Beli ekran (White Screen of Death – WSoD) je dokumentova WordPress greška, koja može imati mnogo uzroka i svaki od njih može biti podjednako iritantan. Ono što ovu grešku čini problematičnom je to što se ne ispisuje nikakva poruka, tako da otkljanjanje te greške može biti naporno.

Vremenom je istraženo koji su najčešći uzroci i kako se izboriti sa njima. Nekada sama priroda greške nalaže da se proverava kompletna instalacija WordPressa. Pre nego što vas uvedemo u sam proces rešavanja problema, navešćemo vam najčešće uzroke ove greške.

 

Šta je uzrok belog ekrana?

Uprkos manjku informacija o WSoDu, WordPress programeri su vremenom sastavili listu najčešćih uzroka za ovu pojavu, a oni su:

  • Nedovoljno ograničena memorija, od strane hosting provajdera.
  • Tema i pluginovi nisu kompatiblini
  • Tema nije dobro kodirana
  • Pluginovi nisu kompatibilni međusobno

 

Rešavanje problema korak po korak

Ono što moramo znati je da uzrok WSoDa može biti na različitim delovima sajta u različitim slučajevima. Nekad će se greška pojaviti na početnoj strani, nekad na svim stranama ili na nekoj određenoj.

Kako onda popraviti grešku, koja pogađa proizvoljne sekcije na sajtu, bez ikakve informacije o grešci? Kada smo saznali najčešće razloge, moraćemo zasebno proveriti svaki od njih, da bi smo saznali tačan uzrok greške.

Pošto WSoD obično pogađa administratorki panel, ovaj problem ćemo rešavati korišćenjem FTP klijenta. Ukoliko niste imali prilike da koristite FTP klijent, ne brinite lako je. Za potrebe ovih tutorijala ćemo koristiti FileZilla, ali postoje i druge alternative.

 

Provera ograničenja memorije

Kada se kaže memorija na WordPress sajtu, obično se misli na PHP memoriju, koja služi za skladištenje pluginova i ostalih skripti koje su neophodne za neometano funkcionisanje sajta. Kada se popuni ova memorija može prouzrokovati probleme, kao što je WSoD ili greška 500. Ova memoriju može povećati hosting provajder.

Nedostatak PHP memorije može biti uzrok mnogo grešaka, a jako ga je lako popraviti. Otvorite FTP klijent i ulogujte se. Potreban nam je public_html folder u okviru WordPress instalacije.

 

white-screen2

 

Pronaći wp-config.php fajl, kliknite desnim klikom i odaberite View/Edit opciju i otvorićete taj fajl u bilo kom tekst editoru.

 

white-screen3

 

Kada otvorite ovaj fajl u editoru, trebaće nam linije u kodu u kojima možemo da menjamo kapacitet PHP memorije.

 

white-screen4

Sacuvajte ovu promenu, proverite da li će nakon ovoga sajt raditi kako treba. Potrudite se da ne menjate ništa više u okviru ovog fajla ukoliko problem ne bude rešen. Ukoliko i nakon ove promene postoji beli ekran, vreme je da pređemo na sledeći korak.

Proverite pluginove

Tokom izrade sajta, potreban je veliki  broj pluginova i u takvim okolnostima je pitanje trenutka kada će jedan od njih prouzrokovati grešku. Rešavanje ovih problema nije složeno, čak i ukoliko je beli ekran u pitanju.

Da bi smo bili sigurni da su pluginovi uzrok problema, deaktiviraćemo ih sve. Idite u public_html folder i nađite wp-content folder.

 

white-screen5

 

Pronađite folder Plugins Prvo ćemo promeniti ime tom folderu u, na primer plugins-deactivated.

 

 

white-screen6

 

Proverite nakon toga da li se sajt učitava. Ukoliko se očitava i ukoliko možete da pristupite admin panelu, znači da je uzrok u nekom od deaktiviranih pluginova.

Ukoliko nema grešeke, vreme je da vratite pluginove i da detektujete plugin koji pravi problem. Samo ponovite proces sa menjanjem imena foldera, poput Plugins. Kada otkrijete plugin koji je uzrok greške, možete ga obrisati ukoliko ne izvršava funkciju značajnu za funkcionalnost sajta ili pronaći plugin koji vrši istu funkciju.

Ukoliko je plugin bitan, onda proverite da li postoji nova verzija istog plugina. Update-ujte plugin i dodajte ga na sajt i proverite da li je rešen problem. Ukoliko nije, možete pitati autore plugina za pomoć i podršku.

Ukoliko ništa od ovoga nije rešilo problem, proverićemo temu.

 

Proverite temu

Ukoliko WSoD nije nestao promenom pluginova ili povećanjem limita PHP memorije, onda je vreme da se proveri tema.

Sličan je proces kao kod pluginova, uz pomoć FTP klijenta. Vraćamo se na public_html, zatim tu idemo na wp-content i tu nalazimo folder themes.

 

white-screen7

 

Pronađite vašu aktivnu temui promenite joj ime. Ova promena će postaviti podrazumevanu temu na vaš sajt. Ukoliko ste izbrisali sve teme, preuzmite podrazumevanu temu Twenty Sixteen i ubacite je u folder sa temama.

 

 

white-screen8

 

Pristupite sajtu i proverite da li se još nalazi beli ekran. Ukoliko je nestao, problem je bio kompatibilnost teme sa trenutnom verzijom WordPressa, pošto smo već isključili pluginove kao uzrok.

Promena teme može izazvati glavobolje, ali ukoliko je uzrok kompatibilnost teme sa WordPressom, možda samo tema nije kodirana dobro i možda je treba zameniti sa nekom premijum temom.

Šta ukoliko ni ovo nije rešilo problem sa belim ekranom?

 

Provera Logova

U ovom slučaju je potrebno debagovanje. Tu ćete videti detaljnije informacije o grešci. Čak i ukoliko ste rešili problem, informacije koje možete dobiti prilikom debagovanja mogu biti korisne.

Uz pomoć FTP klijenta idite u content folder, u okviru public_html.Onda otvorite wp-config.php i u okviru njega promenite sledeće linije u kodu

 

white-screen9

 

U prvvom redu aktivirate debug mod, u drugoj dajemo naredbu WordPressu da sačuva rezultate debagovanja u debug.log fajlu, u istom folderu gde je wp-config.php i poslednja linija koda nam govori da ne prikazujemo grešku na ekranu.

Kratak pogled na log sa greškama će nam dati informaciju o grešci koja je uzrok belog ekrana. Nemojte brinuti, ovaj fajl je lako razumeti i interpretirati, čak i ukoliko nemate mnogo iskustva u kodiranju. U okviru svake greške će biti prikazan i njen izbor. Ukoliko vam je potrebna pomoć u radu sa debagerom, možete pročitati uputstvo za korišćenje WordPress debagera.

 

Zaključak

WSoD može izgledati prilično iritantno i zastračujuće na prvi pogled, pogotovo zato što njegovo ime (White Screen of Death) zvuči kao album Death metal grupe. Međutim, ukoliko smo svesni uzroka ove greške i ukoliko prođemo kroz proces detektovanja uzroka i rešavanja problema, bićemo spremni na rešavanje ovog problema i u budućnosti ćemo moći da delujemo preventivno na isti.

Ponovićemo korake:

  • Bitno je koristiti FTP klijent, ukoliko ne možemo da pristupimo admin panelu
  • Proveravanje limita php memorije
  • Provera pluginova
  • Provera tema
  • Ukoliko problem nije rešen, debagovanje sajta.