Početkom 70 ih godina su velike duvanske kompanije svojim brendovima davali imena po vrstama marihuane – Acapulco Gold, Panama Red,  Sensimilla i ostala druga imena za travu uz neizbežno marketinško lobiranje za legalizaciju marihuane.

Legalizacija je postala realnost, u nekim američkim državama je marihuana postala legalna, a u nekim je blizu legalizacija. Tako da, realno je da, sa aspekta dizajna razmišljamo o dizajnu ambalaže, reklama, oglasa, web sajtova, koji će biti neophodni, kada marihuana postane legalna.

 

Da li ce marihuana biti dobar posao?

U mnogim člancima se pominje mogućnost finansijske dobiti za vlasnike prodavnica, proizvođače, trgovce i investitore.  Postavlja se pitanje da li će to biti dobar posao za dizajnere, ilustratore, programere, copywrightere. Ukoliko sumnjate, pogledajte neke deceniju stare časopise, kao što je High Times.

U ranijim 70. godinama, osnovan je časopis koji je predstavljen kao časopis za seosku kulturu. U tim časopisima se čak mogu naći instrukcije o tome kako gajiti, obrađivati, konzumirati i kriti marihuanu. Ma koliko mnogima bilo teško da priznaju, ti časopisi su na taj način pokazivali, kako bi sve to izgledalo da je marihuana legalizovana.

 

 

izrada-web-sajta-legal-marijuana-market1

 

Žurke

Dok su nekada kancelarije bile u malim, skrivenim i prljavim potkrovljima, gde je bilo problema sa stanarima i kontrola od strane DEA, legalizacija bi verovatno taj problem rešila.

U suprotnom bi kancelarije i kadar bili prepušteni sami sebi. U početku su slike stanova i kancelarija u kojima se nalazi marihuana, radili profesionalci koji imaju svoje fotografske studije, ali se onda dešavalo da nestaje roba, a i kontrola je pojačana pa fotografi to nisu smeli da rade. Tako da su uglavnom proizvođači i prodavci sami slikali robu i to je davalo profesionalne rezultate.

Prirodno, komercijalni časopisi imaju pisce, crtače, ilustratore, dizajnere i celu plejadu zaposlenih u podršci. Proces zapošljavaja je mukotrpan i dug. Kandidat mora posedovati znanje i ljubav prema seoskoj kulturi i veoma dobre konekcije na ilegalnom tržisštu marihuane. Bilo je neophodno na mesečnom nivou pisati o marihuani i vestima o njoj.

Producirati i objavljivati ovakav časopis je težak posao. Potrebno je odabrati stranice, adekvatan dizajn, poslati to produkciji i objaviti sve to i pustiti u prodaju. Taj časopis je opstajao, novi brojevi su izlazili nekoliko puta mesečno i on je normalno funkcionisao decenijama. Taj časopis je postao primer prilika koje bi legalna prodaja i korišćenje marihuane stvorile kreativcima svih vrsta. Novac koji kruži na ovim tržištima ne bi bio namenjen samo trgovcima i proizvođačima, već i radnicima u marketingu, dizajnu, advertajzingu, IT industriji.

 

Legalizacijom možete zarađivati novac od toga, a da ne dodirnete džoint

Hihg Times je bio jako uspečan magazin ako uzmemo u obzir da se bavio promocijom legalizacije marihuane koja je nelegalna, kao i promocijom upotrebe marihuane u medicinske svrhe, što bi takođe, sa aspekta dizajna, otvorilo prostor za nove servise i proizvode koje bi bilo potrebno dizajnirati i promovisati. Velika je verovatnoća da ovakav dizajn neće raditi velike, svetski priznate marketinške agencije, nego će pasti na teret freelancerima koji su upoznati sa materijom i koji mogu brzo obezbediti dizajn-rešenja na osnovu kojih se sredstva od marihuane ili sama marihuana mogu prodavati.

Ukoliko pogledate kako to izgleda, složićete se da je velika potreba da dizajn pomogne promociji samih proizvoda i približiti ga klijentima.

 

izrada-web-sajta-legal-marijuana-market3

 

izrada-web-sajta-legal-marijuana-market4

 

 

izrada-web-sajta-legal-marijuana-market5

 

 

izrada-web-sajta-legal-marijuana-market6

 

izrada-web-sajta-legal-marijuana-market7

 

izrada-web-sajta-legal-marijuana-market8

 

izrada-web-sajta-legal-marijuana-market9

 

Kada pogledamo ove sajtove, jasno je da je potreban bolji dizajn i navigacija, sa fotografijama i kopirajtingom. Idealan izazov za talentovane freelancere.

