematičnih stranica                                           

Pre nego što započnete sa popravkama valjalo bi da ustanovite kakvo je trenutno stanje Download the original sound wave. Alati za testiranje brzine stranice koje nude Google i Yahoo, kao što su GTMetrix i Pingdom, besplatno obezbeđuju vredan uvid u indikatore performansi sajta  i zapravo mogu da generišu rezultate i jednostavne sugestije za edukaciju neiskusnih web developera.

Izabrati odgovarajući hosting

Prva stavka koju morate da proverite u vezi brzine je vaš hosting provajder. Budite sigurni da ste izabrali pouzdanog, koji može da prati vaše potrebe. Ovde se obično dobija tačno ono što ste i platili. Potraga za troškovno efikasnim hosting rešenjima je u porastu, kao i broj beskrupuloznih hosting kompanija kojima nije problem da vama smanje uslugu i brzinu, samo da bi dobili još jednog klijenta. Pogledajte ovaj link pre izbora provajdera: Here are some things

Kompresija sa Gzip-om

Kad god je upućen HTTP zahtev, sadržaj putuje od servera ka klijentu, i suprotno Download The Fired Flame. Komprimovanje sadržaja sa Gzip-om pre početka putovanja umanjuje vreme za procesovanje svakog zahteva.

Koristite CDN

CDN (Content delivery network) je skup web servisa distribuiranih preko različitih lokacija u cilju efikasnijeg isporučivanja sadržaja korisnicima. Ovde možete da pročitate više o prednostima i manama CDN-a: Read more

Omogućite Keep-Alive

Iako je ovo lako dostupan alat za optimizaciju sajtova, mnogi veliki ritejleri propuštaju da ga iskoriste. Keep-Alive je metod komunikacije između servera i browsera koji u osnovi poručuje: „Možeš da ščepaš više fajlova odjednom“. Evo kako da to uradite: Here’s how

Browser caching radi za vas

Keširanje „pamti“ na izvoru stranice da je prethodno učitavana, što znači da postoji deo koji ne mora opet da bude učitan Download internet explorer 6. Rezultat je daleko brže vreme učitavanja. Ukoliko ste radoznali da vidite kako to radi pogledajte ovo: how to set it up

Redukujte preusmeravanje

Svako preusmeravanje izaziva dodatni HTTP zahtev, što ih je više to će vaš sajt biti sporiji. Pogledajte šta su Google preporuke po ovom pitanju: Google recommends

Oslobodite se koda

Minimalizam, primenjen na script  i style sheets, eliminiše nebitne karaktere kao što su novi red, spejsovi i komentari. To umanjuje veličinu vaše stranice, redukuje mrežnu latentnost i ubrzava vreme učitavanja. Alati kao što su Will Peavyminifyer i Autoptimize(za WordPress) mogu da optimizuju i komprimuju vaš kod, kao i da podrže CDN.

Kompresija slika

Image compression redukuje veličinu grafičkog fajla bez umanjenja kvaliteta slike do neprihvatljivog nivoa 윈도우 10 업그레이드. Sa pojavom i prihvatanjem retina display monitora ovde dolazi do problema. Da bi ostali u trci web developeri i dizajneri moraju da nekako ponude korisnicima velike slike visoke rezolucije, dok istovremeno moraju da obezbede da veliki baner ne uspori brzinu učitavanja stranice. Neodgovarajući image formatting i kompresija su najčešći krivci za loše performanse. Ovde su saveti za izbegavanje takvih situacija: Find out how. Dodatno, ako nemate Photoshop, evo spiska korisnih alata za optimizaciju slika na vašem sajtu:

 

CSS na vrhu, JS na dnu

Ako želite da se vaš sajt brže učitava smestite CSS na vrhu koda (u <head> sekciji) a JavaScript na dnu. Ovo omogućava da se CSS prvi učitava tako da korisnici vizuelno registruju učitavanje bitnih elemnata stranice, što im daje utisak da je sajt učitan pre nego što se to stvarno desilo – instant TTI boost 너구리 다운로드. Pogledajte i ovo: check out W3 Schools.

Da li je neko za odlaganje?

Odložite što više renderovanja je moguće ispod fold-a, zajedno sa nepotrebnim scriptima, i dozvolite korisnicima da brzo vide inicijalnu prezentaciju sajta. Interaktivno ponašanje kao što je drag and drop, nije korisno dok cela stranica nije učitana, tako da je mudro odložiti što više takvih sadržaja i funkcija dok se ne stranica učita. Više o tome ovde: go here.

 

Share this:

Pin It on Pinterest

Share This