+ 381 64 17 39 157 office@cyclopdesign.com

Možete li da zamislite bilo koga ko bi seo pored Pikasa ili Monea dok slikaju, i sve vreme im nesebično delio savete i uputstva o slikarskim tehnikama, sa posebnim naglaskom na to kako da njihovo delo izgleda življe?

Verovatno da ne možete.

Ne postoji niko, sa barem zrnom kreativnosti u sebi, ko voli da mu neko drugi deli savete o tome kako da tu kreativnost izrazi. Bez obzira da li ste freelancer ili radite u agenciji, ovo je problem sa kojim ćete morati da se izborite. Pokušaćemo da vam predočimo neke od tehnika u borbi sa klijentima koji znaju (ili barem misle da znaju) malo više o dizajnu nego što bismo to mi voleli. Ovi saveti se odnose kako na WordPress developere, tako i na one koji rade na dizajnu ili razvijaju jednostavan logotip.

ISKUSNI NEDIZAJNER

Možda je termin izmišljen, ali savršeno odgovara situaciji Download the Meteorological Agency app. Tipično, naši problemi počinju sa odgonetanjem nečega jednostavnog, kao što je e-mail. Znamo da nevolja dolazi, ali je to ne umanjuje. Svaki susret sa ovim iznova boli kao i prvog puta.

Svakodnevno provodite dosta vremena baveći se svojim zanatom. Možda niste savršeni, ali ste sve bolji iz dana u dan. Vaš cilj je kontinuirano povećanje vrednosti koju možete da pružite svom klijentu. Ponosni ste na svoj posao i pažljivo razmotrite svaki predlog i ideju pre nego što ih pošaljete klijentu na odobrenje.

Slanje vašeg rada klijentu na odobrenje je verovatno najstresniji deo u celokupnom radnom procesu. Sličan je skupljanju hrabrosti u tinejdžerskim danima da pozovete nekoga na prvi sastanak. Razmišljanje o potencijalnom odbijanju i preduzimanje akcije finalnog klika, kojim vaš rad odlazi u neizvesnost, može da angažuje svaki atom hrabrosti koji posedujete aomei onekey recovery 한글 다운로드.

Sve su to razlozi zbog kojih nas e-mail reply poput ovoga toliko bolno ubada:

 

 

10:34 (0 minutes ago)

Dragi (vaše ime)

Sjajno! Hvala na ovako brzom slanju vašeg rada. Veoma cenim trud koji ste uložili u ovaj projekat. Vaša posvećenost detaljima pokazuje mnogo, kao i vaša sposobnost da pretočite moje reči u nešto opipljivo, no sada sam već previše otišao od teme.

Nadao sam se da bismo mogli da napravimo nekoliko malih izmena, koje bi dizajn još približili mojim zamislima. Trebalo bi da ovo može brzo i lako da se obavi, javite mi ako je potrebno dodatno pojašnjenje:

 1. Da li možemo da pomerimo logo na levu stranu? Mislim da izgleda bolje kada je poravnat sa tekstom. Možda left justify, ako je to pravi termin. Isto bismo mogli i s menijem?
 2. Što se tiče logotipa, dopada mi se stil, ali možemo li da izaberemo drugi font 착신아리 벨소리? Nešto naprednije možda? Šta vi mislite? Procenite sami.
 3. Stvarno mi se dopadaju boje, ali da li bismo mogli tu i tamo da pojačamo akcente? Možda glavni tekst?
 4. Web sajt izgleda drugačije kada ga otvorim preko mog telefona. Možemo li ovo da sredimo da se ljudi ne bi zbunjivali?
 5. Mogu li fontovi da budu za broj veći, i možemo li da dodamo ekstra prostor između svakog reda?

Srdačan pozdrav

Vaš novi klijent

Pažnja: gornji scenario je zasnovan na fiktivnim likovima i okolnostima. Svaka slučajnost sa pravim ljudima, kompanijama i situacijama je sasvim slučajna. Takođe smo vas poštedeli čitanja stavki od 6-10, verovatno vam je i ovo bilo dovoljno Download Windows Excel. Ovakvi mejlovi mogu da vas dovedu u stanje spontane oblivenosti hladnim znojem, da vas nateraju da preispitate svoju sudbinu kao web developera, i da vas nateraju da se zapitate postoji li način da obavljate svoj posao bez klijenata!

PET POTENCIJALNIH REŠENJA ZA KLIJENTE KOJI SU I DIZAJNERI

Svi smo se susretali sa ovim tipom klijenata, a evo i pet mogućih rešenja za takve situacije:

 1. ZABAVLJAJTE SE I NE SHVATAJTE SVE PREOZBILJNO

Verovatno ste iz tona ovog teksta zaključili da nije uvek neophodno preozbiljno shvatiti ovaj deo vašeg posla. Susretanje sa klijentom, koji je ubeđen da je činjenica da je bio dizajner u prethodnom životu sasvim dovoljna da vam soli pamet, može da bude ne samo frustrirajuća već i zabavna ako je posmatrate sa vedrije strane.

Lako je okrenuti leđa kada vam neko ukaže na stvari koje mu se ne dopadaju u vašem dizajnu. Ali lako je i preturiti takve primedbe preko leđa 메이플 스토리 시그너스 기사단 apk 다운로드. Ovaj problem neće brzo nestati i što se pre uhvatite u koštac sa njim to će vam život biti lakši.

Jedna od stvari koje možete da uradite je relaksiranje situacije. Nije toliko teško odogovoriti na ovakav mejl na način koji je i primeren i duhovit. Sasvim je u redu malo se zabaviti sa klijentima. Jer ako ne shvataju vaš humor, da li zaista želite da radite sa njima?