Sumnja se da će ovakvi poslovi za sada izaći iz krugova poznanika i korisnika, tako da će verovatno sajtovi biti jednostavni, izrađeni uz pomoć online website buildera, tako da je najbolji vid kontakta telefonski poziv.

 

Web Dizajn

Sve ove prodavnice imaju sajtove. Neki od ovih sajtova imaju blogove i menije sa proizvodima. Kao kod drugih vrsti, uključujući i takozvane “Frankensteined” mixeve različitih vrsti, ove sajtove je neophodno često ažurirati.

 

Dizajn Aplikacija

Porast upotrebe mobilnih uređaja nalaže svim radnjama da imaju svoje aplikacije za kupovinu. Pitanje je koliko je ovo neophodno, pošto je marihuana psihoaktivna supstanca i nameće se pitanje kako bi korisnici koristili ovu aplikaciju, ali bi svakako aplikacije bile odličan alat za marketing.

 

Dizajn Ambalaže

Mnogi shopovi imaju svoje linije dizajna. Dok se marihuana najčešće stavlja u plastičnu ambalažu, medicinska pakovanja, mnoge radnje koriste plastične kesice sa stikerima.

Postoji podeljeno mišljenje javnosti  da je upotreba nacrtanih maskota na ovoj ambalaži opasna za decu koja mogu greškom misliti da je umesto marihuane tu slatkiš.

 

 

pot_rolling_papers

 

Ilustracije

Oni koji mogu da obezbede ilustracije ili crtane likove za svoje logotipe, simbole i ambalažu će ubrzo videti da je tržište marihuanom novi deo njihovog posla. Mnogi umetnici iz 70ih godina, koji su crtali underground stripove, bi bili zainteresovani za ovaj posao.

Što se tiče crtanih likova za sajt prodavnica marihuane ili blog, nameće se mišljenje da nisu potrebni. Ali svakako vreme će pokazati da li će se savremeni umetnici uključiti u ove poslove i šta imaju da kažu.

 

Fotografija

Lepljivi pupoljci, će uvek prouzrokovati lepljive ruke, kada bude bilo neophodno slikati asortiman prodavnica marihuane. Pravilo vezano za fotografisanje je da treba pokazati verno proizvod i pustiti ga da se sam prodaje.

 

Kopirajting

Od početnih stranica do menija, blogova, opis proizvoda različitih tipova marihuane i njihovih efekata je jako bitan za samu prodaju. Oni koji znaju da upotrebe prave reči će lakše angažovati korisnike i pobuditi u njima wow efekat.

 

Video Produkcija

Ukoliko jedna slika vredi hiljadu reči, onda jedan video vredi kao jedna cela enciklopedija. Koristiti kameru sa mobilnog telefona je jedna stvar, ali koristiti kvalitetnu video produkciju je dobar marketinški alat koji će napraviti razliku između lokalnih prodavaca i velikih nacionalnih i međunarodnih lanaca prodaje.

 

Dizajneri publikacija

Hoće li prodavnice marihuane osnovati svoje magazine, časopise sa receptima. Naravno. High Times je još uvek herojski časopis sa poslovima sa marihuanom i ostalim poslovima.

 

Nova industrija – Nove šanse

Postoji urbana legenda o čoveku koji proizvodio sedla za konje, u vreme kada je Henry Ford počeo da proizvodi automobile. Čovek je predložio kompaniji da koristi svoj alat za sedla i da proizvodi kožna sedišta za Fordove automobile. Kao i kod većine inovatora, bio je otpušten neposredno pre nego što je sam Henry Ford izrazio želju da se koristi taj materijal za Fordova sedišta.

Ova industrija je san za male preduzetnike. One koji su na čelu rastućih snabdevača će proći kroz razvojni put velikih duvanskih kompanija i niko ne može garantovati uspeh u tim poslovima, ali svakako činjenica je da su to nove prilike.

Kao i kod svih koji znaju da iskoriste poslovne prilike, kako da priđu korisniku, prodaju i promovišu svoju robu, bitno je sprovesti dobar marketinški plan, kvalitetan dizajn i vizuale koji će animirati potencijalne korisnike. Tako da će eventualna legalizacija marihuane otvoriti nova vrata i u marketinškoj industriji, dizajnu, programiranju.