Da li je vaš sajt spor? Da li bi mogao da bude brži? Korisnici zahtevaju web sajtove koji se brzo učitavaju, bez velike vremenske pauze. Ukoliko vaš sajt ne zadovoljava ove uslove, korisnici će, nezadovoljni vašim sajtom napustiti isti.

U nastavku teksta ćemo vas upoznati sa nekim načinima ubrzanja sajta, tako da u budućnosti nemate razloga za brigu oko vremena učitavanja.

 

Testirajte sajt

Pre nego što kažete “nema šanse da je sajt spor”, istestirajte ga. Google ima odlične alate koje svako može iskoristiti za testiranje sajta, potrebno je samo prekopirati URL sajta. Dobićete izvanredan izveštaj koji će vam reći koliko je brz sajt i gde može da se poboljša. Dobra je ideja da sajt testirate periodično, kako bi ste osigurali da sve funkcioniše bez problema. Ukoliko postoji nekih problema sa performansama, dobijate predloge za poboljšanje.

Izveštaj će vam dati tri sugestije – šta je potrebno popraviti, šta bi trebalo razmotriti za popravku i šta je dobro. Elementi koji se testiraju su:

 • Keširanje u pretraživaču
 • Optimizacija slika
 • Odziv servera
 • Skripte i CSS
 • Kompresija
 • Redirekcije
 • Smanjivanje HTMLa, CSSa, i JSa
 • Prioritet vidljivog sadržaja

 

 

izrada-web-sajta-UX-Brz1

 

 

 

Izbrišite nepotrebne pluginove

Da li se na vašem sajtu nalaze pluginovi koje ste instalirali, a da vam pritom nisu neophodni i da ih ne koristite. Vreme je da se oterasite njih.

Čak i elementi koji se ne upotrebljavaju, osim što zauzimaju mesta na vašem serveru, utiču na brzinu vašeg sajta. Ovo se posebno odnosi ako radite sa sistemima kao što je WordPress.

Uklonite sve neiskorišćene dodatke. Trebalo bi uzeti u obzir i pluginove koje koristite i da li oni utiču povoljno na postojeće korisničko iskustvo, tj da li vaš sajt može ili ne može nesmetano da funkcioniše bez njih. Ukoliko postoje pluginovi koje koristite, a ne utiču na korisničko iskustvo, razmislite o brisanju njih ili o nalaženju bolje opcije.

Pored broja pluginova, kvalitet predstavlja problem. Nemojte samo dodavati pluginove na vaš sajt. Pokušajte da koristite visoko ocenjene pluginove, kao i one koji se redovno ažuriraju i za koje imate obezbeđenu tehničku podršku od strane autora plugina. Ukoliko imate stare, neažurirane pluginove, može se desiti da zastareli elementi usporavaju rad sajta.

 

izrada-web-sajta-UX-Brz2

 

 

Delite samo ono što je potrebno

Kada već razmišljamo o pluginovima i ostalim dodacima, pitanje je koliko sajtova sadrži dugmiće za deljenje na društvenim mrežama. Pitanje koje se postavlja je koliko je to stvarno neophodno?

Dobar deo ovih dugmića može zbuniti korisnike – koliko njih će stvarno poželeti da podeli vaš sadržaj na društvenim mrežama? Sve ovo usporava rad samog sajta.

 

 

Postavite jednu ili dve društvene mreže na kojima ste vi aktivni i želite da se korisnici povežu sa vašim sajtom i postavite te dugmiće.

 

Budite oprezni sa slikama

Video, ilustracije, slike, animacije.. Činjenica je da svi ovi elementi mogu učiniti vaš sajt lepšim, mogu učiniti da “izgleda skuplje”, ali takođe mogu nepovoljno uticati na brzinu učitavanja vašeg sajta. Tako da – birajte mudro.

Pre dodavanja vizuelnog elementa u dizajn vašeg sajta, razmotrite vrednost tog elementa i njegov uticaj na korisničko iskustvo. Da li taj element daje nešto korisnicima? Ukoliko daje neku informaciju korisnicima, iskoristite, ukoliko ne, onda nije potrebno koristiti te elemente.