 1. IZBEGAVAJTE PROBLEM

Naravno da je ponekad najbolji način za izlazak iz problematične situacije izbegavanje bilo kakvih problema. Iako ne možete da odvojite svo žito od kukolja ipak možete da smanjite broj nevolja.

Ovo možete da postignete na sledeće načine:

 1. Kreirajte radni prosces na način koji vam omogućava da intervjuišete potencijalnog klijenta 스마트폰 첨부파일. Nakon nekoliko razgovora i rada sa klijentima moći ćete uspešnije da prepoznate probleme u ranijim fazama procesa.
 2. Postavite jasne smernice. Conversion XL na svom sajtu imaju sledeće saopštenje: „Nećemo se raspravljati oko ličnih preferencija. Ozbiljno“. U svojim ugovorima oni jasno ističu klauzulu po kojoj: „u slučaju neslaganja oko elemenata dizajna zadržavamo slobodu odlučivanja“.
 3. NEĆEMO SE RASPRAVLJATI OKO LIČNIH PREFERENCIJA. OZBILJNO.

Ukoliko niste saglasni sa našim sitemom rada, i radije biste se oslonili na osećaj iz stomaka i vaše preferencije u pogledu dizajna, onda mi verovatno nismo pravi izbor za vas. Naš ugovor dolazi sa klauzulom: „u slučaju neslaganja oko elemenata dizajna zadržavamo slobodu odlučivanja“.

Ne radi se o tome da smo mi arogantni kt스마트신청서 다운로드. Sprovođenje testova i merenje upotrebljivosti u stvarnom svetu uči nas skromnosti. Podaci nam govore da nismo ni toliko pametni ni toliko intuitivni koliko bismo voleli da budemo. Odavno smo naučili da mišljenja ne prave novac.

Morate sami da odlučite šta ćete i u kojoj meri da tolerišete. Zatim to jasno saopštite klijentu da bi mu bio jasan način na koji radite.

 1. BUDITE OTVORENI

Ponekad klijenti misle da znaju bolje (ponekad je stvarno tako), tako da je umesto svađe zbog svake promene nekad bolje uraditi to što su hteli, a zatim isterati svoje. Dešava se da klijenti u svojim glavama vide nešto što im se ukaže kao loš izbor tek kada ga ugledaju realizovanog na ekranu.  Tek tada mogu da shvate zbog čega ste se opirali njihovoj ideji 한글 워드.

Ukolkio klijent konstantno uvodi nove dizajn ideje i izmene u priču, onda je vreme da sednete i otvoreno porazgovarate o potrebi da imaju malo više vere u vaš sud.

 1. OTKAČITE KLJIENTA

Ovo bi trebalo da bude poslednje rešenje. Većina problema može da bude rešena, izuzev onih najozbiljnijih. Osnovni pokazatelj na osnovu koga možete da donesete odluku o nastavku ili prekidu saradnje je nešto što bismo mogli da nazovemo „nivoom klijentove  nervoze“. Kada sretnete klijenta u prodavnici i shvatite da ste upravo zaronili iza tezge sa povrćem, onda imate problem. Sada ozbiljno, kada ste u situaciji da izbegavate klijenta, obično je to zbog negativne energije koju unose u vaš posao, a to je vrsta odnosa koju ne želite da održavate 메이즈 러너 데스 큐어 한글 자막 다운로드.

Kada dođe vreme za rastanak sa klijentom pokušajte da se držite „do mene je, nije do vas“ pristupa. Klijenti se menjaju (ponekad i ne), menadžment se menja, prioriteti takođe. Nikada ne znate kada će vam se u budućnosti pružiti prilika da ponovo sarađujete, pod drugačijim okolnostima.

 1. NAPRAVITE DRUGU VERZIJU ZA SVOJ PORTFOLIO

Postoje vremena u kojima vaš džep odlučuje da li ćete nastaviti saradnju sa određenim klijentom. Takođe postoje i situacije u kojima je iskustvo u radu sa konkretnim klijentom presudno. U ovakvim situacijama ponekad je idealno rešenje pravljenje dve verzije sajta, vaše za vaš portfolio i klijentove za njegove potrebe.

Ovo može da izazove određena pitanja, budući da svako želi da pokaže najbolju verziju svog rada. Ako je vaše ime u uglu verzije koju klijent zahteva moraćete da se zapitate da li stvarno želite da budete tu potpisani Gogo Princess Maker.

Ovo je i dobra taktička poluga u diskusiji sa klijentom. Kada kažete da ne želite da budete potpisani na nečemu što ste uradili onda im šaljete jak signal da su njihove odluke van onoga što vi smatrate profesionalnim okvirom. Ponekad ono što nije izrečeno prenosi najsnažniju poruku.

ZAKLJUČAK

Dokle god budete morali da sarađujete sa klijentima, pojavljivaće se situacije koje će se komplikovati dok se ne sretnete oči u oči. Klijenti vole da daju savete u vezi sa dizajnom, bilo da imaju odgovarajuću osnovu za to, ili ne.

Skloni smo da budemo oštri prema klijentima, ali činjenica je da oni često imaju viziju svog projekta ali im nedostaje veština da je sprovedu u delo. To je deo izazova koji se postavlja pred nas – naučiti kako da klijentove misli prevedemo u nešto opipljivo, sve vreme razvijajući natprosečno strpljenje i takt u pružanju usluge. Nije lako, ali u većini slučajeva nije nemoguće.

Share this:

Pin It on Pinterest

Share This