Kreiranje web sajta neke zajednice, zahteva mnogo planiranja, rada i truda. Verovatno će vam pasti na pamet da postoji adekvatan plugin za WordPress, ali nije baš sve jednostavno.

Za početak, ne mora uvek WordPress biti neophodan. WordPress je najbolji izbor za platformu na kojoj ćete praviti sajt, ukoliko niste najsigurniji kako ćete realizovati izradu tog web sajta.

Ukoliko ste sigurni da je WordPress najbolja opcija, sledeći korak je da definišete kakav je tip zajednice, za koji želite kreirati web sajt. Možete da kreirate forum, mesto gde korisnici mogu sami pisati svoje blog postove, ili društvenu mrežu, sa profilima korisnika i mogućnošću slanja poruka.

Kada odlučite kakav je tip zajednice koju želite da kreirate, neophodno je doneti odluku koji plugin ćemo koristiti. U nastavku teksta ćemo vam dati predloge.

Da počnemo.

 

 

Odlučite kakav vam je sajt potreban

Prva stvar koju je neophodno definisati je kakav tip zajednice želimo da kreiramo. Postoje tri najčešća tipa zajednica:

  • Forumi
  • Blogovi zajednice
  • Društvene mreže

Skoncentrišite se na kreiranje okruženja gde se korisnici mogu međusobno povezati na brz i jednostavan način. Predlažemo vam da kreirate jedan čist pravac u kom će korisnici koristiti sajt, što zavisi od tipa zajednice.

Svaki tip zajednice ima svoju svrhu, ali su svi slični u tome što treba da podstaknu interakciju između članova zajednice, što će samim tim značiti i interakciju sa vašim brendom.

Interakcija sa brendom se odvija na više načina, tako da je jako bitno da pažljivo odaberete načine, pre početka izrade sajta. Osvrnućemo se na tipove zajednica u nastavku teksta.

 

Forumi

 

 

wordpress-comunity2

 

Najpopularniji tip zajednice, koji vlasnik sajta kreira sa dobrim razlogom. Može imati više različitih svrha, zavisno od brenda. Na primer, ukoliko imate neki proizvod, forum je odličan način za članove zajednice i korisnike proizvoda da pomognu jedni drugima oko korišćenja, razmene iskustva, reše neke probleme. Na ovaj način korisnici ne bi za svaki problem morali da se oslanjaju na korisničku podršku.

Takođe forum može biti odličan za komunikaciju između korisnika o vašoj niši. Na primer, sajt koji se bavi prezentacijom kurseva web dizajna, može imati forum, gde će korisnici raspravljati o projektima na kojima rade.

Anatomija dobrog foruma uključuje organizovane druge forume (takozvane parent -forume), koji se bave najvažnijim stvarima iz niše, koji su laku za korišćenje i moderaciju.

Dobar plugin za forum olakšava implementaciju za ovaj tip zajednice, bez mnogo dodira sa izvornim kodom ili pravljenjem sajta od nule. Doćićemo i do pluginova kasnije.

 

Blogovi zajednice

 

wordpress-comunity3

 

Forum je jedan od najčesćih načina da se kreira zajednica, ali možete postići sličan efekat ukoliko dozvolite članovima zajednice da pišu blog-postove na vašem sajtu. Forumi su dobri za individualne diskusije oko nekih tema, ali blogovi članova zajednice daju auditorijumu šansu da iskažu svoje mišljenje na elegantniji način.

Blog zajednice je blog sastavljen od blog-postova koji su generisani od strane korisnika. Sve je bazirano na sadržaju, a loša strana je što uređivanje sadržaja može oduzimati previše vremena. Ukliko auditorijumu date dozvolu za postavljanje sadržaja, to može uštedeti vaše vreme i učiniti korisnike važnim.

Kakav je tip sadržaja? Zavisi naravno od samog brenda. Ukoliko imate proizvod koji želite da prodate, bilo bi pogodno da korisnici pišu blog postove o prednostima i manama proizvoda. Ukoliko objavljujete tutorijale, dozvolite korisnicima da objavljuju svoje.

Vaši blog-postovi služe da privuku korisnike i inspirišu ih da kupe vaš proizvod i daju im instrukcije oko korišćenja.

Društvene mreže

 

 

wordpress-comunity4

Društvene mreže su trenutno nekoliko koraka ispred foruma. One daju mogućnost korisnicima da komuniciraju jedni sa drugima uz pomoć raznih diskusija, ali takože korisnici mogu kreirati profile gde se mogu povezivati sa korisnicima.

Društvene mreže takože dozvoljavaju korisnicima da oforme grupe, koje su zapravo mini zajednica u okviru zajednice. Na prvi pogled društvene mreže objedinjuju forum i blogove zajednice, ali u društvenim mrežama postoji malo prostora da vi kao vlasnik sajta i osnivač zajednice komunicirate sa auditorijumom.

 

Najpoznatiji pluginovi za izradu web sajtova zajednice

Pluginovi su najlakši način da se napravi sajt zajednice uz pomoć WordPressa. Takože, upotrebom gotovih pluginova možete napraviti sajt i mimo WordPressa.

BB press i BuddyPress su dva najčešće su dva najčešća pluginova koja se koriste za izradu ovakvih sajtova. Uz pomoću njih možete kreirati forume, društvene mreže uz pomoć nekoliko klikova. U nastavku teksta ćemo se osvrnuti na pluginove.