Potrebno je da sve slike budu optimizovane za upotrebu za webu. Generalno pravilo, slike treba da budu velike onoliko koliko je neophodno. Nemojte dodavati velike slike. Sve ovo zahteva malo vremena prilikom Front End razvoja, ali je jako zgodno ukoliko vremenom sajt nastavi sa razvojem i rastom.

Iskoristite i ostale trikove. Koristite ikonične fontove, umesto ikonica. Konvertujte elemente u SVG (vektorski format) ukoliko vam ikonični fontovi nisu dovoljni. Koristite HTML i CSS trikove da bi ste kreirali elemente za koje nije neophodno koristiti slike, kao što su dugmići, strelice i ostale elemente korisničkog interfejsa.

 

Odmorite sa alatima za smanjivanje

Mali fajlovi su ključni za postizanje velike sajta. Ravnoteža je u ideji da postoje ekrani visoke rezolucije koji vam dozvoljavaju da se vaš sadržaj vidi u što većem kvalitetu. Tada postoji prostor za upotrebu alata za smanjivanje. Neki od najčešće korišćenih alata su:

 • WP Smush – smanjuje slike za WordPress korisnike
 • Kraken – smanjuje i kompresuje slike
 • TinyPNG – smanjuje veličinu i konertuje u kompatibilne formate
 • Gzip – Pakuje fajlove i kompresuju ih
 • Minify Your CSS – Redukuje suvišan kod koji je uključen u API
 • SpriteMe – dodaje pozadinske slike u CSS i smanjuje broj HTTP zahteva
 • CSS Compresor – Redukuje veličinu koda.

 

 

izrada-web-sajta-UX-Brz3

 

 

Keširajte

Uključite keširanje vašeg sajta.

Ukoliko niste uradili ovo, vaši korisnici će biti ti koji su nezadovoljni radom vašeg sajta. Vaš sajt treba da bude brz i to je ono sa čim bi se složila većina korisnika.

Keš memorija će kreirati privremene fajlove kao i stranice koje pretraživač treba da zapamti da bi se korisnik vratio na njih. Tako se redukuje propusni opseg upotrebe, vreme učitavanja i delay. Korisnici će vam biti zahvalni, pogotovo ukoliko koriste malo obimniji sajt.

 

Čistite sajt redovno

Baš kao što morate da čistite svoju kuću redovno, potrebno je čistiti i održavati web sajt, linkove i podatke. Elementi na vašem sajtu kojima je potrebno čišćenje su:

 • Optimizujte svoju bazu podataka. Vremenom će vaša baza podataka može biti pretrpana izmenama, od korišćenja fotografija do sačuvanih fotografija. Ne morate sve zadržati. Jako je bitno očistiti elemente koji nisu deo vašeg sajta.
 • Nemojte hot-linkovati slike. Povlaćenjem slike sa tuđeg web servera je loša ideja. Isto važi za bilo koji spoljni zahtev. Koristite to samo kad je baš neophodno.
 • Popravite linkove. Neispravni linkovi neće usporiti sajt, ali će usporiti vezu korisnicima da sa vašeg sajta odu na neke druge web lokacije, što može prouzrokovati njihovo nezadovoljstvo. Neka vam pređe u naviku provera i ispravljanje neispravnih linkova.
 • Neka sve na vašem sajtu bude ažurirano. Ukoliko koristite platformu kao što je WordPress, onda ažurirajte sajt često. Ukoliko koristite gotove teme, takođe ih ažurirajte. Update teme može sadržati neke dodatke koji će doprineti ubrzanju i bezbednijem funkcionisanju sajta, a ništa nije sporije od sajta koji je hakovan i zaražen malware-om.

 

Zaključak

Nadamo se da smo vam u ovom tekstu dali dovoljno instrukcija da nakon njih možete da se pozabavite povećanjem brzine vašeg sajta. Koristite Google Pagespeed Insights Tool. Nakon toga pokrenite sajt i sami probajte da uočite da li vidite razliku.

Ništa neće učiniti vašeg korisnika srećnijim i voljnijim da se ponovo vrati na vaš sajt, kao dobro korisničko iskustvo i brz sajt. Tokom svih faza vizuelnog dizajna, mislite o tome da kada dodajete elemente na vaš sajt, da li je taj element potreban korisnicima i da li će eventualno njegovo dodavanje usporiti sajt.