 

BB press

 

 

wordpress-comunity5

 

 

Idealan za forume.

bbPress je forum razvijen od strane Automatic WordPress tima. Ovaj plugin nam omogućava da dodajemo forume na sajt dodavanjem takozvanog učesnika ‘Participant’, kao nove uloge korisnika i davanjem ovlašćenja da kreiraju teme na forumu. Postoji stotinak ekstenzija za bbPress, ali ovo su najosnovnije funkcije plugina.

 

BuddyPress

 

 

wordpress-comunity6

 

 

Idealan za društvene mreže.

Buddy Press radi najbolje kao software za društvene mreže. Može se koristiti i za forume, ali se preporučuje i kombinacija sa bbPressom.

Buddy Press omogućava članovima zajednice da kreiraju profile, šalju profile međusobno i ostale vidove interakcije među korisnicima.

 

WP Symposium Pro

 

wordpress-comunity7

 

 

Idealan za društvene mreže i forume

WP Symposium Pro je moćan plugin koji vam omogućava da napravite profile za korisnike mreže, listu prijatelja, privatne poruke i grupe koje korisnici mogu sami kreirati. Možete kreirati beskonačan broj foruma i podforuma sa različitim layoutima i još mnogo toga.

 

User Submitted Posts

 

wordpress-comunity8

 

 

Idealan za blogove

User Submitted Posts je moćan plugin koji vam omogućava dodavanje postova i stranica gde članovi zajednice mogu dodati postove na vaš sajt. Plugin radi na principu kratkog koda (shortcode) koji generiše formular koji treba korisnik da popuni. Forma ima polje za koriničko ime, naslov posta, post i tagove.

 

WP User Frontend

 

 

wordpress-comunity9

 

 

Idealno za blogove i društvene mreže

Ovaj plugin omogućava korisnicima da dodaju postove na sajt, pri čemu nije neophodno da koriste serverski deo sajta. Mogu editovati profile, ali svakako ovaj plugin nije toliko koristan kao BuddyPress ili WP Symposium Pro.

 

PeepSo

 

wordpress-comunity10

 

 

Idealan za društvene mreže

Relativno nov plugin koji sadrži mnogo različitih funkcija koji mogu da pomognu u izradi web sajta zajednice. Tu su profili korisnika, mogućnost slanja privatnih poruka, ali i mogućnost prikazivanja slika korisnika. Ovaj plugin je objavljen kao alternativa trenutnim dostupnim pluginovima.

 

Šta raditi nakon instalacije plugina?

Instalirali smo plugin. I dalje nas čeka dosta posla. Ukoliko želite forum, neophodno je definisati tipove foruma i podforuma koje ćete imati.

Na primer ukoliko pravite sportski forum, biće potrebno napraviti forum za svaki zaseban sport i podforum za lige i takmičenja u okviru tog sporta. Ovako otprilike izgleda organizacija foruma.

Odlučite koje su najpopularnije teme i kategorije u okviru niše i dodajte ih forumima. Dodajte teme i kategorije u okviru niša. Potrudite se da budu relevantne.

Nezavisno od niša, najpopularniji nazivi foruma mogu biti:

  • Generalna diskusija
  • Diskusija mimo teme (off topic)
  • Pravila foruma i informacije
  • Predstavljanje foruma

Cilj je korisnicima obezbediti što prostiju mogućnost da kreiraju teme.

 

Izrada plana za blog

Ukoliko odlučite da vam je neophodan blog, biće vam neophodan plan da animirate korisnike da pišu i da budu fokusirani na sajt i na svoje blog-postove. Definišete pravila vezana za pisanje postova i potrudite se da sam sajt bude što lakši za korišćenje

Omogućite korisnicima da pišu postove vezane za bilo koju temu iz vaše niše ili započnite kampanju. Možda će vaš auditorijum kreirati najbolje priče vezane za vašu nišu. Dobro je inspirisati korisnike da pišu, ali je još bolje da učestvuju u kampanjama i izazovima.

 

Dizajniranje društvene mreže

Buddy Press je najpopularniji plugin za društvene mreže. Ima mnogo dodataka i kompatibilan je sa velikim brojem tema, što znači da izgled neće trpeti zarad funkcionalnosti. Kada birate plugin, vodite računa na korisničko iskustvo, pošto je upotrebom pluginova smanjena kontrola na iskustvo korisnika.

Ukoliko koristite Buddy Press, kreirajte meni koji će olakšati korisnicima navigaciju kroz sajt i kroz njihove profile. Možete animirati korisnike da komuniciraju međusobno na bilo koji način, kroz privatne poruke ili komentare.

Možete podesiti da pristup grupi bude moguć svim ili određenim korisnicima i da bude moguća konverzacija samo unutar grupe. Postoji mnogo varijanta, zavisno od vaše ideje.

 

Zaključak

Kreiranje uspešne zajednice i sajta uz pomoć WordPressa, zahteva strateško planiranje, koje počinje tada kada znamo kakav tip zajednice želimo da kreiramo i kakav tip zajednice će zadovoljiti potrebe našeg brenda. Ukoliko već imate web sajt, nemojte se plašiti da pitate korisnike na koji način bi želeli da komuniciraju sa vama.

Kada odlučite kakvu zajednicu želite, biće vam lakše da odaberete plugin i da implementirate u svoj sajt i onda možete razmišljati o samoj strategiji prilikom interakcije sa korisnicima.